Idén is lehet magyar fődíjas Karlovy Varyban

2014.06.03. 11:22 Módosítva: 2014.06.03. 12:09

Szász János tavaly A nagy füzettel megnyerte a Kristályglóbuszt, idén Pálfi György filmje előtt a lehetőség. Két másik magyar film is bekerült az idei válogatásba.

Kedden délben nyilvánosságra hozták a 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját, amiből kiderült, hogy két magyar film tartja a premierjét június 4. és 12. között a fesztiválon, itt fogják először bemutatni a Reisz Gábor gerillamódszerekkel forgatott generációs vígjátékát, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant és Zomborácz Virág szó szerint szellemes Utóéletét. Itt lesz a versenykategóriában Pálfi György Szabadesésének európai premierje is.

Szabadesés - előzetes

A Van... és az Utóélet a közép-európai filmeknek szánt East Of The West kategóriában szerepel, a Szabadesés pedig azért a Kristályglóbuszért megy versenybe, amit tavaly Szász János A nagy füzet című filmje nyert.

Reisz filmje egy kicsit szerencsétlen fiúról, Áronról szól, akit pont a 30. születésnapja előtt elhagy a barátnője, Zomborácz filmjében a főszereplőt apja szelleme kezdi el kísérteni, Pálfi filmjében pedig egy nő leveti magát egy lakóház tetejéről, és a zuhanás közben belepillant a lakók életébe.

Reisz a filmjének főszereplőjével együtt már meg is köszönte a stáb munkáját ebben a frissen posztolt vicces videóban:

A filmjéből ez a furcsa klip adhat egy ízelítőt:

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan a rövidfilmjeivel már többször is bizonyított Reisz Gábor első játékfilmje, Zomborácz Virágnak hasonlóan az első hosszabb munkája az Utóélet, Pálfi György pedig a Toldi-film eltolt finanszírozását próbálta kibekkelni ezzel a kisebb filmmel, amit egyébként már a jeonjui filmfesztiválon májusban bemutattak.

Zomborácz Virág filmjéért már korábban is lelkesedtünk, amikor megláttuk a filmjéből ezt az első részletet:

Utóélet (mood videó)

Az idei fesztivál a nálunk is mozikba került Walesa – A remény embere rendezői változatával indul, a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért különdíjat kap William Friedkin rendező (Ördögűző, A francia kapcsolat), és levetítik a Szigorúan ellenőrzött vonatok digitálisan felújított kópiáját.