Kis magyar celebhatározó

2014.05.02. 13:27

Őszintén bevallom, hogy semmi értelmét nem láttam két éve a Fluor-filmnek. Minek egészestés videót forgatni egy huszas éveit taposó magyar előadóról, aki alapvetően tényleg egy szórakoztató figura, de koránál és foglalkozásánál fogva nem igazán értettem ebből mégis mit lehetne kihozni. Szerencsére tévedtem.

Fluor Film - magyar szinkronos előzetes [ Full HD ]

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Fluor Tomi az egyik első újgenerációs magyar popsztár, aki már abban a korszakban lett ismert, amikor zeneeladásból egy csomag szotyit sem lehet venni, nemhogy budai villát, viszont nem mesterségesen gerjesztettek köré érdeklődést, mint a tehetségkutatós énekeseknél.

A Fluor Film a rapper karrierjét dolgozza fel a kezdetektől a Mizu? utáni időszakig. A főszereplőn kívül hozzá közel álló emberek is megszólalnak, mint Eckü a Hősökből, Éder "SP" Krisztián, az Animal Cannibals vagy a korábbi menedzsere. Semmi családi nosztalgiázás, rajongói hozsanna, tényleg csak olyan emberek mesélnek Fluor karrierjéről, akik annak szerves részét képezték. Kivéve talán Hajós Andrást, aki talán csak name dropping miatt került a produkcióba, ráadásul pont az ő megszólalásainál tapasztalható a film leggyengébb pontja, miszerint szart se hallani a mondandójából, olyan rosszul van felvéve.

De ez legyen a legkeményebb kritika a Fluor Filmről, mert ha az embernek sikerül megfelelő kontextusba helyezni - és nagyjából ismeri a többi megszólaló hátterét - az alkotást, akkor észreveszi, hogy ez valójában az újgenerációs félcelebek életéről szól, Fluor karrierjén keresztül bemutatva.

Ennyit ér

Index-ítélet: 7/10
IMDB: 2.2/10
Port.hu: 2.5/10

Egészen megdöbbentő látni, hogy egy magát konkrétan nulláról felépítő underground rapper, hogyan halad végig az országos népszerűségig. A papíron remekül hangzó, többmilliós Youtube-videók, tévészereplések és tinikkel tömött koncertek egyáltalán nem jelentenek egyet húszezresekkel kitömött párnákkal.

Ezért is annyira érdekes, ahogyan a vidékről pesti albérletbe költöző SP, Fluor és Pixa együttélésének története, ami egy időre esett a hármójuk karrierjének felívelésével, majd Fluor őket is leelőző népszerűségével. Közben a szereplők tényleg szórakoztatóan sztorizgatnak, SP, Eckü, Pixa és Vermes Orsolya menedzser is olyan történeteket vesz elő, ami nem csak viccesen hangzik, de szervesen illeszkedik a narratívához. Ez persze a készítők munkáját is dícséri. 

Mégis azt kell mondani, hogy a Fluor Film nem feltétlenül szól mindenkinek. Az itthoni zenei színtéren jól ismert rendező, Miki 357 ügyesen látta meg a Fluor háttértörténetében rejlő potenciált, azonban ezt nem sikerült 100 százalékban lefordítani az átlag ember nyelvére. Akinek fogalma sincs az említett emberekről, annak az egész nem mond semmit. Viszont az itthoni szórakoztatóiparban jártasak, vagy legalább érdeklődők számára egy kifejezetten tanulságos dokumentumfilm arról, milyen úton lehet itthon a semmiből országos ismertségre szert tenni úgy, hogy közben a jellemfejlődés ne váljon kereskedelmi tévés személyiségtorzulással.

A Fluor Film az Indafilmen:

Fluor Film