FBI: Észak-Korea kormánya áll Az interjú fenyegetései mögött

2014.12.19. 20:06 Módosítva: 2014.12.19. 20:38

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint elegendő mennyiségű információja van annak megállításához, hogy a Sony Pictures elleni hackertámadás mögött a phenjani kormány áll. Ezzel megerősítette a CNN csütörtöki értesüléseit.

A Sony elleni támadásban használt rosszindulatú számítógépes program (malware) - egy adatmegsemmisítő szoftver - elemzése alapján olyan malware-hez jutottak el, amit észak-koreai hackerek már korábban kifejlesztettek és használtak.

Jelentős átfedés van a Sony elleni támadás infrastruktúrája és más olyan rosszindulatú kibertevékenységek között, amik Észak-Koreával hozhatók összefüggésbe. A támadásban használt eszközök hasonlóak azokhoz, amiket 2013 márciusában vetettek be dél-koreai bankok és médiaszervek ellen - közölte az FBI, hozzátéve, hogy nagyon aggasztja a Sony elleni támadás pusztító jellege.

Az Egyesült Államok reagálni fog 

Nem engedhető meg, hogy "valami diktátor cenzúrát vezessen be az Egyesült Államokban", Washington reagálni fog a Sony Pictures filmstúdiót Észak-Korea által ért kibertámadásra - közölte Barack Obama.

Obama év végi utolsó sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az észak-koreai hackerek jelentős károkat okoztak a filmstúdiónak. Mindazonáltal az elnök szerint a Sony hibás döntést hozott, amikor úgy döntött, nem mutatja be a The Interview című filmet.

75 millió dolláros veszteség

A Variety cikke szerint a Sony Pictures körülbelül 75 millió millió dollárt (19,3 milliárd forint) veszít azon, hogy nem mutathatja be a filmet. A film finanszírozásába belelátó nyilatkozók szerint 44 millió dollárba került a film elkészítése, és körülbelül 30 millió dollárt költöttek a reklámjára.  Azt állítják, a produkcióra kötött biztosítás fedezni fogja a veszteség egy részét, de közel sem az egészet.