Christian Bale szerint Mózes skizofrén volt

2014.10.28. 20:38

Sok keresztényt akasztott ki Christian Bale nemrég, amikor arról beszélt, hogy Mózes valószínűleg skizofrén volt, és az egyik legbarbárabb figura, akiről életében valaha olvasott - írja a Guardian.

Bale azért olvasgat az Ószövetség szereplőjéről mostanában, mert ő fogja Mózest játszani Ridley Scott legújabb filmjében, az Exodus: Of Gods and Kings-ben. A színész ezért az elmúlt pár hétben sokat forgatta a Bibliát, a Tórát, a Koránt, valamint egy Mózesről szóló életrajzi könyvet is. Bale azt mondta, meglepődött, hogy mennyire komplex személyisége van Mózesnek. "Nagyon szeszélyes és nyugtalan embernek tűnik, de ami még meglepőbb, hogy Isten is hasonlóan nyugtalannak tűnt."

Bale gondolatait sok keresztény elég szkeptikusan fogadta, Brian Godawa keresztény blogger például arról írt, hogy valóban igaz, hogy a Biblia szereplői nem tökéletesek, de azért erős túlzás Mózest skizofrénnek nevezni.

Amikor a Christianity Today arról kérdezte Scottot, hogy köze van-e az Exodusnak a közel-keleti politikai helyzethez, Scott azt mondta, "ha nagyon negatívan nézik, akkor beleképzelhetnek párhuzamokat, de inkább csak üljenek le és nézzék végig. Ez ugyanis csak egy film!"

A Faith Driven Consumer közben csinált egy felmérést, ami szerint a megkérdezett amerikaiak 74 százaléka megnézné a filmet, ha az hű marad a Bibliához, és csak 68 százalék nézné meg, ha a film pontatlan lenne.