10 film, amit kötelező megnézni októberig

MV5BMTgzMzkyOTQ2OF5BMl5BanBnXkFtZTgwNzkyOTUwNjE@. V1  SX1192 SY7
2015.06.29. 20:59 Módosítva: 2015.06.29. 20:59
A Jurassic World után még több remake és folytatás fogja elárasztani szeptember végig a mozikat: a Terminator és a Mission: Impossible ötödik része mellé jön a Fantasztikus négyes és a Hitman remake-je, de folytatódik az Útvesztő-franchise és a Marvel stúdió szuperhősös szappanoperája, a kis sárga minyonok pedig a főnök, Gru nélkül lendülnek akcióba. Na de melyik filmet várjuk a legjobban? Szavazzon a kedvencére!

Terminator: Genisys (július 2.)

James Cameronnak nagyon bejött a T5

A Terminator: Genisys eddigi előzetesei már tényleg mindent elspoilereztek a nyár egyik legjobban várt filmjéből, amiben a rendőeregyenruhás folyékony Terminátor és a jók oldalon álló, Schwarzenegger-arcú T-800-as pont úgy kergetik egymást, mint az 1991-es T2-ben. Csak itt Jon Connor nem egy Guns N Roses-dalokat hallgató tini, hanem Jason Clarke a Majmok bolygója 2-ből. A harmadik és negyedik részt zárójelbe tévő új filmet a Thor: Sötét világon és a Trónok harcán edződött Alan Taylor rendezte, utóbbinak valószínűleg ahhoz is köze volt, hogy Sarah Connort ezúttal a Trónok harca sztárja, Emilia Clarke alakítja (vele nemrég interjúztunk is). A Terminator 1-2 írója és rendezője, James Cameron nemrég azt nyilatkozta, hogy bejött neki a film, mert a saját klasszikusaira emlékeztette, és a 67 éves Schwarzenegger is óriási lelkesedéssel vetette bele magát a produkcióba. Miatta minden magyar Arnold-rajongónak kötelező legalább egyszer megnéznie a filmet!

Amy - Az Amy Winehouse-sztori (július 9.)

AMY - előzetes

Néhány artmozi július elején levetíti Asif Kapadia dokumentumfilmjét, amit a díjhalmozó rendező a 2011-ben elhunyt énekesnőről forgatott, és amit idén Cannes-ban is bemutattak versenyen kívül. A doku archív felvételekkel, a rokonok és barátok egyre elcsuklóbb hangú visszaemlékezéseivel követi végig Amy Winehouse életét az első koncertek sikerétől egészen az egyre durvább önpusztításig: megtudjuk, hogyan lett egy észak-londoni túlsúlyos tinédzserből világsztár, majd egy mindenből kiábrándult csontkollekció (kritika a filmről itt). 

Minyonok (július 9.)

Minyonok - trailer

Ritka hülye magyar nevet kapott Gru sárga segédserege, hiszen a popkultúrában a gonosztevők mellett ügyködő szolga neve mindig is az angol minion volt, és nem a francia mignon. De ez mindegy is, mert a kis idétlen fickók a félrefordítás ellenére itthon is ugyanolyan népszerűek, mint bárhol a világban. A Universal animátori a Gru 3-at csak 2017-re készítik el, de addig is itt van egy előzményfilm arról, hogyan szerencsétlenkedtek a kis minyonok a dinoszauruszok tündöklésétől Napóleon korán át 1968-ig a leglúzerebb gonosztevők oldalán. Gru előtt ugyanis az Austin Powers-filmekből szökött Scarlett Overkill volt a főnökük, akinek az volt az ördögi terve, hogy ellopja a brit királynő koronáját. Lehet, hogy már nem sokáig lesz az Agymanók az év animációs filmje?

Hangya (július 23.)

Fergeteges trailer jött ki a Hangyaemberhez

Sajnos még mindig nem tudom eldönteni, hogy az Ant-Man az idei év legjobb szuperhősfilmje, vagy az utóbbi idők legdurvább buktája lesz-e, mert az eddig kijött előzetesek alapján mindkettőre megvan az esély. A hangyaméretűvé töpörödve szupererejű, retrósisakos Hangyaember sajnos sokáig hányattatott sorsú mostohagyerek volt a Marvel stúdiónál a Bosszúállók- és az Amerika kaptiány-filmek árnyékában. Ráadásul a projektet a kezdetektől szívén viselő, fanyar humorú brit filmest, a Haláli hullák hajnalát és a Scott Pilgrimet megrendező Edgar Wrightot is kirúgták félúton, máig tisztázatlan okokból. A filmet végül a vígjátékok világából érkező Peyton Reed fejezte be, de akkora volt a fejetlenség a stábban, hogy még a címszereplőt alakító Paul Ruddnak is be kellett szállnia forgatókönyvíróként a buliba. Reméljük, sikerült összehozniuk egy önmagát nem túl komolyan vevő, látványos, vicces és menő szuperhősfilmet, amilyen utoljára talán a zsánert alapjaiban felforgató, és Robert Downey Jr.-t újra Hollywood élvonalába repítő Vasember volt.

Pixel (július 30.)

Itt a nyár slágerfilmje: Adam Sandler Pac-Man ellen!

Soha nem vártam még annyira Adam Sandler-filmet, mint most a Pixelt, ami pont olyan, mint egy '90-es évekbeli katasztrófafilm. Csak itt nem vulkánkitörések és repülő csészealjak zúzzák szét a felhőkarcolókat, hanem a legrégebbi videojátékokból megelevenedett szereplők: Pac-Man, Donkey Kong és a Space Invaders űrlényei. A világot természetesen csak a retrojátékok megszállotjai, egy csapatnyi geek (Adam Sandler, Peter Dinklage, Michelle Monaghan) és a melléjük csapódó amer elnök (Kevin James) képes megállítani, miközben a néző - remélhetőleg - röhögőgörcsöt kap a sok popkulturális kikacsintástól. 

Mission: Impossible - Titkos nemzet (augusztus 6.)

Mission: Impossible: Rogue Nation

Jövőre lesz 20 éve, hogy Tom Cruise összehozott a Paramount stúdiónak egy olyan titkosügynökös franchise-t, ami a pénztáraknál fel tudja venni a versenyt az MGM Bond-filmjeivel. Ethan Hunt kultikus kötélen ereszkedve hekkelős mutatványát 1996 óta majmolják az akciófilmek és vígjátékok (legutóbb az Argo 2-ben láthattuk), a készítők pedig minden folytatásban felüllicitálták eddig az előző rész akciójeleneteit. Az ötödik rész nagy dobása mindenképp az a jelenet, amiben a kaszkadőröket rendszeresen munka nélkül hagyó szcientológus sztár saját maga lógott egy teherszállító repülő oldalán. A keretsztori ehhez annyi, hogy a Szindikátus nevű bűnszervezet mesterkedése nyomán az amerikai elnök feloszlatja az Impossible Mission Force-t, így kedvenc szupercsapatunknak (Tom Cruise, Wing Rhames, Simon Pegg) úgy kell megmenetenie a világot, hogy a bűnözők mellett a CIA emberei is őket üldözik. 

Fantasztikus négyes (augusztus 13.)

Egy újabb fölösleges remake: Fantasztikus Négyes

A Fox stúdió körmeszakadtáig ragaszkodik azokhoz a képregényhősökhöz, akiknek a megfilmesítési jogait még az ezredforduló környékén vette meg a Marveltől, így a 2016-ra elkészülő X-Men: Apokalipszis előtt még gyorsan leporolták a Fantasztikus négyest. Válaszul a Disney-portfólióba tartozó Marvel kinyíra az eredeti Fantasztikus négyes-kérpegénysorozatot, a klasszikus X-Men helyett pedig az Inhumans nevű csapatot tolta előtérbe, hogy a képregényei ne a konkurens stúdió filmjeinek csináljanak ingyenreklámot. Az új Fantasztikus négyes a színészeket kivéve semmiben sem fog különbözni Jessica Albáék 2005-ös verziójától: négy tudós együtt utazik az űrbe, ahol beüt a katasztrófa, így az egyikük eleven fáklya lesz, a másikuk morcos kőember, a harmadik megnyúlik, mint a rágógumi, a csapat női tagja pedig láthatatlanságot és telekinetikus erőt kap, de így legalább le tudják nyomni az ötödik társukat, aki időközben átváltozott Dr. Doommá.

Az U.N.C.L.E. embere (augusztus 20.)

Trabantos autós üldözés az új Guy Ritchie-filmben!

Guy Ritchie a Sherlock Holmes harmadik része helyett egy olyan pörgős akciófilmet hozott össze, amiben nem passzosgúnyás szperhősök, hanem kényszerszövetségbe tömörült, hidegháborús szuperkémek (Armie Hammer, Henry Cavill) mentik meg a világot egy atombombát bütykölő, őrült náci bosszújától. Bár a filmet olaszországi és angliai helyszíneken forgatták, a legjobb jelenet egyértelműen az, amiben egy Trabant is részt vesz a veszett tempójú autós üldözésben!

Hitman - A 47-es ügynök (augusztus 27.)

Hitman - A 47-es ügynök

A Hitman az ezredforduló legmenőbb bérgyilkosos videojáték franchise-a volt, nem csoda, hogy már 2007-ben megcsinálták Hollywoodban a gyerekbarát változatát. Amiből pont a lényeg hiányzott. Mert addig rendben van, hogy egy 47-esnek nevezett, titokzatos múltú fickó minden piszkos melójához fekete zakót vesz fel vörös nyakkendővel, de a videojátékban pont az volt a lényeg, hogy a kopasz akcióhős nemcsak a fegyverét, de az eszét is használta. Ha kellett, már az első kapualjban leütötte a postást vagy a virágszálíltó küldüncöt, hogy az álruháját hasznáva bejusson a célpont házába, ahol mire megtalálták a hullát, ő már rég az inas zakójában menekült a tett helyszínéről. Az elsőfilmes  Aleksander Bach remake-jében Timothy Olyphant helyett Rupert Friend alakítja a 47-est, aki itt már egy felturbózott érzékszervű, kicsit sem szimpatikus szuperhős, és sajna még véletlenül sem keveredik el Budapestre, a Gellért Hotelbe, ahogy a játékban tette.

Az útvesztő: Tűzpróba (szeptember 17.)

Az Útvesztő - Tűzpróba

Eddig négy regény jelent meg a szegény ember Hunger Gamesének is beillő Maze Runner sorozatból, idén a második rész kerül a mozikba. A 340 millió dollárt kaszáló első részt folytató sztori egy tinifilmbe oltott Mad Max-klisé: azok a kölykök, akik túlélték a gyilkos labirintust, nem az édenkertbe jutottak, hanem egy utópisztikus helyre, ami a Trónok harcából átigazolt Kisujj (Aidan Gillen) szerint sokkal biztonságosabb, mint a kataklizma utáni, romos Amerika. A tinik, akik között más Trónok ahrca-szereplők is felbukkannak (Nathalie Emmanuel, Thomas Brodie-Sangster) persze nem hisznek neki, és elszöknek, így a saját szemükkel látják a sivatag közepén a sok felhőkarcoló csonkját. Mi, magyarok külön büszkék lehetünk a film látványvilágára: Antal Nimród egyik állandó munkatársa, Pados Gyula volt az operatőr!

Melyik nyári blockbustert várja a legjobban?