A keményen dolgozó kisember a filmekben is megszívta

2015.04.03. 00:23
A csaló bróker, a kisembert kisemmiző semmirekellő simlis pont olyan visszatérő eleme a hollywoodi filmgyárnak, mint a bajszos bosszúálló, vagy a tehetséges, de az utolsó pillanatban kis híján elbukó, aztán mégis világbajnok sportoló. Csak nekik nem nagyon drukkolunk, mert kisbefektetőként simán tudunk azonosulni azokkal, akik kínjukba a Questor-iroda elé mennek tüntetni, bár a lelkük mélyén pontosan tudják, hogy ez senkire nem fog hatni. Összeszedtük azokat a filmeket, amikben a dolgozó kisember mellett a bankok, a brókerek és úgy általában mindenki megszívta a pénzügyi machinációkat.

Tőzsdecápák (1987)

Ez az a film, amiben Oliver Stone később legendássá váló szociális érzékenysége és minden bokorban összeesküvést sejtő paranoiája először találkozott, és egy tanmesében csúcsosodott ki a szarkáról, aki sokat akar, a beképzelt brókerről, aki sokat is markolt, és a kisemberről, aki mindezt megszívta. Stone az apjának állított emléket a filmmel, amiben Michael Douglas alakítja a Gordon Gekko nevű mágnást, akinek az a hitvallása, hogy a kapzsiság az jó dolog, Charlie Sheen meg Budot, a nagyravágyó brókert, aki belsős infókat felhasználva jut egyre magasabbra, aztán csalódik a példaképben, amikor az az apja cégét is pont olyan gátlástalanul tönkretenné, mint a többit, amihez köze volt. A végén Gekko megszívja, mert Bud bemószerolja.

  • A bűncselekmény: bennfentes kereskedés
  • Ki szívja meg: a dolgozó kisemberek (Bud apjának légitársaságának dolgozói)
  • Mekkora a kár: nem tudni
  • Mi volt a büntetés: nyolc év börtön
WALL STREET (1987) előzetes

Billionaire Boys Club (1987)

Egy valós történeten alapuló tévéfilm volt, amiben a rémesen ellenszenves Judd Nelson alakította a még ellenszenvesebb Joe Huntot, egy okos, de a társai által lenézett, semmibe vett zsenit, aki ösztöndíjjal került be a milliomos hülye gyerekek közé. Az egyetem után meggyőzi a korábbi iskolatársakat, hogy szálljanak be BBC nevű vállalkozásába, ami tulajdonképpen egy piramisjáték volt, és amikor elfogyott a pénz, emberrablással és gyilkossággal próbálkoztak (az egyik tag apjának volt 35 millió dollárja, és azt akarták, hogy átírja a fiára), de nem sok sikerrel. Hunt a egyik gyilkosság miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, a másik alól azonban felmentették - saját magát védte az ügyben, és a mai napig az egyetlen ember Kalifornia történetében, aki a saját érdekeit képviselve és nem ügyvédek segítségévek úszott meg egy gyilkosságot a bíróság előtt.

  • A bűncselekmény: piramisjáték, gyilkosság, emberrablás
  • Ki szívja meg: milliomoscsemeték és két ember, rosszkor, rossz helyen
  • Mekkora a kár: 1-200 millió dollár
  • Mi volt a büntetés: a csalásért nem tudni, a gyilkosságért börtön    
Billionaire Boys Club (1987) előzetes

Brókerek, avagy a pénz megszállottjai (1989)

Eredetileg Dealers címen futott a film ami egy képzeletbeli, nemzetközi bank londoni fiókjában játszódik, a főszereplője Paul McGann és Rebecca De Mornay, és arról szól, hogyan menti meg egy bank seggét a két főhős akkor, amikor egy valutával kereskedő brókerük 100 millió dollárt bukik egy kockázatosabb üzleten. A filmben van egy olyan jelenet is, amiből kiderül: az egyik karakter repülővel jár be dolgozni, viszont olyan nincs amiben de Mornay meztelen - az internetes vélemények szerint sajnos.

  • A bűncselekmény: az emberi hülyeség
  • Ki szívja meg: egy bróker (öngyilkos lesz)
  • Mekkora a kár: végül is semennyi
  • Mi volt a büntetés: nem volt
Dealers (1989) előzetes

A csődtömeg (1995)

Az egyik leghíresebb bankbotrány, az 1762-ban alapított brit Barings Bank bukásáról szóló film, amiből kiderült, hogyan döntött be egy 233 éven át sikeresen működő intézményt egy ember gondatlansága és kapzsisága. Ewan McGregor alakítja benne Nick Leesont, a Barings Bank szingapúri tőzsdén dolgozó ügynökét, aki 800 millió fontot szórakozik el egyre kockázatosabb üzleteken, a megérzéseire hivatkozva és a főnökei beleegyezésével. Hogy pontosan hogy nyúlta le ezt az embertelen mennyiségű pénzt (320 000 000 000 forint), azt itt elmagyarázzák. Leeson meglógott Szingapúrból, és Malajziába megy vissza, ahol megtudja, hogy mekkora kárt okozott. Londonba menet, Frankfurtban kapcsolják le.

  • A bűncsekelmény: hűtlen kezelés, csalás
  • Ki szívja meg: a világ második legrégebbi bankja, és a befektetők
  • Mekkora a kár: a végén 927 millió font meg az apró
  • Mi volt a büntetés: hat és fél év börtön
Rogue Trader (1998) előzetes

Brókerarcok (2000)

13 évve a Wall Street farkasa előtt Ben Younger megfilmesítette a Jordan Belfort-ügyet, bár a rendező szerint a brókereket több létező brókerből gyúrták össze. A film egyébként kifejezetten jó, és olyan színészek pályájának az elejébe nézhetünk bele, mint Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long, Ben Affleck, Scott Caan, Tom Everett Scott, vagy Jamie Kennedy. A lényeg ugyanaz, mint a Wall Street farkasában: kisemberek kis pénzét kicsalni nem létező, vagy értéktelen cégek részvényeinek eladásával - telefonon. Mindez az internet előtt persze.

  • A bűncselekmény: csalás
  • Ki szívja meg: a dolgozó kisemberek
  • Mekkora a kár: kb. 200 millió dollár
  • Mi volt a büntetés: a filmben ahány szereplő, annyiféle, börtön mindenkinek
Boiler Room (2000) előzetes

A bank (2001)

Egy zseniális ausztrál matematikus meggyőz egy kapzsi bankárt, arról, hogy van egy olyan képlete, ami előre megjósolja a pénzpiac változásait, így nagyokat lehet vele szakítani. Egy teszt során félóra alatt 900 000 dollárt keresnek, és ez megnyitja a lóvés mennyország kapuját a matekzseni előtt, aki megkezdi a világ pénzpiacainak bedöntését. A másik szálon a keményen dolgozó kisember külföldi valuta alapú hitelt vesz fel a családi cégére, és  menetrendszerűen bebukja még a házát is, mert a szemét bank szórakozik a tőzsdén. Aztán a végén kiderül, hogy pont fordítva van minden, illetve akiről azt hittük, hogy egy szemétláda, csak bosszút áll egy gyermek haláláért, amiért a bankrendszert teszi felelősség, és ezért a bankot teljesen tönkreteszi.

  • A bűncselekmény: gondatlanság, a bank (és a befektetők pénznek) elherdálása
  • Ki szívja meg: minden ügyfél, de főleg a bank
  • Mekkora a kár: dollármilliárdok
  • Mi volt a büntetés: nem volt
The Bank (2001) előzetes

Wall Street: A pénz nem alszik (2010)

Oliver Stone 23 évvel az első Gordon Gekko-kör után visszatért egyik ikonikus karakteréhez, Michael Douglas mellé Shia LaBeouf, Josh Brolin, Carey Mulligan, Frank Langella és Eli Wallach került oda, de a film nem tudott felnőni a nagy előd mellé, és tulajdonképpen semmi olyasmi nincs benne, amit eddig nem láttunk vagy nem tudtunk volna,  mindenesetre a kapzsi bankár/bróker képet tovább erősíti a nézőben, aki nagyjából a 40. percben rájön arra, hogy Gekko továbbra is egy mocsok.

  • A bűncselekmény: sikkasztás
  • Ki szívja meg: Gekko lánya
  • Mekkora a kár: 100 millió dollár
  • Mi volt a büntetés: a lánya kicsit behisztizik
Wall Street 2: Money Never Sleeps (2010) előzetes

Krízispont (2011)

Pompás szereposztással készült független dráma (Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Penn Badgley, Simon Baker, Mary McDonnell, Demi Moore és Stanley Tucci), ami pont úgy a 2008-2009-es gazdasági világválság idején játszódik, mint a Wall Street: A pénz nem alszik, csak sokkal jobb, és azt mutatja be, hogyan menekültek a felelősségre vonás elől és hárították át a balhét a beosztottakra a nagy befektetési bankok vezetői, amikor már biztos volt hogy nagy bajban vannak, és mennyire gerinctelen volt az, hogy akkor is piacra dobták azokat a "rossz" paketteket, amikről pontosan tudták, hogy a dominóeffektus miatt mindenkit bedöntenek majd.

  • A bűncselekmény: befektetési csalás
  • Ki szívja meg: az egész világ, így a keményen dolgozó kisember is
  • Mekkora a kár: a világ összes pénzének jó része
  • Mi volt a büntetés: semmi
Margin Call (2011) előzetes

A Wall Street Farkasa (2013)

Míg a Brókerarcok csak érintőlegesen alapult Jordan Belfort történetén, Martin Scorsese filmet forgatott a saját magát a Wall Street farkasénak tituláló erkölcstelen férfiról, akinek mindegy volt, hogy egy nagyvállalkozót vesz-e le tízmillióval, vagy egy nyugdíjas tanárházaspárt húszezerrel. Leonardo DiCaprio élete egyik legjobb alakítását nyújtja a filmben, ami egy bukott Wall Street-i bróker csúcsra jutását és újabb bukását mutatja be. A módszere a lehető legprimitívebb volt: mesterségesen felverik egy nem létező, bevezetés alatt álló, vagy értéktelen cég részvényeinek árát, majd amikor a kuncsaftokból már nem tudnak több pénzt kiszedni, a túlértékelt, de valós értéket nem képviselő papíroktól megszabadulnak, ezzel az árukat leszorítják a minimumra, és a befektetők elvesztik a pénzüket.

  • A bűncselekmény: csalás, pénzmosás, tőzsdei csalás
  • Ki szívja meg: a keményen dolgozó kisember meg egy csomó csaló bróker
  • Mekkora a kár: több mint 200 millió dollár
  • Mi volt a büntetés: négy év börtön, 110 millió dolláros kártérítés   
The Wolf of Wall Street (2013) előzetes #2