Meghalt a Talpuk alatt fütyül a szél sztárja

2014.02.22. 22:54 Módosítva: 2014.02.23. 09:59

82 éves korában egy szófiai kórházban hunyt el Djoko Rosic, számos magyar film bolgár sztárja, írja az MTI. Az idős színész néhány hete műtéten esett át agydaganata miatt.

Rosic 1932. február 29-én, tehát szökőévben született, életéveit ennek megfelelően számolta. 2012-ben, amikor 80. születésnapja alkalmából köszöntötték, azt mondta: úgy tartja, hogy még csak 20 éves. Szerbiában, Bulgáriában és Magyarországon is szerepelt filmekben. Magyar színészként is számon tartották, sőt az 1998-as Magyar Filmszemlén a Cigánytörvény című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta meg első nem magyar színészként. 2010-ben a 41. Magyar Filmszemlén életműdíjjal jutalmazták.

Djoko Rosic első főszerepét Magyarországon kapta Kardos Ferenc Hajdúk című történelmi filmjében, majd Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél című, 1976-ban készült kultfilmjében Csapó Gyurka szerepét játszotta. Három évvel később Szomjas György újabb "easternbe", a Rosszemberekbe hívta, főszolgabírót alakított, szerepe szerint le kellett számolnia a somogyi betyárokkal. Később újabb megbízásokat kapott az Élve vagy halva, a Csak semmi pánik, a Magyar rapszódia, a Jadviga párnája című alkotásokban, majd újabb Szomjas-rendezésben, az 1956-os forradalom eseményeit megörökítő Nap utcai fiúkban szerepelt.

A Bolgár Filmakadémia először osztott díjakat 2010-ben és akkor megkapta a legjobb epizódszereplőnek járó elismerést Edelényi János Príma primavera című, 2008-ban készült filmjében nyújtott alakításáért. Ugyanennek a filmnek a főszereplője, Veszela Kazakova szintén kitüntetést vehetett át a Bolgár Filmakadémiától.

Djoko Rosic a magyar filmek forgatásának ideje alatt megtanult magyarul is, de csak annyira, hogy "elboldoguljon a kocsmában". Rosic egyetlen magyar filmben, a Príma primavera Feri bácsijaként beszél saját hangján magyarul, mert a rendező, Edelényi János erre rábeszélte és türelmesen kivárta, amíg elmondja a szöveget. Pályafutása alatt összesen 110 filmben szerepelt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport