Egyszerre ad és elvesz a Magyar Nemzeti Filmalap

2014.07.23. 14:53

Két alkotást is pénzzel támogat a Magyar Nemzeti Filmalap, az egyik Till Attila Tiszta szívvel című filmje egy kerekesszékes bérgyilkos bandáról, a másik Bereczki Csaba Soul Exodusa, ami egy zenés dokumentumfilm. Előbbit 285, utóbbit 150 millió forinttal támogatják. A Soul Exodus azonban csak egy feltétellel kaphatott állami támogatást - ha megszűnik Bereczki Csaba munkaviszonya a Filmalappal, ahol nemzetközi igazgatóként dolgozott egészen július elejéig. Korábban is volt rá példa, hogy a Filmalap a saját dolgozójának filmjét támogatta: akkor Divinyi Réka helyett póttag szavazott a filmterv támogatásáról. Akkor az összeférhetetlenségről azt mondta a Filmalap, hogy Divinyi Réka a forgatókönyvet még a Filmalapos megbízása előtt írta. 

Till Attila filmjét 2015 tavaszára, Bereczki klezmerzenészek sorsát feldolgozó dokuját pedig 2015 őszére várják.

A Tiszta szívvel főszerepeiben Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonfutó bajnok, és az SZFE-n végzős Fekete Ádám lesz látható. A sztori szerint a húsz éves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Mikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, akkor aztán igazán bevadulnak. A Laokoon Filmgroup gyártásában készülő film forgatókönyvét Till Attila írta, a forgatóköny fejlesztését és a gyártáselőkészítést a Filmalap korábban már 14 millió forinttal támogatta. A Tiszta szívvel című film producere Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, operatőre Juhász Imre, látványtervezője Ágh Márton lesz. A forgatás a tervek szerint nyár végén kezdődik, és a film leghamarabb 2015 tavaszán kerülhet a mozikba.

A Soul Exodus középpontjában a Brothers Nazaroff nevű hagyományos klezmer zenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. Az amerikai születésű zenészek mindegyike különös  szálakkal kapcsolódik Magyarországhoz: a zene útján találtak vissza a gyökereikhez.