Újabb fesztiváldíjat kapott a VAN valami furcsa

2015.10.12. 14:59

Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nyerte a legjobb elsőfilm díját a Bécsben október 1-11. között megrendezett Let’s CEE filmfesztiválon - írja közös közleményben a Nemzteti FIlmalap és a Magyar Filmunió. Ez volt az októberben DVD-n is megjelenő film tizedik fesztiváldíja.

Jelenetfotó a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmből
Jelenetfotó a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmből

A fesztiválon idén 118 k özép- és kelet-európai mutattak be , a legjobb elsőfilm díjáért nyolc alkotás versenyzett.

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző személyesen mutatta be Bécsben a Filmalap támogatásával készült diplomafilmjét, ami korábban itthon és külföldön is siker volt. A premierje Karlovy Varyban volt, ezután elnyerte a miskolci CineFest nagydíját, majd Torino, Szófia és a szibériai Hanti-Manszijszk filmfesztiváljain is díjazták.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan - előzetes

A mai harmincas generáció elveszettségét abszurd humorral bemutató diplomafilm a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában készült, producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória volt. A magyar mozikban 63 ezren látták. Kritikusunk ezt írta róla:

A VAN tehát rólunk beszél, okosan, viccesen, természetesen. Nincs lélegzetelállító képi világa, de végre életszerű párbeszédeket hallok a saját életemről, a barátaim életéről a moziban.