Lars von Trier jött is, meg nem is

2014.02.09. 21:23

Óriási tapsot kapott A nimfomániás című film első részének vágatlan változata a Berlini Filmfesztiválon. Lars von Trier eredetileg egy öt és félórás változatot szeretett volna a filmből, ám a gonosz producerek előbb kettévágták, majd meg is csonkították az epizódokat. A Magyarországon is mozikba került verzió 122 perces, mi a Berlinalepalastban egy 145 perces verziót ültünk végig. Meglepő, de egyáltalán nem éreztem kibírhatatlanul hosszúnak a filmet, nyilván a szexjelenetek explicitebbek, és bizonyos részletek hosszabban, mélyebben ki vannak fejtve, és ettől a film tényleg jobb és összetettebb lett. Amikor először láttam a vágott verziót filmet, kicsit tartottam tőle, mert féltem, hogy az Antikrisztushoz hasonlóan napokra tönkretesz majd, de nem így lett: A nimfomániás egy kifejezetten szórakoztató film, a második megnézésre és vágatlanul még a humora is jobban kijött, dőltek a berliniek a röhögéstől.

NYMPHOMANIAC

Tegnap nyafogtam, hogy nem jönnek a nők Berlinbe, hát most kárpótoltak valamennyire: Charlotte Gainsbourgh ugyan nem kísérte el A nimfomániást, de itt volt az első rész igazi főszereplője, Stacy Martin és az elképesztően nagyot játszó Uma Thurman is. Meg persze Christian Slater és Stellan Skarsgaard is (ő egy norvég filmben is szerepel még a fesztivál programjában). A botrányairól elhíresült rendezőt kitiltották a Cannes-i Filmfesztiválról, amiért azt mondta a Melankólia sajtótájékoztatóján, hogy „Megértem Hitlert mint embert.” A rendező hosszan viccelődött a témán, a végén kijelentette, hogy na jó, „náci vagyok”. A rendező később bocsánatot kért, de azóta tartózkodik minden interjútól.

Az incidensre utalva Persona Non Grata feliratú, Aranypálmával díszített trikóban érkezett meg Berlinbe, de sajnos csak a fotózáson vett részt, a sajtótájékoztatóra már nem ült be. De lehet nem is engedték volna, egy újságíró ugyanis megkérdezte, hogy tényleg Cannes-ban mutatják-e be A nimfomániás második rész vágatlan verzióját, amit már rebesgetnek, de a stáb még mindig nem erősített meg. A moderátor viszont durván ráförmedt az újságíróra, hogy ez itt Berlin és nem Cannes, következő kérdés! A 20 napos visszavonulásából a színészkedéshez visszatért Shia LaBeouf körülbelül öt percig bírta az unalmat, a csámcsogva rágózva motyogott valamit a szardíniára leső sirályokról (röhej, de ezt a beszólást is nyúlta, Eric Cantona, francia futballistától), majd szerencsére elhagyta a termet: olcsón megúsztuk, szombat este a Ritz-Carltonban balhézott, az esti vörös szőnyeges premiervetítésre pedig egy papírzacskóval a fején érkezett.

A nimfomániás első részének vágatlan verziója nem egy új történetet mond el, nincs benne új epizód, új szereplő vagy új fordulat. A húszpercnyi különbség gyakorlatilag egyenletesen oszlik el az epizódok között, egyet kivéve: Uma Thurmant pontosan ugyanabban a 25 perces hosszban csodálhattuk meg mint a vágott verzióban. A színésznő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy hét oldal hosszú volt a monológ, amit memorizálnia kellett, és Lars von Trier szerint túljátszotta a szerepét. Pedig nem is: csodálatosan csapongnak az érzelmei, Lars von Triernek pedig Office-epizódokat kellene írnia és rendeznie, olyan mesterien kiélvezte a kínos jelenet minden apró részletét. 

A vágott verzióból egyébként nagyrészt az álló péniszek és konkrét behatolások maradtak ki, ezt az explicit verziót már nem csak Romániában tiltanák be. Az egyetlen fontos különbség az apa halálát feldolgozó fekete-fehér epizódban van. Ennek a fejezetnek ugye az a címe, hogy Delírium, és bár eddig is érthető volt, hogy mire utal, de egy ilyen mindent szájbarágó filmben esetében azért az a jelenet elfért volna, amikor az orvos elmagyarázza a lánynak a halál előtti delírium működését. A nimfomániásban nem a szexjelenetek az igazán kemények, a vágott verzióban is az apa haláltusáját a legnehezebb nézni, most ezt bontották ki bővebben, és részletesebben, így sokkal érzelmesebb és szomorúbb lett ez a rész, és furcsa azt mondani, hogy így jobban tetszett, de határozottan hozzáadott a filmhez. Ha esetleg valamilyen formában behozzák Magyarországra, érdemes rászánni ezt a két és fél órát. 

A nimfomániás első részének rövidített változatát január 16 óta, a második részének vágott változatát február 6-tól játsszák a magyar mozik.