A rákospalotai kisfilmek a belvárosba jönnek

2015.01.21. 11:32

Eddig csak a rákospalotai Csokonai Művelődési Központban, a RÖFI rövidfilmfesztiválon lehetett megnézni azt a három rövidfilmet, ami a XV. kerületi önkormányzat támogatásával készült, most pénteken azonban elhozzák a kisfilmeket a körúton belülre is: az Örökmozgó moziban lesz a vetítés. 

Ezek a filmek lesznek: 

  • Csicskár Dávid: Reggeli látogató
  • Teszler Tamás: Egy nap kezdete
  • Bán Attila: A paradicsom
  • Tóth Barnabás: Újratervezés
  • Szirmai Márton: Minimál

A XV. Kerületi Önkormányzat ötödik alkalommal támogatotta pénzzel a fiatal filmesek ambícióit: Szirmai Márton Legenda című kisfilmje (az Indafilmen is fent van!) komoly sikert aratott, a 180/100 (szintén megnézhető az Indafilmen) még a Szarajevói Filmfesztiválon is versenybe került, az Újratervezést pedig egymillió néző látta. 2014-ben három filmtervet támogattak a Laokoon Filmgroup segítségével, méghozzá ezeket:

Reggeli látogató 

Ezt az a Csicskár Dávid csinálta, akinek korábbi kisfilmjét, a hülyecímű Én ma anyámnál alszomat egészen kedveltük a Friss Húson, és annak a Kerékgyártó Istvánnak a novellájából készült, aki az ORTT főigazgatója is volt, mielőtt szépírásra váltott. A sztoriban egy jómódú nőt látogat meg a hajléktalanként élő apja, az ő találkozásukról szól a film. Az apát Bán János alakítja, a lányt Roszik Hella. 

A stáb a forgatáson
A stáb a forgatáson

A paradicsom

Bán Attila neve elsőre nem biztos, hogy ismerős, de ha azt mondjuk, hogy ő rendezte azt a filmet, amiben egy guminővel strandol a főhős, akkor néhányaknak biztos beugrik majd a Szufla, elég sok helyen lehetett találkozni ezzel a kisfilmmel. Bán Attila most is maradt a burleszknél, ezúttal egy gangos ház mindennapjait mutatja be, ahol vannak focizó gyerekek és napozó nyugdíjasok. A nyugdíjas házaspárt Venczel Vera és a román pantomimos, Liviu Matei alakítják. 

Egy nap kezdete 

Teszler Tamásnak még csak az első filmjét láttuk, a Musztert, szintén a Friss húson, most újabb filmre kapott a lehetőséget. Ebben is egy szereplőt követünk végig, az Egy nap kezdetében egy kávézót nyit ki a főszereplő, akit Váli Miklós alakít. 

Levetítik még Szirmai Márton Minimál című filmjét, és az Újratervezést végre nagyvásznon is meg lehet majd nézni. A filmek után ott lesznek az alkotók, lehet velük majd beszélgetni is. Minden más infó az esemény Facebook eventjén.