Kálomista filmje újabb 203 milliót kapott

2014.04.18. 18:15

Újabb állami támogatásokról döntött a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága.  Kálomista Gábor, az ismert jobboldali kötődésű filmproducer Megafilm Kft.-je például újabb  203 millió forintot kapott a Kakukkfiók gyártására. Ez az a film, ami korábban már  kapott egyszer  70 milliót gyártási támogatásként, előtte pedig szintén a Filmalaptól nyert 420 millió forintnyi állami támogatást.

693 millió a Filmalap-dolgozó filmjére? 

Igen, valami ilyesmi a helyzet, hiszen a Kakukkfiók annak a Divinyi Rékának a forgatókönyvéből készül, aki nemcsak a  Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója, de  az állami támogatásokat odaítélő Filmszakmai Döntőbizottságnak is tagja  (bár a Kakukkfiók esetében nem ő, hanem a póttag szavazott).

Korábban a Filmalap az Index megkeresésére elmondta, hogy szerintük nem összeférhetetlen a támogatás, ugyanis Divinyi Réka a Kakukkfiók munkacímű forgatókönyvet 2011 előtt írta, amikor még nem volt a Filmalap Döntőbizottságának a tagja, sem a Filmalap alkalmazottja, a forgatókönyvet pedig a Megafilm megvette tőle.

A mostani Filmalap-döntésben Kálomistáék mellett 280 millió forintos gyártási támogatást kapott Nemes Jeles László új filmje, a Saul fia, Edelényi János A nem ismert tartományának pedig 150 milliót szavaztak meg.

Piszkos Fred nem kapott semmit

Elhalasztotta a döntést a Filmalap Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című animációs filmjével kapcsolatban.

Az Art Deco Film Kft.  forgatókönyv/filmterv-fejlesztés  kategóriában pályázott volna állami pénzekre, azokkal a zseniális Rejtő-képregényeket idéző vázlatrajzokkal, amelyekkel Varsányi lassan már 10 éve házal a potenciális befektetőknél, eddig sajnos nulla eredménnyel (bár 2011-ben össze tudott hozni a Duna Tv-n egy Rejtő életéről szóló, animációs filmet, úgyhogy nem halt meg a remény).