Ők a jövő sztárjai

2014.03.12. 09:30

Több tucat színész és jó néhány kanapé szerepel Dyga Zsombor új filmjében, a Couch Surfben. A film tíz jelenetből áll össze, melyekben az a közös, hogy kanapékon játszódnak. Fontos szerepet kap benne néhány fiatal színész, akiket csak most kezdünk megismerni. Egy részüket ugyan már láthattuk filmen, színházban, de igazán a jövőjük érdekes. Bemutatunk nyolc tehetséges fiatalt a filmből, akik a jövő Kulkái, Eszenyijei, Stohljai lehetnek.  

Couch Surf - előzetes

Törőcsik Franciska

Törőcsik Franciska nem kapott egyszerű feladatot a Couch Surfben. Fullajtár Andreával vív szópárbajt, a tét pedig nem más, mint Fullajtár karakterének férje. Főleg a két színésznő játéka miatt izgalmas ez a jelenet, pedig csak pótlék volt, korábban leforgattak ugyanis egy másikat, amiben Franciska Fullajtár Andrea lányát játszotta, de ez végül technikai okokból nem került be a filmbe. "Így viszont a szereli háromszöges jelenet forgatására már megismertük egymást, nem volt bennem félsz. De azért ez egy erős konfliktus két nő között, fel kellett vennem a kesztyűt" – meséli. 

Franciska Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályában végzett a Színművészeti Egyetemen. Annak ellenére, hogy még csak 24 éves, már elég sok film és színpadi szerepet tudhat maga mögött. Az Örkény Színházban játszik a Liliomfi, A vihar, a Pillantás a hídról és A hülyéje című előadásokban. Idén a székesfehérvári Vörösmarty Színházba szerződött, ahol Móricz Pillangója után a Mester és Margaritában is főszerepet játszik. 

Számos rövidfilm mellett szerepelt már többek között a Drága besúgott barátaimban, a Csak a szélben, az Isteni műszakban. Törőcsik Marival csak névrokonok, de együtt játszottak Fazekas Csaba Swing című filmjében, amit még idén bemutatnak. De Franciska játszik majd Divinyi Réka és Goda Krisztina új filmjében, a Veszettekben is. "Nem panaszkodhatok az idei évemre, elkényeztetnek szerepekkel" – mondja. 

Tasnádi Bence

2012-ben végzett a Színművészeti Egyetem színész szakán, a 2012–2013. évadtól a Katona József Színház társulatának tagja. Szerepel többek között a Musik, Musikk, Musique, a Nyaralás, a Mártírok, A végítélet napja, az Illaberek és a Fényevők című előadásokban.

A Couch Surfben egy fura szerelmi háromszögbe keveredik Döbrösi Laurával és Fehér Balázs Benővel, persze egy kanapén. "Aránylag hamar eldőlt, hogy mi hárman veszünk részt ebben a jelenetben. Benővel ismertük is egymást, kettővel alattam járt a Színművészetire. Egy időben még zenekart is akartunk közösen alapítani, ő dobolt, én meg basszusgitároztam volna." Ebből ugyan nem lett semmi, de az ismeretség megkönnyítette a munkát, ami Bence szerint amúgy sem volt megerőltető. "Egy éjszaka alatt vettük fel az egészet, igazán kényelmes feladatunk volt, mert végig, a szünetekben is a kanapén üldögélhettünk. Ez klasszisokkal jobb, mintha mínusz tíz fokban kellett volna az utcán ácsorogni".

Ez az első nagyjátékfilm szerepe, de korábban játszott már az Átok című tévésorozatban és néhány tévéfilmben is. De a színház és a filmezés mellett legalább ilyen fontos neki a zenekara, az Ed Is On, aminek májusban jön ki az új videokilpje. A zenekarban Bence az énekes-basszusgitáros, folyamatosan koncerteznek.

Fehér Balázs Benő

Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor színészosztályában tanul a Színművészeti Egyetemen, idén fog végezni, de hamar elkezdte érdekelni a rendezés is. A Hitgyógyász volt az első rendezése, a Bűn és bűnhődés pedig a második, az egyik a Színművészti Ódry Színpadán, a másik a Jurányi Inkubátorházban látható. A Bűn és bűnhődés különlegessége, hogy a néző egyedül van a színészekkel, az előadás elején beül egy kerekesszékbe, és jelenetről jelenetre halad a különböző díszletekben, a csak neki játszó színészek között.

"Hol a színészet, hol a rendezés az erősebb az életemben. Most a Vígszínházban próbálok egy kisebb szerepet a Vőlegény című darabban, de közben rendezek is. A Tajtékos napokat március 21-én mutatjuk be a Padláson".  

A Couch Surf-be egy korábbi tévés szerepe, a Madarász Isti rendezésében készült A legyőzhetetlenek miatt került. Ebben a raftingoló fiatalokról szóló kalandfilmben ugyanis Dyga Zsombor is dolgozott, és megtetszett neki Benő játéka.

Döbrösi Laura

A 21 éves Döbrösi Laura színész és énekesnő. Játszik a Vígszínház Augusztus Oklahomában című előadásában többek között Hegedűs D. Gézával és Papp Verával. A HBO sorozatában, a Társas játékban pedig ő volt Petra, az irodai asszisztens, aki odáig van a főszereplő Dávidért (Simon Kornél). Gyerekszínészként kezdte, már 11 évesen forgatott egy Fehér Klára-regényből készült filmben, a Mi szemüvegesekben. Földessy Margit Drámastúdiójában tanul, az általa rendezett előadásokban is játszik, például az IBS Színpadon látható Üvegcipőben.

A Couch Surf volt az első film, amibe nem kellett castingolnia, egyenesen őt hívták a szerepre. Dyga Zsombor látta ugyanis egy másik válogatáson, és emlékezett rá. "Éjféltől reggel hétig forgattunk. Nekem olyan volt az egész, mintha elmentem volna bulizni. Nem éreztem munkának egyáltalán" – mondja a forgatásról. 

Goitein Gergely

Goitein Gergely talán a film legzakkantabb figuráját alakítja, aminek azért is örült, mert eddig főleg jófiúkat játszott. "A Couch Surfben is úgy tűnik, hogy a karakterem egy tök átlagos, hosszú kapcsolatban élő srác. Aztán kiderül, hogy van benne valami ijesztő". Gergely egy erdélyi filmes kurzuson ismerkedett meg Dyga Zsombor rendezővel, aki kifejezetten őt akarta erre a szerepre.

A fiatal színész főleg bábos, a Budapest Bábszínházban végzett, most az Ametist Bábszínházban játszik. "Gyerekelőadásokat csinálunk, például a Mazsola és Tádét. Nagyon jó látni a gyerekek arcát egy-egy előadás után" - mondja. Emellett jó pár filmet is forgatott már. Nehezen válaszol arra, hogy melyik munkájára a legbüszkébb, mert nagyon kritikus magával, mindenben talál hibát. Végül a Szufla című rövidfilmet emeli ki, ezt a guminős történetet itt meg is nézhetik

Tóth Zsófi

Tóth Zsófi, egy különös, a hetvenes évek Párizsába kalauzoló jelenetben játszik egy csóró, naiv, fiatal zenerajongó lányt. A Bárka Színház stúdiójában végzett, két évig a Bárkában volt gyakorlaton is. Most a Szamárfül Projektben dolgozik, ami egy gyerekszínházi társulat.

A Couch Surf egyik színésze, Anger Zsolt korábban rendezett a Bárkában, akkor ismerte meg Zsófit. Ő ajánlotta be a filmbe, végül egy casting után választották ki. Eddig csak színművészetis vizsgafilmben szerepelt, de azt mondja, hogy mégsem izgult a forgatás előtt. "Engem is meglepett, hogy nem izgultam egyáltalán. Pedig a jelenetben franciául kellett beszélnünk, én pedig egy szót sem tudok franciául, így az egész szöveget felvették nekem MP3-ra, így tanultam meg."

Zsófinak sokat segített, hogy a jelenetben Pető Katával játszik együtt, aki a kedvenc színésznője volt Kaposváron, ahol középiskolásként tanult. Akkor még csak a nézőtérről figyelte, most pedig a partnere lehetett. 

Bartsch Kata

Bartsch Kata a Couch Surf egyik legbizarrabb jelenetében, a Folt hátán foltban játssza Goitein Gergő párját. Ijesztő történetet kér esti mesének, és meg is kapja, az epizód végére felmondják az idegei a szolgálatot. "Amikor elolvastam a forgatókönyvet, nagyon drukkoltam, hogy ezt a szerepet kapjam. Tudtam, hogy ez egy nagyon kis költségvetésű film lesz, és csak egy napot tudunk forgatni, miközben egy ilyen jelenetnél 2-3 napra is szükség van, de én szeretem a kihívásokat."

Bartsch Kata 2004-ben végzett a Színművészeti Főiskola Hegedűs D. Géza osztályában, és Kaposváron kezdett játszani. "Jó volt, de nagyon egyféle" – mondja erről ebben a videóban, úgyhogy kivett egy év fizetés nélküli szabadságot, és elment Londonba biciklis futárnak. A szabadság annyira megtetszett neki, hogy azóta is szabadúszik, de folyamatosan dolgozik, a Spinozában a Gardénia című előadásban játszik, a Pesti Színházban A hetvenkedő katonában, az Arizónában a Dermedési pontban mi is kifejezetten kedveltük, a Rövidben pedig egy Ulickaja-figurát alakít a Thália Új Stúdióban. A Couch Surfben is szereplő Elek Ferenccel közösen szoktak Nyáry Krisztián szerelmes történeteiből felolvasni, és szerepel a PanoDráma dokumentumszínházi előadásaiban is, többek között a sajóbábonyi gyilkosságot feldolgozóban.

A filmesek is elkényeztetik: Herendi Gábor drámájában, a Lorában is volt egy kisebb szerepe, majd dolgozott Orosz Dénessel a Poligamyban, ott a túlgondoskodó Lillát alakította, aki össze is találkozott egy másik Lillával, Bánfalvi Eszterrel. A Nyár utca, nem megy tovább című tévéfilmben egy lerobbant trolin utazott együtt Haumann Péterrel, a rendező Vecsernyés János volt. Dyga Zsomborral a grandiózus, angol nyelvű Utolérben dolgoztak először együtt: a több idősíkon játszódó történetben Bartsch Kata egy anyát játszott, aki a régmúltban elveszíti kisfiát, majd bosszút áll érte a közelmúltban, és évekkel később szembesül tette következményeivel. A film sajnos nem került moziforgalmazásba, ami sem a rendezőnek, sem a színésznőnek nem volt jó élmény, a Couch Surfben végzett közös, egynapos forgatás segített mindkettőjüknek feldolgozni a rossz élményt, és túllépni. "Nagyon volt látni ebben a filmben, hogy mennyi tehetséges jó színész van ebben az országban. De azért az fura, hogy általában egy filmnél tudod, hogy kikkel szerepelsz egy filmben, én meg most szembesültem azzal, hogy egy filmben játszom Gyabronka Józseffel, akit imádok."