A film, amitől többen válnak el

2014.10.01. 11:39 Módosítva: 2014-10-01 14:13:44
49 hozzászólás

A Lavinát (vagy eredeti és korábbi címein a Force Majeuret, illetve a Turistot) megelőzte a híre. Először is a cannes-i Un Certain Regard szekcióban ez a film kapta a zsűri díját, másrészt azok, akik már látták, hónapok óta áradoznak róla. (Például újságírónk, aki még Cannes-ban látta a filmet.) Október 2-tól végre a magyar mozinézők is meggyőződhetnek róla, hogy tényleg olyan jól sikerült-e Ruben Östlund svéd–dán–norvég síelős filmje, mint amilyen jó a híre.

A látszólag nem túl izgalmas történet egy svéd család sívakációjával indul a francia Alpokban. Az anya és az apa a harmincas éveik végén járnak, csinosak, jómódúak, egészségesek, a gyerekek okosak és szépek. Magyar szemmel már a francia síparadicsom és a svéd átlagcsalád körülményei is hihetetlenek, már-már szürreálisak. Imádok átlagos, középosztálybeli svédeket és norvégokat nézni, tényleg mintha egy másik bolygón élnének.

De itt nem ez a lényeg, hanem ami a vakáció második napján történik. A család egy jó síelés után éppen ebédelne egy csodás teraszon, amikor megpillantanak egy feléjük tartó lavinát. Apu persze okoskodik, hogy ez mesterséges lavina, a szakemberek tudják kontrollálni, értik a dolgukat, és így tovább. Aztán kiderül, hogy annyira mégsem, mert a lavina eléri a teraszt. Apu erre fogja a kesztyűjét és az Iphone-ját, és eliszkol. Az anya meg ott marad a két gyerekkel, akiket egyedül nem tud menteni, és hiába kiabálnak segítségért apunak.

A Lavina ezután közel két órán át ennek a pár perc alatt lezajlott minidrámának a következményeit boncolgatja. A következmények látszólag nem súlyosak: senki nem sérült meg, csak némi porhó terítette be a társaságot, negyedóra múlva már mindenki ugyanúgy ebédel a teraszon. Aztán szép lassan kiderül, hogy ennél sokkal több történt. Az eset után a család egyik tagja sem tud úgy nézni apura, ahogy korábban, és a saját magába, saját családfői szerepébe vetett hite is alaposan meginog. Nemcsak az anya nem tud túllépni a történteken, de a gyerekek is reagálnak rá a maguk módján.

Számokban

IMDb: 7,7

Rotten Tomatoes: 100 %

Metacritic: 86

Index: 10/8

A Lavinában nagyon erős színészi játékot láthatunk, és külön öröm, hogy a 6-8 év körüli gyerekek pont úgy viselkednek, ahogy az ilyen korú gyerekektől a saját családunkban láthatjuk. Folyton a tableten meg a telefonon lógnak, gond nélkül elküldik a szüleiket a bánatba, de ha baj van, akkor nagyon kicsi nyuszik lesznek, akiket igenis meg kell védeni. A felnőtt élet gondjai pedig – svéd életszínvonal ide vagy oda – a mi gondjaink. Ha a férfi egész nap melózik, ha a telefonja megállás nélkül csörög, a nő pedig minden idejét a gyerekekkel tölti, akkor pontosan miben is a társai ők egymásnak? Mennyire ismerheti meg így valaki a gyerekeit vagy a házastársát? Van értelme hűségesnek lenni, ha emiatt unottak, feszültek, boldogtalanok leszünk? Mi a nő és mi a férfi feladata a családban a 21. században?

A Lavina nagy erénye, hogy miközben ilyen témákat boncolgat, és kifejezetten kellemetlen, megrázó jelenetek is vannak benne, vicces is tud lenni. Az ártalmatlan vacsorázásból családterápiára kényszerített barátok (köztük Kristofer Hivju, aki a Trónok harcában Tormundot játszotta, de láttuk a szintén nagyszerű Az eltűnés sorrendjében is), vagy a családos, középkorú férfiak flörtölése például mind egyszerre kínos és humoros. Ha hibát keresünk a filmben, az csak a hossza lehet, ez a történet ugyanígy megállt volna kettő helyett másfél órában is. (Bár beszéltem olyannal is, aki szerint szándékosan nyújtották el a Lavinát, amitől csak még jobb lett.)

A rendező egyik célja ezzel a filmmel állítólag a válások számának növelése volt. Nem tudom, hogy mennyire jár sikerrel, de az biztos, hogy a Lavina megnézése után sokan fognak feltenni maguknak, a férjüknek, feleségüknek, barátjuknak, barátnőjüknek, exüknek kínos kérdéseket.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.