Hurghadai nyaralók között forgatott Tom Hanks

2014.07.22. 16:50

Tom Hanks a napokban fejezi be az A Hologram for the King egyiptomi jeleneteinek forgatását, amire Hurghadán, az ország egyik közkedvelt turistaparadicsomában kerített sort. Jó, Hanks nem Kovácsék mellett aludt a 318-asban, hanem egy jachton a Vörös-tengeren.

A forgatás nem volt túl hosszú, hiszen Hanks szombaton érkezett Hurghadára, és jövő hétfőn már távozik is. A film Dave Eggers azonos című regényéből készül, és egy Alan Clay nevű férfiról szól, aki teljesen eladósodva tudja meg, hogy rákos, és egy utolsó, kétségbeesett manőverrel akar sok pénzt keresni: a szaudi királynak adna el egy technológiai újítást, de ehhez egy hologrambemutatót kell összehoznia a sivatagban, ahová a király még nem is biztos, hogy elmegy.

Az egyiptomi filmalap elnöke szerint Hanks és a stáb mindent felvett, amit akart, a forgatás gond nélkül lezajlott, még a tenger alatti felvételeké is. Úgy kellenek az ilyen hírek a környéknek, mint egy falat kenyér, hiszen a 2011-es arab tavasz eseményei óta a turisták száma jelentősen megcsappant. 

Meg kell mutatnunk, hogy Egyiptomban nyugodt, biztonságos körülmények között lehet forgatni. Egyre több külföldi stábot szeretnénk vendégül látni, rengeteg olyan helyszínünk van, amit másutt nehezen vagy drágán lehetne felépíteni, ilyen Alexandria, a piramisok, a Nílus, a Vörös-tenger vagy éppen a sivatag is.

A forgatáshoz szükséges engedélyeket mindössze 72 óra alatt kiadták, ami a helyi filmesek szerint hihetetlenül gyorsnak számít. Az a terv, hogy mostantól minden forgatócsoport hasonló elbánásban részesüljön. A Hanks-film mellett Egyiptomban forgott egyébként Sir Ridley Scott Exodus című filmje is, ők tíz napot tartózkodtak az országban.