Benedict Cumberbatch kódfejtős háborús drámája nagydíjas lett Torontóban

2014.09.15. 10:21

Az Alan Turing matematikusról szóló, The Imitation Game nyerte a Torontói Filmfesztivál fődíját. A filmben a homoszexualitása miatt meghurcolt brit kódfejtőt Benedict Cumberbatch alakítja, a Sötétségben - Star Trek és a Sherlock-sorozat főszereplője. Közeli barátját és munkatársát, Joan Clarke-ot Keira Knightley játssza.

Turing zsenialitása jelentősen hozzájárult, hogy sikerült megfejteni a németek háborús titkosító kódját, az Enigmát, egyes becslések szerint kódfejtő gépe két évvel rövidítette le a háborút és rengeteg életet megmentett. A homoszexualitása miatt később meghurcolt és kényszergyógykezelt tudós (kémiai kasztráláson esett át)  41 esztendősen 1954-ben hunyt el ciánmérgezésben. Halála pontos körülményei a mai napig nem ismertek.

Cumberbatch szerint Turing "rendkívüli ember volt, elég szomorú és bizarr, hogy mennyire nem ismerjük a munkássága eredményeit." 

A torontói filmfesztiválon nincs szakmai zsűri, a filmekről a nézők szavaznak, viszont az itt nyertes filmek sokszor meg sem állnak az Oscar-díjig (pl. Gettómilliomos, 12 év rabszolgaság). A nézők a második helyre Isabel Coixet filmjét, a Learning to Drive című drámát tették:  a film egy frissen elvált manhattani írónőről szól, aki egy szikh gépjárművezető-oktatótól vesz leckéket. A harmadik legtöbb szavazatot gyűjtő alkotás a St. Vincent lett Bill Murray főszereplésével.

Az 1976-ban alapított Torontói Filmfesztivál a világ egyik legtekintélyesebb filmfesztiválja.