Az Index kedvenc filmjei 2014-ben

szerettukv2
2014.12.18. 17:48
Idén is megszavaztuk, hogy melyek voltak az év legjobb filmjei. Ami tavaly még szinte elképzelhetetlen volt, most megtörtént: egy magyar film is bekerült a top 3-ba. Emellett szerettünk egy skandináv művészfilmet, egy amerikai drámát, egy 12 évig forgatott páratlan filmes vállalkozást, és egy teljesen idióta sci-fit is. Az óriási vagy szabad szemmel alig látható költségvetésből készült, más műfajú, más közönségnek szóló filmekben egy közös van: miattuk szerettünk moziba járni 2014-ben. (Csak olyan filmekre szavaztunk, amiket 2014. január 1. után mutattak be a magyar mozik. Jobb oldalon az Index kultrovat szerzőinek tízes listái olvashatóak.)

Szerettük ezeket is, csak nem annyira

Idén is volt néhány film, ami viszonylag keveseknek tetszett a szerkesztőségből, de nekik nagyon, vagy sok embernek, csak nem annyira, hogy az első helyre tegyék. Persze az is lehet, hogy ezek közül pár film viszonylag kevés nézőhöz jutott el, ezért nem rajonganak értük sokan. Ilyen lehet a kultrendező, Jim Jarmusch idei filmje, a Halhatatlan szeretők, amit kevesen láttak közülünk, de nekik nagyon bejött.

"A legsznobabb film, amit életemben láttam. Hát persze, hogy nagyon tetszett egy olyan film, amiben a kultúra felsőbbrendűségét és mindenen átívelőségét hirdetik. Megértem, ha valaki szerint az egész egy öntetszelgő namedropping, de én azt éreztem a film közben, hogy ezt az egész filmet, úgy ahogy van, személyesen nekem találták ki, még az ujjamat is aznap vágtam el véletlenül, erre a filmben is van egy tök ugyanolyan jelenet. Pedig helló, ez egy vámpírfilm!" - lelkesedett Anita. 10/9-es kritikánkban is csak helyeselni tudtunk, mert ez a film egyszerűen csodás.

Halhatatlan szeretők - előzetes

Szintén nem láthatták sokan A hasonmást, egy ismert történet nagyon mai változatát. "Sokan feldolgozták már ezt a Dosztojevszkij-sztorit (még a Twilight Zone is, Bruce Willis-t felhívja egy nap Bruce Willis), de így, ebben a formában még nem láttam. Kicsit olyan, mint A per, iszonyat nyomasztó, de közben vicces, és pont attól olyan kurva jó, hogy csomó helyen egyszerre feszengtem és röhögtem" - Veres Szilárdnak nagyon tetszett, ahogy Sajónak is. "A hasonmás nézése közben végig az volt a benyomásom, hogy nagyjából ilyennek kellene lenniük a magyar szerzői filmeknek is. Nincs az ember szájába rágva semmi, van egy szituáció, azt a szereplők próbálják megoldani, aztán lesz, ami lesz". Bár most még nem ismerik túl sokan, jóslatunk szerint simán kultfilm lehet belőle.

Éjjeli féreg (Nightcrawler) hivatalos magyar szinkronos előzetes (16E)

Ahogy Jake Gyllenhaal filmjéből, az Éjjeli féregből is. "Kár, hogy a végét lehúzza néhány didaktikus párbeszéd, amúgy eléggé tökéletes film lenne ez is. Jake Gyllenhaal szupercreepy az év egyik legfaszább alakításában. Egyetlen egyszerű tematikára van felfűzve a film, és a meglehetősen minimalista karakterek látványosan úgy vannak megalkotva, hogy ezt a mondanivalót támogassák. Mégis inkább érződik a film feszesen megírt, csattanós novellának, mintsem egy klisékből és papírmasé karakterekből összetákolt tanmesének" elemezte Freevo.

Libor Anita

1. Lavina
2. A nő
3. Halhatatlan szeretők
4. Frank
5. A nimfomániás 1-2
6. Sráckor
7. Két nap, egy éjszaka
8. Leviathán
9. A galaxis őrzői
10. A Lego kaland

Teljesen más műfaj, de kiemelkedett a mezőnyből A Lego kaland is. Ebben a filmben "EVERYTHING IS AWESOME" írta Hancu kolléga velősen, és Sajó Dávid is csak dicsérni tudta. "A legjobb A Lego kalandban, hogy tudja mit akar. Elsősorban szórakoztatni és kihasználni a játékok adta komikumot egy jó adag popkulturális utalással. Egyes jeleneteket legszívesebben lelassítottam volna, hiszen annyi minden történik a háttérben, minden apróságra elképesztő részletességgel figyeltek oda", írta és odakanyarított a maximális tízből egy kilencest a kritikájában. Nálunk ez lett az év meséje, nem vitás.

Nem a Csillagok között az év sci-fije

David Fincher Holtodiglanját nagyon vártuk, és sokaknak bejött, pedig a kritikánk kicsit fanyalgó lett róla. "Piszok jól kivitelezett thriller/krimi, és persze sokat köszönhet a könyvnek, de baromi izgalmas a két főszereplő, szuper a film stílusa, tempója. A top 3-am kiválasztásában az volt a szempontom, hogy mit néznék újra legszívesebben. Ezt bármikor, bármilyen körülmények között képes lennék" - Freevónak például nagyon tetszett. "Fincher eddigi legviccesebb filmje, éjfekete humorral, viszont nem volt még egy olyan film idén, ami után annyira nyomorultul éreztem volna magam, mint ezután. Ráadásul az hagyján, hogy Affleckről most már elhiszem, hogy jó színész, de ami durvább, hogy Tyler Perry is jó volt benne. SPOILER Amy meg az év legjobb főgecije" - csatlakozott Szilárd.

Holtodiglan - magyar előzetes

Klág Dávid

1. Lavina
2. A Grand Budapest Hotel
3. Amerika Kapitány – A tél katonája
4. Csúnya, gonosz bácsik
5. Llewyn Davis világa
6. Joe
7. A Lego kaland
8. A galaxis őrzői
9. Godzilla
10. Leviathan

Ami a vicces filmeket illeti, a 22 Jump Street vitte a pálmát. "Az első rész egy simán vállalható, néhol elborult humorral megtolt, feszes, szórakoztató vígjáték volt. Semmi többet nem vártam a másodiktól, erre a majd letépte az arcomat. Páros lábbal taposta a negyedik falat, elmebeteg humor mindenhol, betegre röhögtem magam" - Csapó kolléga ennyire jól szórakozott rajta. "Egy viccnek amúgy sem az a lényege, hogy mi történik benne, hanem hogy hogyan adják elő. A 22 Jump Streetet tökéletesen adják elő" elemezte anno Klág Dávid, hogy miért is sikerült ennyire jól ez a folytatás.

Az év legjobban várt sci-fije egyértelműen Christopher Nolan és Matthew McConaughey filmje, a Csillagok között volt. És bár ezt a filmet sem utáltuk, Sixx szerint például "ez az év sci-fije, oszt kalap", azért láttunk jobbat is. Oznak tetszett, hogy "egy óránál tovább gondolkodtak el azon, hogy vajon mennyire realisztikus az alapvetés. Még akkor is, ha sokan kritizálták a logikátlanságokat benne. Én elhittem". Stöki viszont úgy látta, hogy "tudományoskodik, de akkora loophole-ok voltak benne, mint ide Debrecen, plusz kicsit nyálas/hollywoodi/béna volt nekem a Nagybetűs Mondanivaló, amit ráadásul troll Hancunak köszönhetően a 15. percben kitaláltam".

Tom Cruise leforgatta az évtized sci-fijét!

Matalin Dóra

1. Halhatatlan szeretők
2. Az eltűnés sorrendjében
3. Két nap, egy éjszaka
4. Mielőtt meghaltam
5. Lavina
6. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
7. A nimfomániás 1-2
8. Itélet Magyarországon
9. Sráckor
10. Demóna

Szerinte, és ezt sok más szavazó is így látta, Tom Cruise időhurkos filmje, A holnap határa sokkal jobban sikerült sci-fi lett. "Nem akart annyit, mint a Csillagok között, de amit vállalt, azt szépen megcsinálta, tele jó ötletekkel, amikért még a befejezést is megbocsátottam". Judit egyetért: "Az év legszórakoztatóbb popcornja! Simán megnézném még egyszer". Edward szintén, szerinte ez a film "nagyon jól végrehajtott, jó ütemű megvalósítása egy tök érdekes ötletnek". (Az év legjobb sci-fijeiről hamarosan külön cikkünk lesz.)

És akkor jöjjenek végre a legjobbak

A harmadik helyen rögtön hármas holtverseny alakult ki. Az indexesek ugyanis egyformán szerették A galaxis őrzőit, a Sráckort és a Grand Budapest Hotelt. Három teljesen különböző film, lássuk, hogy mit szerettünk bennük annyira.

3. A galaxis őrzői

"Igazából Avengers > GotG, de nem volt más idén, ami megszorongatta volna, az Amerika Kapitány második pöcsölésére kilométereket vert, és hát ennyi. Chris Pratt FTW, kékre zöldre festett verekedő kemény csajok FTW, nagyon fasza szórakozás volt, és várom a folytatást, mint millió más ember" - írta Csapó Attila. Edward ennél is tovább ment: "All time kedvenc filmjeim egyike lett. Szinte mindegyik karakter rokonszenves tudott lenni, és röhejes könnyedséggel váltogatott a trope-ok kijátszása és kifigurázása között". Sixx szerint "így kell olyan képregényfilmet csinálni, amit végigröhögsz, de nem kínosan feszengősen, hanem csillogó szemmel, gyereknek érezve magad".

A Galaxis őrzői - hivatalos szinkronos előzetes

 3. Sráckor

Szűcs Gyula

1. A holnap határa
2. Magyar retró 2
3. A majmok bolygója - Forradalom
4. Amerika kapitány - A tél katonája
5. A galaxis őrzői
6. Megdönteni Hajnal Tímeá
7. Így neveld a sárkányodat 2
8. A Lego kaland
9. X-Men – Az eljövendő múlt napjai
10. Madagaszkár pingvinjei

Richard Linklater 12 éven át forgatta a Sráckort, az indexesek lelkesedését elnézve megérte ennyit feccölni a felnőtté válásról szóló történetbe. "7/10-et adtam rá, amikor a kritikát írtam, aztán később minél többször jutott eszembe, annál jobban tetszett - óriási vállalás volt, és nagyon emlékezetes mozi született belőle, nem csupán azért, mert 3 óra alatt 12 évet öregednek a szereplők" - gyakorolt önkritikát Stöki. Freevónak pedig az Adéle életét juttatta eszébe. "Annyira közelről, annyira hosszan és alaposan mutatja be a főhős életét, hogy teljes egészében azonosulsz vele. Annyira tökéletesen ábrázolja a három legfőbb szereplő karakterfejlődését, hogy minden életkorban, élethelyzetben érdemes újranézni a filmet, és megvizsgálni egy új szemszögből is a fiú, az anyja meg az apja történetét. Hihetetlen teljesítmény ez a film".

Sráckor magyar előzetes

3. A Grand Budapest Hotel

Sixx

1. Mielőtt meghaltam
2. A galaxis őrzői
3. Augusztus Oklahomában
4. Csillagok között
5. A holnap határa
6. John Wick
7. A túlélő
8. Amerika Kapitány – A tél katonája
9. Az útvesztő
10. A majmok bolygója - Forradalom

Wes Anderson idei filmje nemcsak a berlini filmfesztiválon nyert, az Indexben is nagy sikere volt. "Ez egy ilyen cukimuki filmnek tűnik, de közben nagyon szomorú is, engem mindig meghatnak ezek a dolgok, amik egy letűnt, régi korról szólnak, amit elmos az új (ezért a Volt egyszer egy vadnyugat az egyik kedvenc filmem), és itt is ilyen hatása volt, hogy jó, hogy vannak benne ezek a börleszkek, de közben mélyen arról szól, hogy ilyen élet nincs, és ilyen emberek már nincsenek és nem is lesznek soha" - merengett el Klág kolléga a filmen.

Grand Budapest Hotel előzetes

Valuska László

1. Sráckor
2. Lavina
3. A Grand Budapest Hotel
4. A nő
5. Halhatatlan szeretők
6. Két nap, egy éjszaka
7. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
8. Éjjeli féreg
9. Itélet magyarországon
10. A nimfomániás 1-2

"Jó hangulatú, frankón fotózott, vicces és néhol sokkoló is" - Edwardnak is bejött, Szilárd szerint pedig ez lett a rendező legviccesebb filmje. "Összességében ennek a Wes Anderson-filmnek van a legjobb ritmusa, és ez a legviccesebb is. (Persze attól még az Okostojás a legjobb filmje)". Györgyi szerint pedig ezért a filmért még bébiszittert is érdemes fogadni. "Nagyon tetszett a képi világa, és azért is, mert az előző filmjét annyira utáltam, hogy még a moziból is kijöttem, pedig nekem bébiszittert kell fizetni azért, hogy moziba tudjak menni, szóval nagyon indokolt esetben jövök csak ki a moziból".

Egy magyar film a top 3 ban!

A második helyen szintén holtverseny alakult ki, ráadásul egy magyar film, Reisz Gábor nagyszerű VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanja, és egy skandináv, az olvasóinkat végletesen megosztó sztori, a Lavina között.

2. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

"Lehet, hogy nem ez volt a legjobb film idén, de mindenképpen nagy meglepetés. Kellett egy ilyen film most a magyar közhangulatnak, amin jól lehet röhögni magunkon. És azért is az első nálam, mert megnézném még egyszer, és nagyon kevés filmet nézek meg többször" - írta Györgyi. Reisz Gábor nemcsak írta és rendezte ezt a mindössze 7 millió forintból készült filmet, de ő volt az operatőr, kézzel rajzolta meg a stáblistát, és saját maga írta a filmzenének szánt dalokat is.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan - előzetes

Ráadásul a VAN nemzetközi premierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt, és a külföldiek is értették és szerették a filmet. Már akkor megírtuk, hogy mennyire jó volt nézni; sőt, egy videót is készítettünk a filmesekről, akik előadták a film főcímdalát is, íme. Már több mint 35 ezer nézőnél jár, de a titka egyszerű: ennek a filmnek végre sikerült bemutatnia, hogyan élnek a harmincasok ma Budapesten úgy, hogy nem vált nyomasztó szociodrámává, hanem végig vicces és könnyed maradt. Ez volt az év magyar filmje.

2. Lavina

Mi döbbentünk meg a legjobban, amikor több mint százezren olvasták el a kritikánkat a Lavina című svéd filmről, és hatalmas vita alakult ki a kommentelők között, ami egy svéd tragikomédiától nagy teljesítmény. "Nekem nem is csak az év filmje, hanem a minden idők listámon is fontos helyet tölt be. Egyszerűen azért, mert a Lavina megtestesít mindent, amit a tökéletes filmről gondolok. A Lavinában a történet hétköznapisága (egy hapsi a telóját menti a családja helyett) és a kivitelezés egyszerűsége (síparadicsom, mindenütt hó) csak látszólagos, de pont ettől tök könnyen átélhető a film, nagyon ügyesen csomagolja be nekünk a mondanivalót, vagy inkább úgy mondom, a felvetéseit. Azóta rettegek attól, hogy egy lavinában simán lehet, hogy én is az Iphone-omat menteném (sajnos tényleg nagyon szoros a kapcsolatunk). Ha lesz amerikai remake, nagyon kíváncsi vagyok, mennyit őriznek meg ebből" Anitában úgy látszik, mély nyomot hagyott a történet.

Tourist - előzetes #3

"Nekem lehangoló volt nézni, hogy mennyire nyomorult gyáva féreg a főszereplő, közben meg nagyon vicces is volt, és így sokszor úgy reagáltam rá, ahogy én sem értettem, tök váratlan helyeken nevettem, stb., de utána azért elég durván magamba szálltam" - ahogy Klág sem tudta könnyen elfelejteni Ruben Östlund filmjét, aki nemcsak jó rendező, de jó fej is, ahogy az Indexnek adott interjújából kiderül.

És a végső győztes

Itt nem volt holtverseny, az Index kedvenc filmje idén, talán meglepő módon egy AIDS-dráma, a Mielőtt meghaltam lett.

1. Mielőtt meghaltam

"Matthew McConaughey és Jared Leto olyat játszik, amilyet az egész évben senki utánuk, pedig a filmet januárban mutatták be, volt rá 11 hónap még" - írta Sixx a filmről, amin háromszor (!) is elsírta (!!) magát. "Megrázó, nagybetűs dráma, minden túlzás és giccs nélkül" - tette hozzá Judit, de Stöki azért kötözködött egy kicsit. "Isteni színészi játék, de a forgatókönyv tök lapos volt". Györgyi szerint is Matthew McConaughey játéka volt az, ami kiemelte ezt a filmet a sorból. "Csakis miatta, zseniális volt, ebben a filmben különösen". Merthogy 2014 egyértelműen az McConaughey éve volt, A törvény nevében című HBO-sorozatban legalább olyan remek volt, mint 60 kilós AIDS-betegként.

Mielőtt meghaltam előzetes (16E)

Sokat elmond a képregényfilmekkel és folytatásokkal operáló filmgyártás helyzetéről, hogy a Mielőtt meghaltam tervét a stúdiók és produkciós cégek összesen 87 alkalommal utasították vissza. Az 1992-ben született forgatókönyvből végül csak 2013-ban kezdhettek filmet forgatni, és az is csak úgy, hogy McConaughey és Jared Leto is saját pénzével szállt be az ötmillió dolláros büdzsébe. Az eredmény három Oscar, de ez semmi ahhoz képest, hogy ez lett az év filmje az Indexen.