Nagy a titkolózás Steven Soderbergh új HBO-filmje körül

2015.09.25. 15:38

Soderbergh új filmje a Mosaic címre hallgat, és annyit már biztosan lehet tudni róla, hogy Sharon Stone lesz a főszereplője, de nem ez benne a legérdekesebb, hanem az, hogy a rendező szerint

amint elkészül, az Amerikai Tévéakadémia kénytelen lesz létrehozni egy külön kategóriát neki - amiben egyedüli résztvevőként indulhatunk majd.

Az amerikai szaksajtó szerint ez nagyjából annyit jelenthet, hogy Soderbergh és az HBO újra megpróbálkozik a néző által befolyásolható történetmeséléssel, azaz egy applikáción keresztül vagy online szavazás segítségével a nézők befolyásolhatják a történet alakulását. Ilyen próbálkozás már több volt a tévében (a magyar tévé is mutatott be olyan filmet, aminek egyik szála az egyes, a másik a kettes csatornán volt látható, és adott pillanatban az ember dönthetett, hogy marad-e az egyiken, vagy átmegy a másikra), legutóbb a Psych című sorozat 100. epizódjához forgattak le több befejezést, melyek közül a legtöbb szavazatot kapó verzió került a tévébe. Igaz, később, az ismétlések során a többit is bemutatták.

A Mosaiccal kapcslatban az Entertainment Weekly alternatív befejezéseket jósol,  a Cinemabled viszont arról ír, hogy simán elképzelhető, hogy Soderbergh teker ezen a formátumon is egyet, és a film több jeleneténél lehet alternatív irányt választani. Ez persze alaposan megnehezítené a forgatás menetét, ráadásul a leforgatott nyersanyagot minden esetben készre kell vágni, megfényelni, rendesen hangosítani, utómunkázni - úgy, hogy ezek közül a legtöbb nem is kerül majd képernyőre, legalábbis az első vetítésnél. Az is kérdéses, fejtegetik az amerikai lapok, hogy mi lesz az ismétlésekkel, hiszen az HBO rengetegszer le szokta vetíteni a filmeket - ilyenkor vajon mindig azt a verziót mutatják majd be, amit a nézők választottak?