A csapból is szuperhősök folynak majd

ban2
2014.10.29. 19:51
 
 

Óriási üzlet a szuperhősfilm-ipar

A Marvel Cinematic Universe várhatóan még idén átlépi a nyolcmilliárd dolláros bevételi határt, amit mindössze hat év alatt teljesített a tulajdonos Disney részvényeseinek legnagyobb örömére. Ha ez eddigi bevételi eredményekből indulunk ki, írja a Box Office Mojo, a 2019 májusáig betárazott 11 film embertelen mennyiségű pénzt termel majd. 

  • A második Amerika kapitány, a Galaxis őrzői és a Thor 2 együtt 2,1 milliárd dollárt termelt, joggal várják a folytatásoktól, hogy legalább 2,5 milliárdot hozzanak – az Amerika kapitány 3-ban Robert Downey is szerepel majd Vasemberként, akit zabálnak a nézők.
  • Ha a három Bosszúállók-folytatás csak annyit keres, mint első rész, akkor az 4,5 milliárdot hoz a konyhára, de számoljunk csak 4 milliárddal, nem a mi pénzünk, ugye.
  • Az öt vadonatúj film fogadtatását megtippelni lehet csak, de ha a képregényfilmek átlagát nézzük, filmenként 500 millió dolláros bevétellel nyugodtan számolhatunk, az még 2,5 milliárd a kasszába.
  • Ezzel a 11 film 2019 végéig 9 milliárd dollárt simán összeszedhet, amihez tegyük hozzá a mostani 7,1 milliárdot, és kijön a 11 év (2008 óta számoljuk a MCU bevételét) alatt megtermelt 16,1 milliárd dollár, ami egészen elképesztő összeg.
  • Tényleg csak a vicc kedvéért, ez 3 902 205 300 000 forintnak felel meg

A Marvel főnöke, Kevin Feige szavatartó ember. Amikor kollégáival együtt (na jó, ezt csak mondja a Disney tulajdonában lévő stúdió sajtóosztálya, miközben mindenki tudja, hogy ezt az übergeek Feige rakta össze egymaga) kitalálta a Marvel Cinematic Universe nevű pénznyomdát, jó előre megmondta, hogy konkrét elképzelései vannak arról, melyik Marvel-hősből milyen filmet/sorozatot akar készíteni, és arról is, hogy mikor.

Egészen 2020-ig.

Az egyelőre három szakaszból álló, nagyszabású terv lényege az volt, hogy a képregények világában teljesen megszokott módszert alkalmazva az egyes szuperhősfilmeket nem különálló egységként kezelik (Batman-filmek, Superman-filmek, Daredevil, Spider-Man stb.), hanem egy nagy, átfogó történet részeként. Az alternatív univerzumban, amiről Feige álmodott, és ahová gyerekkorában sokszor el is menekült az iskolai atrocitások elől, a Marvel-hősök nagy része (azok, amelyeknek a jogai náluk vannak, azaz például Spider-Man és az X-Menek nélkül) békésen vagy éppen harcosan, de egymás mellett, párhuzamosan él és létezik, a történések pedig mindenkire kihatnak. (Interjúnk Kevin Feige-dzsel itt.)

Feige filmek, tévésorozatok és képregények történeteit köti össze és integrálja egy nagy egésszé, amiben a Thor egyes karakterei a filmből a tévésorozatba ugranak át, és ahol ha másból nem is, de elejtett megjegyzésekből vagy jól elhelyezett újságcímlapokból azonnal képbe kerül a néző –  ja, hogy az ezek az események az Amerika kapitány 2 vége után játszódnak? –, és így tovább. Az ötlet zseniálisan egyszerű és kézenfekvő, hogy miért nem jutott senki másnak eszébe Feige előtt, nem tudni, de hát pont ettől olyan jó producer a pali – tud távlatokban gondolkodni, és átlát egy olyan hatalmas, kismillió mellékszállal átszőtt, komplex rendszert, aminek első filmje a 2008-as Vasember volt, és jelen állás szerint 2019-ig már minden évre be van táblázva pár film vagy sorozata.

Ezt tető alá hozni emberfeletti teljesítmény, elég csak belegondolni a színészek szerződtetésébe vagy a rendezők kiválasztásába, mert Feige egy dolgot nem nagyon szeret: a „Szerintem, főnök…” kezdetű mondatokat. Neki olyan szakemberek, pontosabban szakmunkások kellenek, akik a rájuk bízott filmeket pontosan úgy készítik el, ahogy ő azt elképzeli. Ez egyelőre működik, hiszen a Marvel Cinematic Universe (MCU) hivatalosan is a második legnagyobb bevételt (7,1 milliárd dollár) termelő franchise-nak számít a 7,7 milliárd dolláros Harry Potter-biznisz mögött, de az nyilvánvaló, hogy az első helyük csak és kizárólag idő kérdése. És még mielőtt valaki előjönne a Csillagok háborújával: Lucas gyermeke 4,3 milliárdnál tart, a Marvelt akkor érheti utol, ha a Feige-művek mostantól bemutatásra kerülő filmjei mind megbuknak.

A Marvel-bejelentés

A 2008-ban elindított nagyszabású terv első szakasza a Vasemberrel indult 2008 májusában, és a Bosszúállókkal zárult, 2012-ben. A második kört ismét egy Vasember-film nyitotta, sorban a harmadik (2013. május) és az Ant-Man zárja majd 2015-ben. A tegnap esti bejelentésben a harmadik szakaszról esett szó, ennek alapján a nyitányra 2016. május 6-án kerül sor az Amerika kapitány: Polgárháború (Captain America: Civil War) című filmmel, és 2019-ben zárul majd, a Bosszúállók: Végtelen háború 2-vel (Avengers: Infinity War Part 2), de addig még pár filmet bemutatnak a mozik, lássuk, pontosan miket is (a Marvel Univerzum eddigi történetét és jövőre vonatkozó menetrendjét a cikk legalján található, pompás grafika inzertünkben lekövethetik):

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo3 1280

Amerika kapitány: Polgárháború (2016. május 6.)

Mark Millar crossover képregénysorozatából készülhet, amiben az amerikai kormány elhatározza, hogy lajstromba veszi a szuperhősöket, ezzel titkos énjüket veszélyeztetve. Vasember a kormány mellé áll a kérdésben, Amerika kapitány ellenzi, a szuperhősvilág megoszlik, és elkezdődik a polgárháború. A filmverzióban igencsak más lesz a sztori, hiszen a MCU-ban mindenki minden szuperhősről pontosan tudja, kicsoda, Thor ott kajál a sarki pizzériában, stb. A lényeg, hogy egymásnak esnek a pizsamás-kosztümös jóemberek. A filmben szerepelni fog Black Panther azaz a Fekete párduc is, a harmadik szakaszban bemutatásra kerülő egyik új Marvel-hős, a rendezője pedig a Joe Russo, Anthony Russo páros lesz, az Amerika kapitány: A tél katonája rendezői.

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo5 1280

Doctor Strange (2016. november 9.)

Elméletileg Benedict Cumberbatch alakítja majd a Földet mindenféle varázslat és mágia ellen védő tudósembert, de Feige ezt tegnap nem erősítette meg, sőt, csak annyit mondott, hogy ha Cumberbatch tuti lenne, ott állna mellette a színpadon. A karakterrel először 1963-ban találkozhatott a nagyközönség, azóta rendszeres szereplője a Marvel-füzeteknek, például lelkes haverja és támogatója az Új Bosszúállóknak, stb. Doctor Strange (akit a Csodálatos Pókember és a Démonirtó című különszámban Fura dokinak magyarítottak) egy sikeres idegsebész volt, akit viszont csak a pénz érdekelt, és ezért nagy árat fizetett: egy balesetben úgy megsérült a keze, hogy nem tudott tovább praktizálni, csak feketén, majd inkább elment okkult tudományokat tanulni a Himalájába, és ő lett a Földet a  mágiától megvédő első számú boszorkánymester.

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo6 1280

A galaxis őrzői 2 (2017. május 5.)

Az idei év egyelőre legsikeresebb filmje (752 millió dollárnál tart) azért volt olyan jó, mert James Gunn rendező (interjúnk) pont annyira vette komolyan a szedett-vedett, seggfejekből álló csapatot, amennyire kellett, és az állandó hülyéskedés miatt azok is élvezték a filmet, akik egy képregényt nem vettek még a kezükbe, hiszen ez egy sima űropera, olyan, mint a Csillagok háborúja, csak jóval viccesebben megvalósítva. A második részt James Gunn írja és rendezi, ami azt jelenti, hogy az első filmet író Nicola Perlman már nem vesz részt a munkálatokban (pedig ő volt az első nő, aki Marvel-filmhez forgatókönyvet írt). A folytatás történetéről semmit nem tudni, a The Mary Sue  blog szerint viszont Thanos és Nebula is visszatérhet, előbbi főképpen azért, mert a harmadik Bosszúállók-filmben ő lesz a főgonosz, és több infót megtudunk majd Star Lord apjáról is.

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo8 1280

Thor: Ragnarok (2017. július 28.)

A Ragnarok a skandináv mitológia szerint mindennek a végét jelenti, konkrétan Odin, Thir, Tyr, Freyr, Heimdallr és Loki halálát, szóval ez így első blikkre nem tűnik valami biztatónak a rajongók számára. Jó, Odin (SPOILER ALERT) a Thor 2-ben igencsak meghal, legalábbis Sir Anthony Hopkins azt nyilatkozta, hogy neki ennyi volt, a büdös életbe nem megy vissza a balettbe ugrálni, de tudjuk, hogy van az a pénz. A főgonosz vélhetően Loki lesz, aki a Marvel-univerzum messze legjobb rohadékja, és a központi téma Asgard pusztulása, de hogy pontosan milyen vonalak mentén, azt csak Feige tudja. Az biztos, hogy ha a képregényeket vesszük alapul, akkor Loki megidéz egy tűzdémont, akit csak Doctor Strange segítségével tudnak elpusztítani.

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo2 1280

Black Panther (2017. november 3.)

T’Challa, azaz Fekete párduc (Chadwick Boseman alakítja majd) először a harmadik szakaszt nyitó Amerika kapitány-filmben szerepel majd, másfél évvel később pedig megkapja saját történetét is. A karakter egy képzeletbeli afrikai ország, Wkanda hercege, aki az első fekete szuperhősként 1966-ban mutatkozott be. A Fekete párduc emberfeletti agilitással, rendkívüli érzékszervekkel, sebességgel és testi erővel bír, minderre egy különleges növény elfogyasztása után tett szert. A képregényekben az X-Men-társulat Viharjának csapta a szelet (elnézést), ez a Marvel-filmben tuti nem fog összejönni, hiszen az X-Men-franchise jogai a Foxnál vannak, nem a Marvelnél.

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo4 1280

Captain Marvel (2018. július 6.)

A Captain Marvel (Marvel kapitány) a képregényvilágban nem egy konkrét karakter neve, hanem egy titulus, amit 1967 óta több szereplő is viselt, legutóbb egy Carol Danvers nevű pilótanő, aki először 1968-ban tűnt fel a Marvel-univerzumban, legalábbis a képregényesben. Ms. Marvel néven futott 1977-től, amikor is egy Kree nevű idegen faj egyik képviselőjével egy robbanásban fuzionált (ne tessék kérdezni), és ettől emberfeletti ereje, intelligenciája és állóképessége lett, tud repülni, valamint sav- és méregálló. Komolyan. A Bosszúállók a Galaxis őrzői mellé teszik meg gardedámnak. A karakter nagy közönség kedvenc, de valahol csalódás, hogy nem a Fekete özvegy kapta meg az első önálló női Marvel-szuperhősfilm-főszerepet. Először egyébként vélhetően a Bosszúállók 2 stáblista utáni extra jelenetében láthatjuk majd.

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo7 1280

Inhumans (2018. november 2.)

A Marvel nem használhatja az X-Men-franchise karaktereit, hiszen azokkal a Fox rendelkezik, így az Inhumans néven ismert hősökhöz fordultak: ezek olyan emberek, akiken a Kree faj végzett el genetikai kísérleteket (még a Neander-völgyi emberrel kezdték a mókát, hosszú történet). 1965-ben születtek meg a Fantasztikus négyes füzetekben, és elég sokan vannak (1233-an) ahhoz, hogy jó sok film készülhessen kalandjaikból. Hogy a Marvel melyik szuperembert akarja majd az első filmben bemutatni, nem tudni, de a főnök, Black Bolt tuti szerepelni fog, és minden bizonnyal Vin Diesel alakítja majd.

tumblr ne667cg4a81rw6hzpo1 1280

Bosszúállók: Végtelen háború 1-2 (2018. május és 2019. május) 

A MCU zászlóshajója az első három fázis eseményeinek végkifejlete, a Nagy Durranás lesz, amiben minden bizonnyal Thanosszal csapnak össze a hősök, aki a hat Végtelen drágakő birtokában (ezekkel már az eddigi Marvel-filmekben is találkozhattunk) nekilát leamortizálni a világegyetemet, csak hogy a csaja mosolyogjon már egy kicsit.

A fentiekből kiderül, hogy a remélt és nem hivatalosan belengetett Fekete özvegy-film elmaradása mellett egyelőre nem lesz új Hulk-film, nem jön a Vasember 4. része és Jeremy Renner sem kapja meg a neki ígért Sólyomszem-filmet. A polgárháborús szállal a filmekbe át fog ugrani legalább egy főszereplő (Luke Cage) a Netflixnek készülő öt Marvel-sorozatból, és az Inhumans története szorosan kapcsolódik a tévében látható SHIELD ügynökei című sorozatéhoz. Minden mindennel összefügg tehát a Marvel-univerzumban, és el ne higgye senki, hogy ez nem így lesz a negyedik, ötödik és hatodik fázisban is, mert Feige azt már korábban elárulta, hogy távlati terveiben 2040-ig szerepelnek a Marvel-filmek.

Az eddigi Marvel-mozik egy idővonalon: