Az amerikaiak tojnak az Oscar-jelölt filmekre

2014.02.25. 12:26

Az amerikaiak kétharmada még egyetlen olyan produkciót sem látott, amelyet a legjobb film díjára jelöltek, írja az MTI. A Reuters/Ipsos felmérésében 1433 amerikait kérdeztek meg arról, hogy hány filmet látott a felsorolt kilenc, legjobb film Oscar-díjára jelölt alkotás, illetve további két más kategóriában esélyes film közül.

Az online válaszadók körében a Phillips kapitány volt a legnézettebb film, a Tom Hanks főszereplésével forgatott szomáliai kalózdrámát 15 százalékuk látta, 67 százalékuk viszont még egy produkciót sem nézett meg a 11 film közül. A második legnézettebb film a Gravitáció lett 14 százalékkal, az Amerikai botrányt és Martin Scorsese brókerfilmjét, A Wall Street farkasát viszont csak a válaszadók 12 százaléka látta. 

A Wall Street farkasa – szinkronos előzetes

Ezek után érthető, hogy a válaszadók 60 százaléka bizonytalan volt abban, melyik filmnek ítélik oda az Oscart a filmakadémia tagjai. A legtöbben, kilenc százalék, a 12 év rabszolgaság győzelmét támogatta. A Gravitáció és a Phillips kapitány Oscarjára nyolc százalék szavazott, A Wall Street farkasa pedig hét százalékot kapott.

A legjobb színésznő díjára Sandra Bullock volt a válaszadók favoritja: 24 százalék gondolta úgy, hogy a Gravitáció főhőse viheti haza vasárnap a szobrot. Amy Adams, a hetvenes években játszódó Amerikai botrány színésznőjének győzelmére 11 százalék voksolt. A férfiaknál a válaszadók 17 százaléka Leonardo DiCaprio régóta várt Oscarját valószínűsítette. A Mielőtt meghaltam sztárja, Matthew McConaughey díjára 11 százalék voksolt.

GRAVITÁCIÓ

A legjobb rendező mezőnyből a felmérés szerint 14 százalékkal Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság alkotója emelkedett ki. Mögötte Scorsese 11 százalékkal lett a második. Ha McQueen győz, ő lesz az első afroamerikai, akit a filmakadémia rendezői Oscarral jutalmaz. Alfonso Cuarón, aki a díjszezonban szinte az összes rendezői elismerést begyűjtötte a Gravitációért, a felmérésben 7 százalékos támogatottságot ért el.

Az Oscar-díjakat vasárnap adják át.