100 milliónál jár a The Grand Budapest Hotel

2014.04.15. 16:06

Wes Anderson legutóbbi filmje a The Grand Budapest Hotel elérte a 100 millió dolláros bevételt. Egészen pontosan már 103 milliónál jár, így eddig ez lett Wes Anderson legtöbb bevételt hozó filmje. Ráadásul nemcsak a közönség, hanem a kritikusok többsége is szerette. Az Index egyik kritikusa például ezt írta "A Grand  Budapest Hotel egy újabb zsáner tehát, a történelmi kalandfilm, amelyben a neves osztrák (vagy cseh) hotel sármőr főportása próbálja megszerezni egy gazdag vendége által ráhagyományozott vagyont. Eközben bejárja az Osztrák-Magyar Monarchiára emlékeztető világot, várbörtöntől a palotákig, van benne autósüldözés, szerelem és lövöldözés. A figurák, ahogy minden filmben, szertelenek, esendők, de előbb-utóbb kiderül, hogy a szívük aranyból van".

Grand Budapest Hotel előzetes

Igaz,  másik szerzőnk szerint egyáltalán nem lett olyan jó film, minden szintjén működik a játékosság ugyan, tényleg lélegzetelállító a mesedoboz–világa és a sok kicsi, egymásra halmozott geg, csak éppen az hiányzik belőle, amiért rászán az ember 100 percet arra, hogy egy bódítóan színes filmet végignézzen: a történet.

Tény, hogy Anderson eddigi filmjei, bármennyire is elismertek voltak, nem tudtak ilyen jó bevételt csinálni. A Holdfény királyság, A fantasztikus Róka úr vagy az Édes vízi élet sem jutottak a 100 milliós bevétel közelébe. A film másik hozadéka, hogy felkapottá tette a budapesti Grand Hotel Budapestet és ingyen biztosított turisztikai kampányt a városnak. Erről itt olvashatnak hosszabban.