Tovább hullik a díjeső a Liza, a rókatündérre

2015.07.06. 12:22

Tényleg nem lesz lassan olyan hely a Földön, ahol ne kapott volna díjat az idei év legjobb magyar vígjátéka, a Liza, a rókatündér. Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília és az Egyesült Államok után Ujj Mészáros Károly első mozifilmje nyerte meg a hétvégén az újvidéki Cinema City filmfesztiválon a négynyelvű Cineuropa mozimagazin díját – írja legfrissebb közleményében a Magyar Filmunió. A június 29-től július 5-ig tartó újvidéki filmfesztiválon összesen 70 filmet mutattak be.

Dupla magyar siker Újvidéken

A Liza mellett Tolnai Szabolcs filmrendező Flowers of Evil című szerb fekete komédiája a kisköltségvetésű filmek  Up to 10000 Bucks elnevezésű versenyében kapta meg a legjobb film díját.

A zsűri indoklásában kiemelte: a Liza, a rókatündér szórakoztató és eredeti, látványvilága pedig nagyszerű. Csak egyetérteni tudunk: a sosemvolt '70-es évek kapitalista Magyarországa még a '70-es évek gulyáskommunista Magyarországánál is izgalmasabb retróvilág!

Ráadásul a Liza, a rókatündért nem csak a filmfesztiválokon szerették az ítészek, az Index kritikusa is odavolt érte. 

Sőt, a nézők is: 115 000 jegyet váltottak rá eddig összesen a február 19-i premier óta!
Liza, a rókatündér - előzetes

A Rókatündér megállíthatatlan sikercunamija egyben Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos sikere is: a Filmalap ugyanis 220,36 millió forintnyi filmgyártási támogatással járult hozzá a forgatáshoz.

És ha még eddig nem tette volna, itt olvashat egy interjút a Liza készítőivelegy másik interjút a zeneszerzővel itt, egy  riportot az egyik forgatási helyszínről pedig emitt.