Budapestre is benéz Arnold, a dúsgazdag haknikirály

186322118
2015.02.22. 10:33

Hónapok óta lázban ég minden magyar testépítő és filmőrült: Arnold Schwarzenegger lesz ugyanis a Siker-nap sztárvendége vasárnap a Papp László Sportarénában. A Terminátor-filmek sztárja természetesen most is arról fog beszélni, hogyan lett a saját erejéből osztrák parasztgyerekből a testépítőversenyek bajnoka, Hollywood akciófilmes ikonja és Kalifornia kormányzója.

Arnold Schwarzeneggernek persze egy budapesti előadás nem is olyan nagy dolog. Szinte minden héten díjat vesz át valahol, éttermet nyit meg, beszédet tart az üzletről, a politikáról meg a környezetvédelemről, vagy épp sört és súlyzókat népszerűsít. A 67 éves sztár igazi self made man, önmaga profin felépített brandje, akinek minden újabb filmfesztivál, klímakonferencia és sportgála egy-egy látványos Arnold-reklám, amivel nem mellesleg újabb dollármilliókat tehet az eddigi milliói mellé.

Arnold vagyok, az osztrák parasztgyerek

Schwarzenegger mindig is szerette magát egyfajta modern mesehősnek beállítani, aki a nép egyszerű gyermekeként legyőzi a sárkányt, és megkapja cserébe a királylányt meg a fele királyságot. Ez a hasonlat nem is állt messze az igazságtól, hiszen egy kis ausztriai falu, Thal csendőrfőnökének fiaként hétszer szerezte meg a Mr. Olympia címet és hatszor a Mr. Universe-t, kiütve ezzel legnagyobb riválisát, Sergio Olivát, majd a nagy áttörést meghozó 1982-es Conan után nemcsak Aquilonia királya, de Hollywood szupersztárja és Kalifornia kormányzója lett.

Amikor a politikai ellenfelének írt híres levelét, ahol a kezdőbetűk a Fuck You!-üzenetet rajzolták ki, nem ismerte el szándékosnak a kormányzói sajtóiroda, egy matematikus kiszámolta, egy ilyen véletlen soreleji betűrend esélye egymilliárd az egyhez. Arnold akkor így válaszolt neki a sajtótájékoztatóján:

Mi az esélye annak, hogy egy osztrák parasztgyerek idejön Amerikába, ahol minden idők legnagyobb testépítője lesz, majd bekerül a filmekbe, feleségül vesz egy Kennedy lányt, aztán az Egyesült Államok legnagyobb államának kormányzója lesz? Jöjjön vissza a legközelebbi sajtótájékoztatómra, és közölje az eredményt!

Miután második kormányzói ciklusa is lejárt 2010 végén, robbant a bomba, hogy 14 éven át eltitkolta felesége, a Kennedy-klánhoz tartozó Maria Shriver előtt, hogy megcsalta a házvezetőnővel – ráadásul a saját házukban. És ha ez nem lenne elég, lényegében egyidőben született mindkettőjüktől gyereke is. Schwarzenegger akkor azt a taktikát választotta, hogy nagyjából egy évre inkább háttérbe vonult, és kivonta magát a reflektorfényből. Persze aztán újult erővel tért vissza.

A Total Recall című önéletrajzi könyvével körbehaknizta a talk show-kat, a nevét adta a Dél-Kaliforniai Egyetem Schwarzenegger Intézetének, visszatért Hollywoodba, és elképesztő lendülettel ad interjút itt, nyit meg egy rendezvényt ott, vagy szólal fel a klímaváltozás elleni harc önjelölt nagyköveteként a világ minden pontján. Jövő pénteken megkapja az életműdíjat a német Golden Camera Awardson, ezért február 27-én Hamburgba utazik majd, ahol talán azt is kamatoztathatja, hogy mostanában még németül is mintha többet parolázna.

Arnold, a klímaváltozás elleni harc prófétája

Arról politikai oldaltól is függően megoszlanak a vélemények, mennyire nevezhető sikeresnek a Kalifornia élén eltöltött hét éve, de nagyobb melléfogásai biztosan nem voltak, és a mostanában az egyik rendezvényről a másikra pörgő Schwarzenegger a politikától sem vonult vissza teljesen kormányzói ciklusainak lejártával. Nemrég például George H. W. Bush volt elnökkel és feleségével ebédelt Houstonban, a látogatásáról pedig képeket is kirakott az Instagramjára:

A már kormányzói pályafutása előtt is szívügyének tekintett klímaváltozásról szólva Indiában néhány hete természetesen kijelentette, hogy terminátorként küzd majd az ügyben, és Gudzsarat szövetségi állam kormányzatát méltatta nagy szavakkal. „Gudzsarat India Kaliforniája" – mondta a Delhiben tartott fenntartható fejlődésért (DSDS) nevű csúcstalálkozón. „Ez a mi életünk egyik nagy kihívása, és ezért küzdök minden erővel a fenntartható fejlődésért, és fogom elpusztítani végérvényesen a klímaváltozást" – mondta az ENSZ decemberi nagyszabású klímakonferenciájára is készülve.

Aztán ott volt a müncheni biztonsági konferencián is két héttel ezelőtt, és ott is a zöld energiát mantrázta. Kaliforniai kormányzóként megtapasztalta, hogy a megújuló energiaforrásokkal munkahelyeket lehet teremteni, és az energiafüggőségtől is szabadulni lehet. „Most azonnal szembe kellene szállnunk a klímaváltozással" – mondta, hozzátéve, hogy nem kellene csúcstalálkozókra várniuk a kormányoknak, politikai kérdésnek meg végképp nem lehet tekinteni egy ilyen problémát.

Mind ugyanazt a levegőt szívjuk be

 – mondta.

Münchenben egyébként a volt ukrán ellenzék, azóta a kormánypártok egyik vezéralakjával, Vitalij Klicskóval is találkozott:

Schwarzenegger és Klicskó a müncheni biztonságpolitikai tanácskozáson

Arnold, a bevételkirály

Schwarzenegger egyértelműen a 2003-as Terminator 3-mal jutott el karrierje csúcsára: 30 millió dollárt kapott Andy Vajnáéktól a szerepért. Ez rekordgázsinak számított a korábbi főszerepeihez képest, mivel előtte maximum 20-25 milliós fizetést tudott kialkudni magának.

giphy.gif

Íme a Arnold sztárgázsijai, az IMDb adatai alapján:

  • Herkules New Yorkban (1969):  12 000 dollár
  • Conan, a barbár (1982) : 250 000 dollár
  • Conan, a pusztító (1984): 1 millió dollár
  • Terminator (1984): 750 000 dollár
  • Commando (1985): 1,5 millió dollár
  • Predator (1987) : 3 millió dollár
  • A menekülő ember (1987): 5 millió dollár
  • Vörös zsaru (1988): 8 millió dollár
  • Total Recall (1990) : 10 millió dollár
  • Ovizsaru (1990): 12 millió dollár
  • Terminator 2 (1991): 15 millió dollár
  • Az utolsó akcióhős (1993): 15 millió dollár
  • True Lies (1994): 15 millió dollár
  • Junior (1994): 15 millió dollár
  • Végképp eltörölni (1996) 20 millió dollár
  • Hull a pelyhes (1996) 20 millió dollár
  • Batman & Robin (1997) 25 millió dollár
  • Ítéletnap (1999) 22 millió dollár
  • A hatodik napon (2000) 25 millió dollár
  • Az igazság nevében (2002) 25 millió dollár
  • Terminator 3 (2003) 30 millió dollár
  • Erőnek erejével (2013) 5 millió dollár + 25% a bevételből

Schwarzenegger tavaly év elején már nyíltan kiállt a kijevi tüntetők mellett, és Klicsko segítségével videóüzenetben ítélte el Viktor Janukovics akkori ukrán elnök kormányát. „Üzenni akarok az ukrán népnek, hogy tudják, a legjobbakat kívánom nekik a demokráciáért és szabadságért folytatott békés küzdelmükhöz. Peace" – mutatta a győzelem V-jelét ujjaival. Ukrajna ügyében kiosztotta a demokratákat és a republikánusokat is, mivel szerinte azt kell megmutatniuk a világnak, hogy egy csapatként tudnak dolgozni egy ilyen kérdésben. Miután Oroszország annektálta a Krímet, szerinte az Egyesült Államok csak félcsapatként működött, pedig

Ha összefognak, akkor a világ nem fog ilyeneket lépni.

Arnold, az üzletember

A befutott politikus képén továbblépve, Arnold Schwarzeneggerről valószínűleg a rajongói sem nagyon tudták korábban, hogy a mozifilmjeiért kapott dollármilliók évtizedeken át aprópénznek számítottak az egyéb bevételeihez képest. Arnold az önéletrajzi kötetében is megírta: ugyanolyan elszántan küzdött meg minden egyes milliójáért, mint a Mr. Olympia és Mr. Universe címekért, és sosem szégyellt olyan nagyágyúktól üzleti tanácsot kérni, mint a Nobel-díjas közgazdász, Milton Friedman, az elnöki ambíciókat dédelgető milliárdos, Donald Trump, a részvényekben utazó Warren Buffett vagy a Gold's Gymet megalapító testépítőkirály, Joe Gold.

Több lábon álló cégbirodalma nagyjából így bővült ki az elmúlt évtizedekben:

  • szintén Amerikába emigráló testépítő barátjával, Franco Colombuval 1971-ben kőművescéget alapított, a klienseket az edzőtermi haverok szállították (az első fal, amit 5000 dollárért húztak fel, még ma is áll Venice Beach-ben),
  • Los Angeles-i csomagküldő szolgálatot indított,
  • a Los Angeles környéki ingatlanbefektetéseivel és a telekspekulációival is milliókat keresett,
  • testépítő könyveket írt, alakformálós-gyúrós vhs-kazettákat adott ki külön a férfiaknak és külön a nőknek,
  • edzési és táplálkozási tanácsokat tartalmazó cikkei a legnépszerűbb testépítő magazinokban jelentek meg,
  • bár a nyolcvanas években gyűlölték egymást Sylvester Stallonéval, közös ügyvédjük javaslatára 1991-ben beszálltak társtulajdonosként a Planet Hollywood étteremláncba (az itteni érdekeltségeit Schwarzenegger persze jó érzékkel eladta, amikor a cég lejtmenetbe került),
  • Oak Productions nevű cége becenevére, az Osztrák Tölgyre utal. A Schwarzenegger-pólóktól kezdve az Acélizomban hordott testépítőöv másolatáig mindent árul, emellett gyártóként finanszírozta többek között az 1993-as Az utolsó akcióhős című Arnold-filmet
  • és a főszerepei mellé rendszeresen vállalt jó pénzért reklámfilmeket is, tavaly például a Bud Light sört promózta a Super Bowl szünetében:

Schwarzenegger legbénább tévéreklámjai

Az osztrák gyúrógép a jó üzleti döntései mellett több olyan mérhetetlenül gagyi és kínos tévéreklámot is bevállalt, amin évek óta röhög az internet népe. A legnevetségesebbek ezek közül a japán piacra szánt energiaital- és tésztareklámok, amik annyira siralmasak, hogy ezekhez képest a Batman és Robinban eljátszott Dr. Freeze egy Oscar-díjas alakítás volt.

Íme egy 10 perces összeállítás a net pöcegödréből, garantált a sírva röhögés:

Schwarzi übergáz japán reklámjai

Emellett Schwarzenegger arról is híres, hogy az elsők között ismerte fel még a nyolcvanas években:

egy színész munkája nem ér véget a forgatással, a világkörüli sajtóturnén és a mozimagazinokban is reklámoznia kell a frissen elkészült filmjét!

Azaz sokak kedvenc akcióhőse mindig is egyfajta önjáró brandként tekintett önmagára. A filmjeire pedig úgy, mint az étteremlánca vagy az ingatlancége reklámjaira, amelyek a milliós bevételek mellett egymást erősítve folyamatosan új ügyfeleket és új főszerepeket hoznak, az ismertség pedig bármikor átváltható a politikai karrierje építgetésére.

Schwarzenegger még ma is bármikor tud időt szakítani arra, hogy jókedvűen bohócot csináljon magából, és valami meglepő reklámmal építgesse tovább az Arnold-brandet. Tavaly az Omaze-en szállt be egy kis adományozásba, a 10-50 dollárt felajánlók között pedig kisorsolták, hogy Schwarzeneggerrel és tankjával bármit szét lehessen törni (viccesen felidézve ezzel ausztriai katonaéveit, ahol pont ilyen eszement versenyeket rendezett a harckocsizóknál). Most is van hasonló akció, ezúttal robbantgatni lehet majd a Governatorral karöltve.

Schwarzenegger tankkal zúz!

És ne felejtsük el, olyan emberként vállalja be ezeket, aki simán amerikai elnöknek indult volna, ha megtehetné (de mivel nem amerikai földön született,  erre nincs esélye ).

Arnold, a nagy visszatérő

Az ezredforduló után a 433 milliót kaszáló Terminátor 3 volt Schwarzenegger utolsó nagy dobása, ezután a testépítőből lett mozisztár látványosan hátat fordított Hollywoodnak. Persze nem azért, mert úgy érezte, véget ért volna a hozzá hasonló egyszemélyes hadseregek aranykora, épp ellenkezőleg. Rengeteg filmet tervezett a 2000-es évek elejére, de a producerek a szívműtétje után már nem ugyanúgy akartak vele dolgozni, közben pedig politikai pályájához is lehetőség adódott a 2003-as kaliforniai időközi kormányzóválasztással.

Schwarzenegger az életrajzi könyvében szomorúan sorolta az elbukott főszerepeket a Különvéleménytől kezdve az indiános-vikinges Pathfinderen át a soha el nem készült Tell Vilmos-blockbusterig és a végül Will Smith-szel kasszát robbantó Legenda vagyokig. A kormányzói karrierje után azonban soha nem látott lelkesedéssel ugrott fejest ismét a filmezésbe. Régi harcostársával, Sylvester Stallonéval leforgatta az Expendables-filmeket és a Szupercellát, és

jön az Ikrek 2, a Conan 3 és a Terminátor 5 is.

A producereket és az Arnold-rajongókat szerencsére még az sem riasztja vissza az újabb és újabb Schwarzenegger-filmektől, hogy ezek már közel sem kaszálnak annyit, mint a 20-25 évvel ezelőttiek:

Schwarzenegger ezredforduló utáni filmjei Büdzsé Bevétel IMDb Rotten Tomatoes Metacritic Index-ítélet
Terminátor 3 (2003) 200 millió 433,3 millió 6,4 70% 66/100 5/10
80 nap alatt a Föld körül (2004) 110 millió 72 millió 5,8 31% 49/100 3/10
Expendables (2010) 80 millió  274,4 millió 6,5 41% 45/100 8/10
Expendables 2 (2012) 100 millió 305,4 millió 6,7 65% 51/100 9/10
Erőnek erejével (2013) 45 millió 48,3 millió 6,4 60% 54/100 7/10
Szupercella (2013) 50 millió 137,3 millió 6,8 49% 49/100 6,5/10
Szabotázs (2014) 35 millió 17,5 millió 5,8 20% 42/100 nem láttuk
Expendables 3 (2014) 90 millió  206,1 millió 6,2 33% 35/100 6/10

Arnold, a „Sikerember"

A minden általa választott életpályán többé-kevésbé sikeres, önreklámozó sportoló-színész-üzletember-politikus most vasárnapra újabb állomást iktatott be a világ körüli haknikörútján: Budapestet. 

Itthon még tavaly márciusban robbant atombombaként a hír: Arnold Schwarzenegger Magyarországra jön! A fura nevű Sikerember Sorozat hívta el az október 12-re összegründolt Sikernapra, hogy ott az est fénypontjaként mesélje el, hogyan lett osztrák parasztgyerekből többszörös Mr. Universe és Mr. Olympia, milliomos hollywoodi sztár, majd végül kormányzó. A Sportarénába szóló belépőket azonban a szervezők egy ügyes marketingfogással úgymond

ajándékba adták

a Schwarzenegger-rajongóknak, amint azok az azóta megszűnt Sikeremberek.hu oldalon keresztül megveszik a sztár könyvét, valamint Mosolyka, Terence Hill és Steve Jobs életrajzát. Ezzel önmagában nem lett volna gond, de a dolog kezdett ott gyanús lenni, amikor a 27 ezres könyvcsomagtól az 50 ezresig mindegyikbe belekerültek

a lehúzós multi-level marketing értékesítőhálózatok közismert Bibliái,

Robert T. Kiyosaki Gazdag papa, szegény papája (e-book formátumban) valamint Rakonczay Gábor Tűzhangyája:

Itt a Siker-nap programja

  • 11:00-11:04 Műsorvezetői köszöntő
  • 11:05- 11:12 The Company
  • 11:15-11:27 Szabó Péter
  • 11:30-11:40 Nagy Béla
  • 11:43-11:53 Ingáth András
  • 11:56-12:04 Hozleiter Fanni (Mosolyka)
  • 12:08- 12:16 Papp Szabolcs
  • 12:20-12:30 Lippai Marianna
  • 12:33-12:38 New Level Empire
  • 12:41-12:51 Év embere orvoscsoport
  • 12:53-13:08 Biogenic dr-Ládi Sazbolcs
  • 13:10-13:13 Partygirls
  • 13:15-13:25 Rakonczay Gábor
  • 13:30-13:40 Mile Szilvia
  • 13:45-14:20 Sportolói körasztal beszélgetés (Katus Attila, dr. Kiss Gergő, Kozmann György, Kiss Tamás, Czanik Balázs, Rippel Brothers, Storcz Botond, Bárdosi Sándor, Növényi Norbert)
  • 14:22-14:31 Ozsvath Miklós +Síszövetség
  • 14:33-14:43 Deniz
  • 14:45-14:57 Schobert Norbert, Rubint Réka
  • 14:59-15:04 Animal Cannibals
  • 15:05-15:12 dr. Papp János (e-Fit)
  • 15:15-15:42 A Ló-Erő szerelmesei: Szalay Balázs, Németh Ottó, Stefano Favaro, Talmácsi Gábor, Somfai Mátyás, Tarsoly Mátyás, Halápi Roland
  • 15:45-16:00 Benned Rejlő Vezető
  • 16:03-16:18 dr.Kemény Dénes
  • 16:20-16:50 Virtuózok Kamara Zenekar
  • 17:00-17:12 Benkő Vilmos
  • 17:15-17:30 Tonk Emil
  • 17:33-17:48 Kósa Erika
  • 17:50-18:00 Szabó Péter
  • 18:03-18:13 Farkas Bertalan
  • 18:15-18:25 Andy Vajna
  • 18:28-18:33 Hevesi Tamás
  • 18:35-18:50 Scitec Nutrion
  • 18:51-18:54 Szuper Girls
  • 18:55-19:20 Danny Blue Show
  • 19:30 Arnold Schwarzenegger!!!
  • 20:15-20:45 Success League Session AFTERPARTY - Sikerdal debütálás

Tavaly szeptemberben végül be is dőlt az egész októberi Sikernap. Az Arnold-fanok teljesen érthetően bepánikoltak, mivel a szervezők egyáltalán nem álltak a helyzet magaslatán a hiteles tájékoztatás, a jegyvisszaváltás és pénzvisszafizetés ügyében, még az Index-szerkesztőségbe is folyamatosan jöttek a csalódott levelek:

Arnold Schwarzenegger október 12-én a meghirdetettel ellentétben mégsem jön Magyarországra, a szervezők pedig nem akarják visszaadni a már megvásárolt jegyek ellenértékét, mondván, a jegy "csak ajándék volt a megvásárolt könyvcsomag mellé".

A Sikerember Sorozat(?) szervezői végül nagy nehezen megnyugtattak mindenkit: szó sincs átverésről, egy új menedzsment felállításával áttették a Schwarzenegger-látogatást 2015-re. Januárban pedig már nem győzték hangsúlyozni, hogy a korábbi időpontra megvetetett, könyvcsomagok mellé kapott jegyek is érvényesek lesznek

a rossz emlékű Sikernapról MVM Siker-napra átkeresztelt rendezvényre.

A február 22-ére meghirdetett eseményhez leigazolták fő támogatónak a magyar Villamos Műveket, de Andy Vajna mellé már nem hívták meg díszvendégnek a korábban beígért Geszti Pétert és Gerendai Károlyt.

A jegyek a korábbi verzióhoz hasonlóan ezúttal is Izmos vagyok, Conan a barbár és hasonló fantázianeveken futottak, árban 15 ezer és 80 ezer forint közé lettek belőve, bár könyvcsomag már nem járt melléjük. Viszont

rongyos 500 000 forintért

bárki csinálhat közös fotót a Terminátorral! Csak halkan kérdezzük, hogy ha a könyvcsomag a Schwarzenegger-rajongók lehúzása volt, akkor ez mi?

Persze a Siker-napon ki kell tölteni az időt az exkormányzó beszédéig. A programban szerepel többek között a vízilabda-válogatottunk sikerszériáját egyengető Kemény Dénes, vagy olyan olimpikonok, mint Storcz Botond és Kiss Gergely, a Dakar-ralin száguldozó Szalay-Bunkóczi-páros, Farkas Bertalan és a Vörös zsarut Schwarzeneggerrel leforgató Növényi Norbert.

Azt persze majd csak a rendezvény után, tudjuk megírni, volt-e értelme összecsődíteni ennyi élsportolót, zenészt és üzletembert a Sportarénába, vagy az egész csak Schwarzenegger fölöslegesen elnyújtott, egyszemélyes esti show-ja volt.