Természetesen a Mentőexpedíció miatt is ki lehet akadni

2015.10.10. 09:19
Azzal vádolják Ridely Scottot, hogy a regényben eredetileg ázsiai származású karakteret direkt írta át más rasszokra.

Egyre nehezebb olyan filmet rendezni, amivel senkit nem sértenek meg Hollywoodban, most például a Mentőexpedícó miatt a Media Action Network for Asian-Americans nevű, ázsiai-amerikaiak jogait védő szervezet ment neki Ridley Scott rendezőnek. A film alapjául szolgáló regényben szerepel ugyanis két ázsiai karakter, akiket a filmben egy fehér illetve egy fekete színész alakít.

Guy Aoki, a MANAA alapító elnöke egy nyílt levélben azt tette közzé, hogy a film szereposztása nem érdemel Oscar-díjat. A meglehetősen dühös hangú levélben azt kérik számon Scotton, hogy a könyvben szereplő, koreai-amerikai Mindy Parkot miért a fehér Mackenzie Davis alakítja, illetve azt, hogy Dr. Venkat Kapoor, egy ázsiai-indiai, hindu vallású szereplőből hogy lett Vincent, akit meg a fekete Chiwetel Ejiofor személyesít meg.

Vajon kényelmetlen volt Scottnak, hogy két ázsiai származású amerikai beszélget egy jelenetben, és egy fia fehér sincs mellettük? Itt van két jó szerep, ami nagyon megdobhatta volna a karrierjüket, erre átadják őket egy fehérnek és egy feketének. 

Nem először ári ez a vád Scottot, az Exodus két főszerepére kiválasztott Christian Bale és Joel Edgerton sem éppen hiteles egyiptomi és sémi szereplőként. Erről a botrányról a rendező utólag azt nyilatkozta, hogy nem bánta meg a döntését, sőt, nagyon büszke a filmre.

Amikor valaki azzal jön, hogy Mózesnek feketének kellett volna lennie, és a feleségének etiópiainak, akkor azt szoktam válaszolni, hogy honnan tudjam, még nem éltem akkor.

A MANAA arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ázsiai származású színészekre írt szerepek közül nagyon sokat írtak át fehérekre - Scarlett Johansson és Tilda Swinton a Ghost in the Shell-filmben és az új Marvel-filmben, a Doctor Strange-ben is olyan karakteret alakít, melyeket eredetileg nem fehér nőkre írtak.

Ez rendkívül megalázó. Ideje véget vetni a dolognak, hiszen a mai közönség el tudja fogadni azt, hogy egy film szereplőgárdájában nemcsak fehérek, hanem más rasszok is feltűnnek.