Meghalt Shirley Temple

2014.02.11. 11:59 Módosítva: 2014.02.11. 12:31

Nyolcvanöt éves korában, Kaliforniában elhunyt Shirley Temple amerikai színésznő, aki olyan filmekben játszott, mint A kék madár, A kis hercegnő vagy A Broadway angyala.

A színésznő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott gyerekszínész Amerikában. Több mint 60 filmben játszott, pedig filmes karrierje mindössze az 1933–1949 közötti évekre korlátozódott.

Shirley Temple még alig tudott járni, amikor Charles Lamont felfedezte. Az Educational Picturesnél forgatott első filmjei megbuktak, a közönséget nem ragadták magával a felnőtteket játszó gyerekek történetei. 1933-ban a Fox igazolta le, a Bright Eyes című filmjével pedig nemcsak, hogy robbantott a kasszáknál, de meg is mentette a Foxot a gazdasági válság által jelentett csődtől.

Az édesanyja szigorú felügyelete alatt tartott kislány a Curly Top című filmjéért már heti 15 ezer dolláros gázsit kapott, mindezt 1936-ban. A válság által sújtott Amerika számára Hollywood és benne Shirley jelentette a reményt, még maga Roosevelt elnök is úgy nyilatkozott, hogy „ameddig Amerikának ott van Shirley Temple, minden rendben lesz”.

Az álomgyár hercegnőjévé avanzsáló és 1935-ben speciális, miniatűr Oscar-díjjal kitüntetett Shirley összesen 30 filmet forgatott a Fox számára, ebből 16 alkotásban félárva volt. A stúdió ugyanis úgy gondolta, hogy ezzel még inkább meg tudják nyerni a közönség szimpátiáját. A filmmogulok még attól sem riadtak vissza, hogy fiatalítsanak az amúgy sem túl koros kislányon, így még tovább tarthatott a gyerekkor. Shirley csak 12, valójában 13 évesen „vallotta be” igazi korát.

Shirley Temple - When I Grow Up

A kislány, aki Cary Grant és John Wayne oldalán is hatalmas sikereket ért el, azonban előbb-utóbb kamaszodni kezdett. Utolsó igazi nagy sikere az 1939-es A kis hercegnő volt, és bár lehetőség nyílt rá, hogy ő játssza Dorothyt az Ózban, végül csak kedvenc kutyája, Rags kapott szerepet Totóként a filmben. A stúdió saját verziót akart Shirley-nek, az Óz mintájára készült The Blue Bird azonban hatalmas bukás lett.

Shirley fiatalon férjhez ment, alig 20 évesen megszülte első gyerekét. Férje alkoholizmusa miatt hamar el is vált, majd hosszú időre eltűnt a közönség szeme elől. Később politikai pályára lépett, Nixon idején az amerikai ENSZ-küldöttség tagja, majd ghánai nagykövet volt. Gerald Ford elnöksége alatt protokollfőnökké nevezték ki, első nőként ebben a tisztségben, majd diplomáciai karrierje csúcspontjaként 1989 és 1992 között csehszlovákiai nagykövet volt.

Shirley Temple 44 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a mellrákot. A sikeres küzdelem után az első hírességek között volt, aki nyíltan beszélt betegségéről, és kampányt kezdeményezett a betegség megelőzésére. Neve fogalommá vált, színészi és humanitárius tevékenységét számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el.