Joseph Gordon-Lewitt lesz Edward Snowden

2014.09.23. 12:54

Ugyan egyáltalán nem hasonlít, de úgy tűnik, hogy Joseph Gordon-Lewitt kapja a főszerepet Oliver Stone új politikai thrillerében, a The Snowden Files-ban, írja az MTI. A film, meglepő módon az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos lehallgatásait kiszivárogtató informatikusról, Edward Snowdenről szól. A forgatás decemberben kezdődik Münchenben.

A 33 éves Gordon-Lewitt korábban az Eredet, A sötét lovag - Felemelkedés és a Lincoln című produkciókban is szerepelt, de nekünk legjobban saját rendezésében tetszett, a pornófüggő pasiról szóló Don Jonban. (Kritikánk a filmről itt.)

A rendező és producere, Moritz Borman korábban opciót kapott Snowden orosz ügyvédje, Anatolij Kucserena Time of Octopus című könyvének megfilmesítésére, és megszerezték a jogait egy másik, a kiszivárogtatóról szóló könyvnek is, amelyet a Guardian újságírója, Luke Harding írt. Stone filmje tehát valószínűleg ezen könyvek alapján készül. Meg, ahogy a rendezőt ismerjük, a saját, nyilván már készre csiszolt teóriái alapján.

Ahogy az Hollywoodban lenni szokott, az Oroszországba menekült Snowden sztorijából a Sony Pictures is filmet akar készteni. A  stúdió augusztusban szerezte meg a Pulitzer-díjas újságíró, Glenn Greenwald A Snowden-ügy - Korunk legnagyobb lehallgatási botránya című, magyarul is megjelent könyvének filmjogait. Annak a filmnek Michael G. Wilson és a James Bond-filmeken dolgozó Barbara Broccoli lesz a producere, de hogy abban ki fogja Snowdent játszani, azt még nem tudni.