290 millióból készül az új bevándorló-film

2015.03.11. 14:59

"A megélhetési bevándorlók csalók. Gyújtogatók. Tolvajok. Brutálisak. Kórokozókat terjesztenek. Terroristák. És a kommunisták szeretik őket. Ki velük Magyarországról." Ezekkel a szavakkal illették a Fidesz és a KDNP képviselői a parlamenti vitanapon a bevándorlókat, miközben hat magyar emberjogi szervezet tiltakozik az ellen, hogy a kormány a negatív, megélhetési jelzőt alkalmazza a menedékkérőkre.  

Most végre film is készülhet a témában, ugyanis 290 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Vranik Roland új tervének, aminek Az állampolgár a címe. A sztori a mai Budapesten játszódik, a beilleszkedés nehézségeiről szól egy szerelmi, illetve egy menekült-történeten keresztül, - amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel.

Az állampolgár főszereplője, az ötvenes évei végén járó fekete-afrikai Wilson, aki családját elvesztette a háborúban, politikai okokból menekült Budapestre, több éve biztonsági őrként dolgozik egy élelmiszerboltban, és az a célja, hogy magyar állampolgár lehessen. Mari a magyar-történelem szakos tanárnő segít neki az alkotmányos alapismeretek vizsgára valófelkészülésben, miközben Shirin a fiatal perzsa lány egyetlen esélye, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral.

A film forgatása áprilisban kezdődik Budapesten. A forgatókönyvet a rendező és Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion) közösen jegyzi. Vranik Roland 2005-ben rendezte első játékfilmjét, a Fekete kefé-t, amelyért elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje, az Adás sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon. Az állampolgár című film a Popfilm produkciójában készül, producere Fehér Károly, a mozibemutatóra a tervek szerint 2016-ban kerülhet sor.