Kanapén ülve is kanapén ülőket nézünk

2014.03.10. 14:49

Dyga Zsombor tíz különálló epizódból felépülő szkeccsfilmje, a Couch Surf minden jelenetet egy kanapéra épít.

1619349 196651577200876 1410874211 n
Fotó: Filmteam

A kanapé a televíziózás kötelező kelléke és itt nem csak magáról a képernyő bámulásáról beszélünk, hanem a produkció szerves részéről. Alig akad olyan televíziós komédia, amelyben ne lenne központi szerepe, de számos olyan filmet is ismerünk, ahol történet vagy a főhős szorosan kapcsolódik a kanapéhoz. Összeszedtük a tévé- és filmtörténelem 10 legikonikusabb kanapéját.

1. Jóbarátok

Nem is lehetne mással kezdeni, mint a sitcomokkal. z összes közül talán a legikonikusabb a Jóbarátok kanapéja a törzshelyükön, a Central Perkben. A narancssárga kanapé nemcsak Günter kávézójában, hanem a Jóbarátok intrójában is látható a szőkőkút előtt. Olyannyira meghatározóvá vált, hogy egy iráni üzletember levédette a nevet, és 32 országban nyitotta meg az eredetit teljes egészében leutánzó Central Park franchise-t. Természetesen minden vendég azon a kanapén akar ülni, ahol például Joey és Phoebe először csókolóztak.

meg kell említeni még : Két pasi egy kicsi, Agymenők és nagyjából minden harmadik konzervröhögéses sitcom a 2000-es évektől.

Jóbarátok - Phoebe/Ursula és Joey részlet

2. Rém rendes család

A Jóbarátoknál talán csak egy amerikai sitcomnak van nagyobb kultusza itthon, ez pedig természetesen a Rém rendes család. Bundyék egész élete kanapé és a tévé körül forgott, már maga az intró is arról szól ugye, hogy a kezével a gatyájában pihengető Alt egytől-egyig leveszi pénzzel mindegyik családtag. Talán még a Jóbarátoknál is többet láthattuk ezt a kanapét sőt, egyszer még egy külön epizódot kapott, amikor megismerhettük Maryt, aki mindössze két darabot gyártott ebből a bútorból, majd megőrült és beköltözött az erdőbe.

meg kell említeni még : Roseanne és bármelyik más konzervnevetéses sitcom a 2000-es évek előttről.

Rém rendes család intro

3. Az utolsó éjjel

Egy szép, drágának tűnő, barna bőrkanapé fontos szerepet kap Spike Lee 2002-es filmjében, Az utolsó éjjelben is. Ebben a tökéletes drámában Monthynak (Edward Norton) már csak 24 órája maradt, mielőtt be kell vonulnia a börtönbe, hogy letöltse hétéves büntetését drogkereskedelemért. Sok mindent akar belezsúfolni ebbe az egy napba és sok mindennel kell szembenéznie. Többek között azzal, hogy rajta kívül csak egyvalaki, a barátnője (Rosario Dawson) tudta, hogy a kanapéba rejtette a cuccot. Monthy szinte mindent el tud viselni, de hogy éppen a lány legyen az áruló, azt nem. Spike Lee persze nem csak egy díler utolsó napjáról beszél Az utolsó éjjelben. Ez a film az egyik legjobb feldolgozása annak, amin New York, a New York-iak keresztülmentek szeptember 11 után.

meg kell említeni még: Bouandel Doraya Kanapé című rövidfilmjében végigkövethetjük egy kanapé vándorlását Budapesten.

4. A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső

Guy Ritchie remekművének az egyik legviccesebb jelenete a fűtenyésztős rablás, amikor a bűnözők bejutnak az épületbe és egyikük nem vesz tudomást a kanapén kábulva fekvő csajról. Nagy hiba, mert amikor hátat fordít neki a férfi, a csaj felpattan a helyéről, felkapja a gépfegyvert és szitává lövi.

meg kell említeni még : A Blöffben Golyófogú Tony az egyik legjobb poénját egy kanapén ülve lövi el. Két csinos nő között Avi kuzin kérdezgeti őt, hogyan is szólítsa. Golyófogúnak? Tonynak? Erre csak annyit válaszol, hogy tőle hívhatja Susannek is, ameddig a dolgok rendben lesznek.

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső részlet

5. Ponyvaregény

Ha megjelenik a lakásodon Samuel L. Jackson és John Travolta, akkor minimum összeszarod magad és felpattansz a helyedről vigyázzállásban. Ez a szerencsétlen azonban nyugodtan pihengetett a kanapén, miközben Jules épp nagyon szeretett volna választ kapni a kérdéseire. Meg is kapta a maga büntetését.

meg kell említeni még: Titkos ablak, amiben Johnny Depp állandóan a kanapén döglik munka helyett.

Ponyvaregény részlet

6. Simpson család

A popkultúra talán legöregebb kanapéja, pedig a valóságban nem is létezik. A Simpson család couch gagje mára kultikussá, a sorozat kötelező elemévé vált. Ez az a jelenet az intróban, ami minden részben más és más, van amikor Banksy, a híres graffitiművész vagy Guillermo Del Toro rendezi a Simpsons család első pár percét, de rengeteg paródia készült már belőle kezdve a Hobbittól, a Totál szíváson át a Robot Chickenig.  Elképesztő mennyiségű változat készült már belőle és még külön Wikipédia-oldala is van.

meg kell említeni még: Family Guy, Amerikai fater, Cleveland-Show, Futurama, South Park, Beavis és Butthead. Egészen megdöbbentő belegondolni, hogy az utóbbi évek legnépszerűbb sorozataiban mindig van pár perc olyan jelent, amiben a szereplők a kanapén döglenek és nem csinálnak semmit.

Simpson család (karácsonyi intro)

7. Drót

A Drót első évadában a lakótelep közepére kihelyezett rongyos kanapén dekkolt állandóan Wallace, Bodie és Poot, majd később D'Angelo is csatlakozott hozzájuk. A Barksdale-maffia utánpótlása innen figyelte a környék piszkos ügyleteit, vagyis majdnem annyit rohadtak egy helyben a kanapén, mint Beavis és Butthead. Aztán lecserélték a kanapét is, a srácok pedig később feljebb léptek a hierarchiában.

meg kell említeni még: Terápia, ha már HBO.

Drót részlet

8. Ted

Ha már a Family Guyt nem említettük meg külön, akkor muszáj valami mást Seth MacFarlane-től. A Ted például tökéletes erre, hiszen Mark Wahlberg és az állandóan kanos plüssmackó szinten mindent otthon a kanapén csinálnak a filmben. Isznak, szívnak, esznek és úgy alapvetően semmit sem kezdenek az életükkel.

meg kell említeni még: a Wilfred című tévésorozat, amiben minden epizód végén együtt szívja a bongot a kanapén a főszereplő és beszélő kutyája, Wilfred.

Ted részlet

9. Jeremy Lin

Ugyan Jeremy Lin nem valami új cyberpunk sorozatnak, hanem a Houston Rockets kosárcsapat irányítójának a neve, de az egyértelműen kijelenthető, hogy az utóbbi években nem volt népszerűbb kanapé volt csapattársáénál, Landy Fieldsénél. Lin története az NBA egyik legszebb tündérmeséje. Az ázsiai származású játékos gyenge egyetemről (igen, a Harvard annak számít, ha sportról van szó), draftolás nélkül került az évek óta bűnrossz New York Knick tartalékcsapatába. Annyira nyomorúságos volt az élete, hogy nagyon sokáig csapattársa kanapéján lakott, mert lakásra sem volt pénze. Élete első NBA meccse előtt is azon aludt, majd bemutatkozása után hetekig tőle volt hangos a világ sportsajtója. A kanapé azóta legendássá vált még arról is szó volt, hogy Iman Shumpert a 2012-2013-as szezon zsákolóversenyén átzsákolja azon a bizonyos kanapén héderező Jeremy Lint. Végül a trükk elmaradt Shumpert sérülése miatt, pedig ez még mindig eredetibb ötlet volt, mint mondjuk Supermannek öltözve zsákolni.

meg kell említeni még: Ha valaki tud még hasonló sztorit jelezze kommentben!

Jeremy Lin highlights vs Raptors

10. Pierre Woodman

A szereposztó dívány fogalmát midenki ismeri, azonban senki sem maxolta ki annyira, mint Pierre Woodman pornófilmes. A pornócasting műfajról van szó, amikor egy vagy több hölgy jelentkezik az "állásra", majd megkérik őket, hogy mutassák meg mit tudnak. A helyszín egy iszonyatosan minimalista szoba, mindössze egy bőrkanapé van benne és egy asztal, de korai változatokat hotelszobákban forgatták. Woodman nagyjából  hétezer pornóvideót csinált így, és az övé lett minden idők legjövedelmezőbb felnőttfilmes sorozata a Casting X-szel. Eredetileg csak azért használt kamerát a szereplőválogatáshoz, hogy később a nők ne tudják őt beperelni szexuális zaklatásért vagy nemi erőszakért. Na, és ki gondolta volna, hogy a biznisz akkor indult be, amikor a Szovjetunió megszűnése után berobbant Kelet-Európa a pornóiparba? Természetesen magyarok is megfordultak Woodman szereposztó díványán, mint Monique Covet, Eve Angel és Dora Venter.

meg kell említeni még: gondolom nem kell senkinek elmondani, hogyan kell a casting szóra keresni bármelyik pornósite-on.

Pornó casting kanapén