A Trónok harca színésznője játssza Leni Riefenstahlt

2014.10.01. 16:28

Carice van Houten holland színésznő elég elfoglalt mostanában. Egyrészt ugye ő játssza Melisandre szerepét az HBO Trónok harca című sorozatában, másrészt nemrég jelentették be, hogy szerepet vállalt Dragomán György 2005-ben megjelent világsikerű könyvének, A fehér királynak filmváltozatában is.

Most az is kiderült, hogy kapott egy másik izgalmas szerepet is, ő lesz Hitler kedvenc filmrendezője, Leni Riefenstahl a Race című filmben, ami a fekete olimpikon, Jesse Owens életét dolgozza fel. Az atlétát Stephan James alakítja, a filmben játszik még Jeremy Irons és Jason Sudeikis is. A rendező Stephen Hopkins lesz, aki eddig főleg tévésorozatokban dolgozott, többek között a Kaliforgiában és a 24-ben.

Riefenstahl 101 éves korában, 2003-ban halt meg. Hitler még 1932-ben rendelte magához a fiatal rendezőt, és propagandafilmek készítésével bízta meg. A nő több filmet is forgatott a fasiszta rezsimről. Leghíresebb munkája Az akarat diadala volt, mely az 1934-es nürnbergi Nemzetiszocialista Pártkongresszusról szól. Másik híres filmje az 1936-os berlini olimpiáról készült Olympia című dokumentumfilm, amit nálunk A népek ünnepe címmel mutattak be a harmincas évek végén. Ezen az olimpián diadalmaskodott Jesse Owens négy számban is.