Mi jobb Nicolas Cage-nél? Két Nicolas Cage!

2014.04.21. 17:22
Antiszínész, parókás ripacs, ezerarcú tehetség, felkapaszkodott Coppola-rokon, gagyigyáros, megélhetési filmipari munkás. Ilyen jelzőkkel szokás emlegetni az Oscar-díjas Nicolas Cage-t, aki idén januárban ünnepelte 50. születésnapját, de már évek óta nem forgatott olyan filmet, ami bárkinek is tetszene, viszont ez egyáltalán nem zavarja. Már mém is lett belőle. Legújabb filmje, a Joe hazai mozipremierje után megpróbáltuk összeszedni a 10 legjobb alkotását, és megfejteni a titkot, miért imádják és gyűlölik őt ennyire szélsőségesen az emberek.

Nicolas Cage filmográfiája pont olyan, mint a régi Sztálin-vicc:

- Elvtársak, hány film is készül évente a Moszfilmnél?

- Száz, Sztálin elvtárs!

- És mennyi ezek közül a jó film?

- Csak tíz, Sztálin elvtárs!

- Akkor nem lehetne, hogy csak a tíz jó film készüljön el minden évben, elvtársak?

Mert ugye Nicolas Cage is lenyom minden évben vagy három filmet, de csak háromévente akad egy, ami nézhető is ezek közül. Abban viszont egyáltalán nincs megegyezés, hogy melyik filmje lett jó és melyik csapnivaló. Van akinek a Kick-Ass, a Féktelen harag és a világrombolós Képlet jött be, mások viszont az Adaptációt és a Joe-t istenítik.

Cage persze már évtizedekkel ezelőtt is végletesen megosztotta a közönséget és a kritikusokat a filmjeivel. Az Arizonai ördögfiókát, a Veszett a világot és a Las Vegas végállomást mindenki imádta tőle, de a többi alkotása örök vita tárgya. Az akciófilmek szerelmesei ugyanis még ma is a Szikla-Ál/Arc-Con Air szentháromság bűvöletében élnek, és visszasírják a '90-es évekbeli Cage-et, mások viszont a Corelli kapitány mandolinjét, a Trükkös fiúkat vagy a Fegyverneppert szeretik, és elvárják a sztártól, hogy béna lövöldözős filmek helyett végre megint maró humorú vagy sokkoló drámákat forgasson.

Cage, helyesebben Nicolas Kim Coppola (hiszen Francis Ford Coppola unokaöccséről van szó) viszont bármit elvállal. Tényleg bármit: ökörködött már családi vígjátékokban és varázslós mesében, volt rajzfilmhang és szegény ember Indiana Jonesa, forgatott Magyarországon ZS-kategóriás történelmi horrort és aláírt pár képregényfilmhez is (mert akkora Superman-rajongó, hogy még a fiát is Kal-elnek keresztelte el). És egyáltalán nem zavarja, hogy az őrült tempójú szerephabzsolása miatt a fél internet rajta röhög:

Nicolas Cage ügynöke

Azért nem válogat ugyanis a filmszerepek között, mert tényleg mocskosul kell neki minden hakniért a pénz. A két válása, a zavaros ingatlanbizniszei, a sokmilliós adótartozásai és banki kölcsönei, a volt barátnőjének, Christina Fultonnak leperkált 13 millió dollár, a régi ügynökével való pereskedés, a képregény- és dinókoponya-mániája valamint a kilenc Rolls Royce Phantom és egy nassaui sziget megvásárlása  a 2010-es évek elejére totális anyagi csődbe sodorta a sztárt. 

5 évvel ezelőtt megpróbáltam összeszedni Nicolas Cage legjobb filmjeit, kommentháború lett belőle. Most újból nekiugrok a feladatnak, hátha nem akarnak keresztre feszíteni az olvasók, amiért kihagytam a Lány a völgybent vagy a Tolvajtempót. Íme az ezerarcú sztár 10 legjobb filmje.

Örök humorforrás a neten az ezerarcú, Oscar-díjas sztár
Örök humorforrás a neten az ezerarcú, Oscar-díjas sztár
Fotó: Facebook / Twitter

1. Arizonai ördögfióka (1987)

Hülyehajú Nicolas gyereket rabol

A Coen-testvérek egyik korai klasszikusa, amiben a gyerekrabló Bonnie és Clyde-párost a 23 éves, kialvatlan farkasemberre emlékeztető Nicolas Cage és a 29 évesen is szupercuki Holly Hunter alakították. A filmet a közönség és a kritikusok is imádták, a szerbek pedig annyira odavoltak érte, hogy még egy nyolcadikos bioszkönyv borítójára is rárakták a két elkeseredett wannabe szülőt, akik úgy gondolták, ha ötösikrek közül lopnak maguknak gyereket, az fel sem fog tűnni a milliomos apukának. (IMDb: 7,5 pont, Rotten Tomatoes: 90%, Port.hu: 8,1 csillag)

2. Veszett a világ (1990)

Veszett a világ, meg Nicolas Cage is

Majdnem 25 éve Nicolas Cage akkora divatot teremtett az extravagáns kígyóbőr dzsekijével, amit David Lynch brutális-romantikus road movie-jában hordott, hogy még Heczeg Zoltán divattervező is varrt egy ilyet magának (volt is belőle balhé, amikor kölcsönadta egy soha el nem készült Kálomista-filmben Kamarás Ivánnak). A Veszett a világért amúgy csak a rendező, Lynch kapott Aranypálmát Cannes-ban, Cage-nek még öt évet kellett várnia a nagy áttörésre és az Oscar-díjra. A filmben természetesen ugyanúgy Angelo Badalamenti zenéje hallható, ahogy a Twin Peakstől kezdve a Mulholland Drive-ig minden Lynch-produkcióban. (IMDb: 7,3 pont, Rotten Tomatoes: 66%, Port.hu: 8,3 csillag)

3. Las Vegas, végállomás (1995)

Nicolas Cage Vegasban vedelve csajozik

Nicolas Cage Oscart, Golden Globe-ot, és kilenc másik díjat kapott az alkoholista hollywoodi forgatókönyvíró szerepéért, aki hiába találja meg Vegasban álmai feslett nőjét (Elisabeth Shue), végül legyőzi őt a laposüveg. Az eredetileg zenésznek induló rendező, Mike Figgis azóta sem forgatott jobbat ennél a kultfilmnél, hacsak nem számoljuk ide az egyik Maffiózók-epizódot. (IMDb: 7,6 pont, Rotten Tomatoes: 89%, Port.hu: 8,9 csillag)

4. A szikla (1996)

A szikla (1996)

Íme Michael Bay látványos akciófilmje azokból az időkből, amikor még nem szeretett bele a Transformers-akciófiguráiba. Nicolas Cage, a vegyi fegyverek szakértője egy szökött fegyenccel (Sean Connery) pofoz le mindenkit a világ leghíresebb börtönszigetén, az Alcatrazban, hogy megakadályozzák a zakkant amerikai tábornok (Ed Harris) őrült tervét. Connery egyébként ekkor már 66 éves volt, mégsem emlékszem, hogy az emberek fanyalogtak volna a hitelessége miatt, meg hogy vén fejjel minek vállal be akciójeleneteket. Persze régen minden jobb volt. (IMDb: 7,4 pont, Rotten Tomatoes: 67%, Port.hu: 9 csillag)

5. Con Air - A fegyencjárat (1997)

Mi volt az Expendables 2 előtt? Hát a Con Air!

"Mondtam, hogy tedd vissza a nyuszit a dobozba!" - ez a mondat ma már legalább olyan kultikus, mint amikor Sylvester Stallone benyögte a Tango és Cash-ben, hogy: "Rambo? Az egy buzi!" A Fegyencjárat a '90-es évek tipikus kasszasiker akciófilmje egy embertelenül jó szereplőgárdával: John Malkovich, Steve Buscemi és Hollywood örökös sittes mexikóija, Danny Trejo azért nem sűrűn szerepelnek együtt. (IMDb: 6,8 pont, Rottentomatoes: 55%, Port.hu: 8,9 csillag)

6. Ál/Arc (1997)

Travoltává műtik Nicolas Cage-et!

Nicolas Cage-et átműtik John Travoltává, Travoltát meg Cage-dzsé, hogy aztán a film hátralévő részében Jézus-pózban, belassítva lövöldözzenek egymásra, legszebb álmukból felverve a fehér galambokat? Ez ma már úgy hangzik, mint valami ócska B-film tartalomismertetője egy trashblogon. Pedig a hongkongi John Woo '97-ben ezzel kaszált 245,6 millió dollárt, és betonozta be magát örökre a legjobb hollywoodi akciófilmesek közé, és így ülhetett bele a Mission: Impossible 2 rendezői székébe is. (IMDb: 7,3 pont, Rotten Tomatoes: 91%, Port.hu: 9,1 csillag)

7. Adaptáció (2002)

Mi rosszabb Nicolas Cage-nél? Két Nicolas Cage!

Mi rosszabb Nicolas Cage-nél? Két Nicolas Cage, vághatnák rá a színész fanatikus gyűlölői, pedig ezúttal nincs igazuk: a kopaszodó sztár kiválóan alakította benne a forgatókönyvíró Kaufman-testvéreket, akik közül a szorongó Charlie-nak mindig nagyon nehezen megy az írás, míg a vagány, de a szakmában még kezdő testvérét, Donaldot mindig elhalmozzák munkával. A sztori érdekessége, hogy a film forgatókönyvét tényleg Charlie Kaufman írta, és sok önéletrajzi elemet is belecsempészett, de az ikertestvér-dolog csak kamu volt. Mindenesetre ő, Nicolas Cage és a rendező, Spike Jonze is nyert pár díjat ezzel a filmmel.(IMDb: 7,8 pont, Rotten Tomatoes: 91%, Port.hu: 7,7 csillag)

8. Trükkös fiúk (2003)

Matchstick Men - előzetes

Ridley Scott is pont olyan mint Nicolas Cage: vannak nagyon jó és nagyon rossz filmjei, de ahogy öregszik, úgy csinál egyre több nézhetetlen blockbustert (mondjuk én pont a Robin Hoodot utálom és a Prometheust szeretem). A Trükkös fiúkban ugyan nincsenek Alienek, sem replikánsok, mégis a jobb filmjei között van, mert Cage jól hozza benne a kisiklott életű, pitiáner csalót, akinek nem elég, hogy pszichiáterhez kell járnia, hirtelen előkerül a 14 éves lánya is (igaz, Alison Lohman ekkor már 24 éves volt). ( IMDb: 7,3 pont, Rotten Tomatoes: 82%, Port.hu: 8,6 csillag)

9. Fegyvernepper (2005)

Fegyvernepper - a Kalasnyikov-monológ

A film, amiben  Coppola unokaöccse bikinis bombanők helyett fegyverek és kézigránátok társaságában utazik a világ legszebb tengerpartjaira és a legdurvább háborús övezeteibe, az öltönyös Ethan Hawke pedig végig a nyakába liheg. Soha ilyen viccesen és cinikusan nem beszéltek még mozifilmben az AK-47-esről, mint itt, nem csoda, hogy a nézők nagy kedvence lett a fegyvernepper Cage.  ( IMDb: 7,6 pont, Rottentomatoes: 61%, Port.hu: 9,1 csillag)

10. Ha/ver (2010)

Big Daddy odaba... csap!

Ennek a fergetegesen vicces és véres képregényfilm-paródiának hiába volt egy Kick Ass nevű majdnem szuperhős a főszereplője, egyértelműen a bűnvadász család, Nicolas Cage és Chloe Moretz zizzent apa-lánya párosa vitte el az egészet a hátán. Cage utoljára a kígyóbőr zakójában volt ennyire cool, mint itt, a 60-as évek tévés Denevéremberét idéző jelmezében, azt a jelenetét pedig, amikor egymaga felszecskáz egy raktárháznyi bűnbandát, tanítani kellene a rendező- és kaszkadőriskolákban. Big Daddy nálam egyértelműen az évtized szuperhőse: viccesebb, mint Robert Downey Jr. Vasembere, elszántabb, mint Christian Bale Bruce Wayne-je, és brutálisabban mészárolja a bűnözőket, mint a Mickey Rourke Marvja a Sin City-ben. (IMDb: 7,8 pont, Rottentomatoes: 77%, Port.hu: 7,8 csillag)

Melyik a legjobb Nicolas Cage-film?