Ezt a magyar filmet szívesen néznénk

2015.01.28. 11:42 Módosítva: 2015.01.28. 15:15

Nem hittünk a szemünknek, amikor először megláttuk a Halvajáró előzetesét: a képek alapján egy magával ragadó történetnek tűnik, amiben egy orvos a halál titkát kutatja, egy fiatal férfi pedig különleges kapcsolatban van a halállal. Az orvost Gálffi László játssza,  az ő narrációját hallhatjuk az előzetesben is, de feltűnik még Pető Kata és Czukor Balázs is. A férfi végül a világháborús fronton vesztegel, elég szörnyű körülmények között - ennyi derül ki a kedvcsinálóból. 

Az már a Drága Elza! című filmnél is kiderült, hogy nem lehetetlen létrehozni magyar világháborús filmet, hiszen az Elzánál sem a látvánnyal vagy a kivitelezéssel volt baj, hanem a forgatókönyvvel, illetve annak hiányával. 

A Halvajáró most pontosan itt tart:  a forgatókönyvírás fázisában, írója és rendezője az  a Szabó Áron, akit főleg reklámok és klipek készítőjeként ismerhetünk, legutóbbi Zagar-klipjét mi is beválogattuk az év legjobbjai közé. A Halvajáróhoz készült teaser videó volt Szabó Áron diplomamunkája a MOMÉ-n, amit éppen azért készített, hogy támogatókat keressen a készülő filmhez. 

A Halvajáró (2015) előzetes

A történet egy szerelmi háromszögről szól, melyben a szó szoros értelmében élet és halál között kell választania a középpontban álló férfinak. Hősünk (ő Czukor Balázs) képes halottnak látszó testét hátrahagyva szellemként sétálni az élők között, aztán minden gond nélkül visszatérni közéjük. Képességét úgy váltja pénzre, hogy a felső tízezer elit eseményeinek fő attrakciója lesz. Amíg a kételkedők  döbbenten vizsgálják halottá váló testét, a férfi szelleme céltalanul bolyong, majd a szeánszok végén orvosi segítséggel (Gálffi László) életre kel és indulhat haza a feleségéhez (Pető Kata). Egy nap azonban útja során fiatalkori, rég elhunyt szerelme jelenik meg hozzá hasonló szellemalakban.

A sztorit Áron saját élménye inspirálta: “Egy meditáció alkalmával úgy éreztem, hogy kilépek a testemből, ebből a pillanatból született az alaptörténet, amit aztán Jakab Júlia forgatókönyvíróval dolgoztunk ki.” Jakab Julit nem kell senkinek sem bemutatni: a forgatókönyvíró tavaly szerepelt a Senki szigetében, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanban, mindenféle videóklipben, így nem csoda, hogy ő lett az első helyezett a coollistán is, ahol egyébként Szabó Áron is éveken át előkelő helyen szerepelt. 

Noha a videó elképesztően látványos, így aztán nagyon drágának is tűnik, hiszen kosztümös filmről van szó, valójában mindössze párszázezer forintból készült, az Umbrella kreatívműhely finanszírozásával. A szűkös költségvetés miatt jelmezes, berendező és kellékes hiányában a rendező Szabó Áron gondoskodott minden egyébről is. Gázálarcot varrt, harcteret ásott barátaival, ebben szerencsére egy közeli építkezés markolója is segített. A forgatás Ed Woodi körülmények között zajlott,engedélyek híján sok jelenetet csak egyszer lehetett felvenni, így amikor a harctéri robbanásoknál a rendőrök kijöttek a helyszínre, Áron édesapja tartotta fel őket szórakoztató történetekkel.