no

Mennyibe fáj a Feláldozhatók 3 kiszivárgott kópiája?

2014.08.09. 22:02

A leginkább nyuggerkomandós filmnek tekinthető Feláldozhatók 3 egyik kópiája a bemutató előtt pár héttel kiszivárgott az internetre. A DVD-minőségű, eredetileg a forgalmazóknak és a filmkritikusoknak szánt screener, azaz betekintő pillanatok alatt felkerült az összes népszerű fájlmegosztóra, és egy nap alatt 200 000 letöltést hozott. A kópia tökéletes kép- és hangminőségű volt, nem csoda, hogy a torrentezők rávetették magukat (a Torrentfreak.com szerint volt olyan pont, hogy egy megosztott fájlt 65 000-en töltöttek egyidőben).

A Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren, Jet Li, Jason Statham, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Harrison Ford és Mel Gibson főszereplésével készült filmet az amerikai mozik csak augusztus 15-én mutatják be - a torrentfájl viszont már július 25-én elérhetővé vált. De hogy kerülhetett ki és milyen valós kárt okozott a stúdiónak?

Minden eddiginél több vhs-ikon és robbanás az új Expendablesben!

Az egyik verzió szerint a kópiát az internet pöcegödrének is nevezett 4chan nevű fórumoldalon futtatták meg először, még július 15-én. A névtelen felhasználó azt írta, birtokába került egy hamarosan a mozikba kerülő nagy költségvetésű akciófilm kiváló, DVD-minőségű verziója, és a 4chan-olvasók között keresett valakit, aki hajlandó lett volna a filmet feltolni valamelyik torrentoldalra. Két órával később a fórumposztot kiegészítették, az illető közölte, hogy kapcsolatba lépett egy csoporttal, akik hajlandók foglalkozni a dologgal, és számos nem publikus torrentoldalt működtetnek. A kópiát még aznap átadta, és onnantól kezdve nem posztolt ebben a témában.

A film viszont csak július 25-én került ki a netre. A késést a Torrentfreak azzal magyarázta, hogy az ismertebb release-csoportok nem akartak bajuszt akasztani Stallone ügyvédjeivel, és inkább kivárásra játszottak - ezt bizonyítja az is, hogy az első kikerült torrent egy noname csoport nevében jelent meg a Piratebay nevű torrentmegosztón. A Torrentfreaket egyébként a 4chanre először posztoló felhasználó is megkereste és azt mondta, kamu volt az egész, és csak szórakozott - hogy aztán mi az igazság, az soha nem fog kiderülni.

A feláldozhatók 3 neten elérhető verzióját két hét alatt kétmillió alkalommal töltötték, és a filmet gyártó NuImage nagyon berágott a torrentezőkre. Azt, hogy pontosan mennyit buktak a kiszivárgott filmmel, szinte lehetetlen felmérni, de iparági szakértők szerint az, hogy majd’ egy hónappal a bemutató előtt kikerült a netre, nemcsak a mozis, de a házi videós bevételeket is csökkenteni fogja. A The Wrap nevű magazin egy Pierce O'Donnell nevű szakjogászt kérdezett meg a bevételkiesésről, és ő több millió dollárosra becsülte azt. 

Hogyan kerülnek ki a filmek? 

Az ilyen kiszivárogtatások meglehetősen ritkák, pontosabban az a ritka, hogy ennyivel hamarabb kerül ki egy mozifilm kópiája. A “normális” ügymenet ugye az, hogy amit valamit bemutatnak a moziban, egy napon belül már le lehet tölteni a sötét, kamerával felvett verziót, amit tényleg csak a nagyon olcsójánosok képesek élvezni, hiszen a kép pocsék, a hang nemkülönben, a vászon nem egyszer nem is látható teljes egészében, és a felvételt készítő körül ülők csámcsogása és röhögése is belehallatszik a felvételbe. Egy hét elteltével már van jobb kamerás változat a filmekből, két hónappal a mozipremier után pedig elérhető a DVD- vagy Bluray-kópia is. 

A screenerek, azaz promóciós célra készített betekintők (mi is szoktunk kapni belőle) hagyományos esetben egy héttel a premier előtt jutnak el az újságírókhoz, de vízjelesek, azaz a kép közepén egy bazinagy felirat jelzi, hogy melyik stúdió tulajdonát képezik, más esetben átváltanak fekete-fehérbe, vagy a hangjuk olyan tré minőségű, hogy az ember szégyelli megmutatni még a feleségének is. Ezeket régebben előszeretettel rippelték le, és töltötték fel a torrentoldalakra, de mostanában a stúdiók inkább dedikált streamoldalakat működtetnek, amihez korlátozott hozzáférést adnak a sajtónak, és ha az újságíró kíváncsi a filmre, akkor megnézheti online, de letölteni, lerippelni olyan könnyen nem tudja. 

A Feláldozhatók 3 kópiája viszont nem ilyen, nincs rajta vízjel, nem vált át fekete-fehérre, azaz belülről jöhetett ki, vagy a gyártótól, vagy a Lionsgate stúdiótól. Lexi Alexander rendezőnő azt nyilatkozta a Variety-nek, hogy az efféle kiszivárogtatásokért az esetek 90 százalékában egy olyan alkalmazott tehető felelőssé, aki valamiféle személyes sérelem miatt áll bosszút a filmeseket - nem kapott elég fizetést vagy elszerették a nőjét, bármi előfordulhat.  

Ha a józan paraszti eszünket vesszük elő, és feltételezzük, hogy a kétmillió letöltést generáló felhasználók közül csak minden huszadik ment volna el a filmre vagy vette volna meg a DVD-t/digitális kópiát, akkor 100 000 emberről beszélünk, azaz a maximális, 15 dolláros amerikai jegyár mellett is csak 1,5 millió dolláros kiesésre számíthat a Lionsgate. A The Wrap a Torrentfreak tulajdonosát is megkérdezte, szerinte a kiszivárgás kifejezetten jót tehet A feláldozhatók 3-nak, hiszen ha elterjed, hogy a film jó, azok is elmennek a moziba, akik egyébként ódzkodnának tőle. (Más kérdés, hogy a film szerintünk nem jó.) A franchise első két része átlagosan 94 millió dollárt termelt az USA-ban, és 290 milliót a világpiacon - hamarosan kiderül, hogy a torrentezők ártottak vagy használtak-e neki. 

A NuImage első dühében nekiment a torrentoldalaknak, és az előző két film megjelenése utáni eseményekhez hasonlóan azonnal beperelt pár oldalt. Ezúttal a fimet forgalmazó Lionsgate is csatlakozott a perhez, és augusztus 5-én egy kaliforniai bíróság számos oldal (pl- limetorrents.com, billionuploads.com, hulfile.eu, played.to, swankshare.com, dotsemper.com, stb.) ellen is végzést bocsájtott ki, megtiltva nekik, hogy a filmet továbbra is elérhetővé tegyék. Az igazán nagy torrentoldalak, mint a Piratebay az ilyen megkeresésekre nem szoktak reagálni, így ebben az esetben sem foglalkoztak a Lionsgate ügyvédi felszólításával, amit nem mellesleg 10 846 oldalnak (!) küldtek ki az elmúlt hetekben.

A film főszereplője, Sylvester Stallone A feláldozhatók 3 londoni premierjén sajnálkozott egy sort, és azt nyilatkozta, hogy rendkívül elkeseríti, hogy így alakult a dolog, de elfogadja hogy a világ ilyen, és ez ellen nem tud mit tenni. 

Engem személy szerint ez nem érint nagyon súlyosan, mert nem tettem pénzt a filmbe. Az már más tészta, hogy azok, akik viszont igen, legközelebb meggondolják majd, hogy finanszírozzanak-e a jövőben egy ilyen vállalkozást, és ez elég aggasztó.

Kellan Lutz, a film egyik szereplője ellentétes álláspontot képvisel:

Szerintem aki letölti és megnézi otthon, rájön, hogy sokkal jobb lesz a moziban is megnézni, és szépen elmegy és megveszi a jegyet. Túl jó a film ahhoz, hogy ne így legyen.