Mindenki kézzel csinálja

2015.06.18. 17:05

Két magyar játékfilm is meghívást kapott Karlovy Varyba, a régió legnagyobb filmfesztiváljára, köztük Horváth Lili első játékfilmje, A szerdai gyerek is. A film felnőtté válásról szól, főhőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja, akinek már van egy ötéves kisfia, azért harcol, hogy megszerezze fia felügyeleti jogát, ezért egy mikrohitel segítségével mosodát nyit, mert a telepen senkinek sincs mosógépe, "mindenki kézzel csinálja".

A film főszereplője Vecsei Kinga, a MOME hallgatója, de az amatőr színészek mellett feltűnik a filmben Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. A Szerdai gyereknek a forgatásán is jártunk, még 2013-ban.

A film bemutatója a Karlovy Vary filmfesztiválon lesz, most jött ki belőle két részlet. Ezek alapján sajnos nem tűnik túl meggyőzőnek a film, legalábbis Vecsei Kinga egyáltalán nem, de a sztori jó, és fontos témákat feszeget, annak ellenére hogy a rendező szerint ez nem egy szociofilm. A film a Magyar Nemzeti Filmalap 205 millió forintos, illetve a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein 100 ezer eurós támogatásával készült.

Az egyik részletben a Thuróczy Szabolcs által alakított hitelbiztossal próbál egyezkedni a főszereplő:

Szerdai gyerek (1. részlet)

A másodikban pedig Nagy Ervin keménykedik valami gyanús ügymenet előtt:

Szerdai gyerek (2. részlet)

„Szándékom szerint ez a történet, bár égető társadalmi kérdéseket érint, elsősorban mégsem szociodráma lesz. Számomra az a legfontosabb benne, hogy bonyolult emberi viszonyokat mutat meg, különböző sérült és kevésbé sérült családok működését; azt, hogy nehéz helyzetekben hogyan tud egymásnak támaszkodni két ember, vagy éppen hogyan robban fel egy viszony akkor, amikor nem is számítunk rá. A forgatókönyv megírásának idején, mikor azon törtem a fejem, hogyan lehet ezeket a dolgokat az öncélúság csapdájának elkerülésével elmesélni, kapóra jött a dramaturgiai lehetőség, amelyet a mikrohitelprogram működési struktúrájában véltem felfedezni."- mesélte nekünk a forgatáson Horváth Lili.