Hullák, kínzókamrák, fojtogatós szex: Báthory a filmekben

2014.08.21. 23:21
A filmesek sem siettek rehabilitálni szegény Báthory Erzsébetet, aki 400 éve halt meg. Inkább, ha tehették, lehúztak még egy bőrt a szüzek vérében fürdőző grófnő legendájáról. Ezt jó sokszor megtették, az IMDb adatbázisa szerint több tucat játékfilm és tévésorozat készült róla az elmúlt 30-40 évben. Végül 2008-ban a szlovákok botrányos körülmények között elkészítették a Báthoryt, ami némileg visszaadta a grófnő igazságát. Összeszedtünk néhány Báthory-filmet a közelmúltból, a korrekt történelmi drámától a komplett baromságig.

A grófnő (2009)

A francia színésznő-rendezőt, Julie Delpy-t annyira megragadta a Báthory-sztori, hogy úgy döntött, nemcsak filmet rendez róla, de a címszerepet is kapásból magára osztja. Meg a forgatókönyvet is ő írta, és a zeneszerzésben is részt vett. Ennek ellenére nem különösebben fárasztotta magát azzal, hogy alaposan utánajárjon a történelmi tényeknek. Már csak azért sem, mert az ő koncepciója szerint Báthory Erzsébetből a szerelem, a fiatalság és a szépség hajszolása csinált vérben fürdőző mészárost. Így aztán ebben a verzióban akadnak a vár körül lazán szétszórt hullák, kínzókamrák, fojtogatós szex, szadomazo, zsákvarrótűvel összevarrt női mellek, leszbikus szerető, fiatal, és jóképű férfiszerető, vagyis minden, amit a grófnőről híreszteltek és amitől a történészek falra másznak.

The Countess (2009) Official Trailer # 1 - Julie Delpy

Delpy filmjében a grófnő annyira beleszeret Thurzó Istvánba (Daniel Brühl), hogy eszét és méltóságát vesztve tesz meg érte bármit. Mégsem igazán bűnös, részben mert ugye nem volt eszénél, részben pedig mert össze is esküdtek ellene. A film legértékelhetőbb momentumai azok, amik a női klimaxról, az öregedésről, a fiatalság és a szépség (ma különösen érthető) reménytelen hajszolásáról szólnak. De biztosan nem A grófnő miatt szeretjük Julie Delpy-t, hanem a csodás Mielőtt-trilógia miatt.

Báthory - A legenda másik arca (2008)

Csekélyke négymilliárd forintból (pontosabban annak megfelelő euróból) készült a szlovák Báthory, amiről kritikusunk nem kevesebbet állított, minthogy a három részre szakadt Magyarországról még nem készült jobb film. Juraj Jakubisko filmje egybecseng a történészek állításaival: Báthory Erzsébet megvádolása közönséges koncepciós per volt egy olyan világban, ahol a cselédlányok megerőszakolása a napi rutin része volt, és ahol a hiedelmek, babonák nem zárták ki az erős vallásosságot.

Báthory - A legenda másik arca

A hitelesség annyira fontos volt a filmeseknek, hogy magyar szakértője is volt a Báthorynak, Várkonyi Gábor, az ELTE tanára. Sajnos a film körüli botrányoknak (ezekről itt írtuk részletesebben) nagyobb híre lett, mint magának a filmnek. Valószínűleg ennek köszönheti viszonylag alacsony pontszámait a különböző filmes oldalakon, mert egyáltalán nem rossz, a grófnőt játszó Anna Friel pedig sokkal jobb választás, mint a korábbi Báthory Erzsébetek.

Metamorfózis (2007)

"Gyakorlatilag ez a világ egyetlen többszörös fesztiváldíjas, soha sehol nem látható, művész-vámpírfilmje, ami helyenként olyannyira B, hogy az már A" - írta a forgatókönyvíró 2006-ban az Indexnek a Metamorfózisról, amit 2005 szeptembertől forgatott itthon az Amerikában élő magyar származású Hódi Jenő. A film végül soha nem került mozikba, csak DVD-n jelent meg. A történet szerint három amerikai fiatal utazik Kelet-Európába (egyikük a fiatal kanadai főszereplő, Corey Sevier 1997-es Lassie-sorozattal lett ismert). A fiatalok vámpírokkal találkoznak, Thurzó nádorral (Christopher Lambert) és Báthory Erzsébettel (Irene A. Hoffmann), akiknek a filmben a XVI. századi őseik is megelevenednek (a buzogányos Koncz Gábor és Kováts Adél). Az egyik srác még jól bele is szeret Báthory Erzsébetbe.

Metamorphosis (2007) - Official Trailer

Rajtuk kívül a filmben játszik még Ganxsta Zolee (vele egy nyílpuskával végez Lambert), Kern András, Kulka János és Szabó Győző is. Sajnos a filmet nem láttuk, de a trailer alapján ez nem egy művészi vámpírfilmnek, inkább egy erősen C kategóriás horrornak tűnik. Akik viszont már látták, azt mondják, hogy mindenképpen megéri megnézni, mert visítva röhög rajta az ember. (Arról, hogy a film miért kerülte el a mozikat, itt írtuk hosszabban.) Hódi Jenő egyébként azóta sem rendezett több filmet.

Drakula átka (2006)

Nehéz volt egyet kiválasztani a töménytelen mennyiségű vámpíros horrorból, amelyek valahogyan utalnak Báthory Erzsébet személyére. A Drakula átka végül masszív 2,8-as IMDb-pontszámával győzött meg, ennél lejjebb tényleg nagyon kevés film tud jutni. Ebben a horrorban "egy csapat különleges vámpírvadász élükön Rufus King parancsnokkal és Jacob Van Helsinggel átszivárognak a sötét alvilágba, hogy megküzdjenek a könyörtelen vámpírklánnal, melynek vezetője Elizabeth Bathorley grófnő". A grófnőt ezenkívül hívják még Bathorly-nak is, de ez tényleg mellékes annak fényében, hogy milyen a kész mű. Mivel senkit nem akarunk megfosztani az élménytől, itt a trailer:

Dracula's Curse Full Trailer

Leigh Scott rendező egyébként abban az évben, amikor megalkotta a Drakula átkát, még további öt filmet forgatott, és azóta is megőrizte rendkívüli termékenységét.

Stay Alive - Ezt éld túl! (2006)

Egy fokkal sikeresebb próbálkozás a Stay Alive, bár szegény Báthorynak itt sem jut hálás szerep. (És tényleg csak egy fokkal lett jobb, szó sincs arról, hogy jó film lenne.) A sztori szerint New Orleansban meggyilkolnak egy fiatalt. Az áldozat barátai egy videojátékot találnak nála: egy túlélőjátékot, a Stay Alive! nevűt, ami "a XVII. században élt sorozatgyilkos, a hírhedt Báthory Erzsébet grófnő rémtetteit eleveníti fel". Mint kiderül, a játék tényleg feleleveníti a grófnőt, akinek hathatós közreműködésével a játékosok szépen fogynak. Csak egy esélyük marad a túlélésre, ha felkutatják és legyőzik a filmben Véres Grófnőnek hívott Báthoryt.

Stay Alive (2006) Official Trailer #1 - Horror Movie HD