Oscar-esélyes rajzfilmek egy budaörsi művházban

2014.10.29. 16:06

A 2012 óta megrendezett Primanima diákoknak és elsőfilmeseknek ad lehetőséget a bemutatkozásra. A vetítések helyszíne a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ.

Symphony no. 42
Symphony no. 42

A idei fesztiválon 110 diák és elsőfilmes alkotó animációja mutatkozik be, köztük számos olyan ami idén bekerülhet az Oscar-gálára. Itt láthatja először a magyar közönség többek között a franciaországi Annecyban fődíjat nyert Egy férfi ül a széken (L’homme sur sa chaise) című filmet, de vetítik a lengyel–magyar Ducki Tomek sokszorosan díjnyertes rövidfilmjét, a Fürdőt, és Bucsi Réka Arany Medve-jelölt diplomafilmjét, a Symphony No. 42-t is.

Délelőttönként animációs mesefilmek szerepelnek a programban, ahova díjmentesen várják a gyermekeket és családokat. Összesen 22 magyar és külföldi kisfilm méretteti meg magát ebben a kategóriában, a legjobb mesének járó díjat a gyermekközönség szavazatai alapján osztják ki. A nyereményt az Oscar-jelölt filmrendező, M. Tóth Géza vezette KEDD Stúdió ajánlotta föl.

Laznia
Laznia

Az animációs rövidfilmeket idén is háromtagú nemzetközi szakmai zsűri értékeli: Kaspar Jancis Cartoon d’Or-díjas észt animációs filmrendező, Aneta Ozorek lengyel filmes szakember, fesztiválkurátor és Yiorgos Tsangaris ciprusi grafikusművész, az Animafest Cyprus – Views of the World fesztivál művészeti igazgatója. Az alkotások többek között a Budaörs Város Önkormányzata által szponzorált fődíjért, valamint a budapesti MELON FX animációs stúdió által a legjobb magyar filmeknek felajánlott díjakért versenyeznek.

A vetítések után esténként a zenei koncerteké a főszerep, fellép az Úzgin Űver, a Szeder, Dj Sztyepp és a Lóci játszik formáció.

Nézzen díjnyertes rövidfilmeket az Indafilmen!

A Primanima korábbi felhozatalából egy rakat filmet otthonról is meg tud nézni, egész pontosan ezeket:

Az asztal terítve (r: Anni Oja, Sini Pietiläinen, Miira Tonteri, Nuppu Nykyri, Markus Tervola, Taru Riskilä - Finnország)

Asztigmia (r: Nicolai Troshinsky - Spanyolország)

Bassement (r: Kopasz Milán - Magyarország)

Dipendenza (r: Horváth-Molnár Panna, Zomborácz Virág - Magyarország)

Fly Mill (r: Anu-Laura Tuttelberg - Észtország)

Polyhedron Blues (r: Kopasz Milán - Magyarország)

Sajnálom (r: Hermán Árpád - Magyarország)

Zséman (r: Kopasz Milán - Magyarország)