A Saul fia újabb díjat kaphat Londonban

2015.11.03. 13:21

Londonban a Brit Független Filmdíjak öt így esélyese közé került a legjobb külföldi film kategóriában Nemes Jeles László Saul fia című első mozifilmje, írja közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap. Az 1993 óta kiosztott díjat legutóbb Richard Linklater Sráckora kapta meg. Idén december 6-án lesz a gála, ahol Kate Winslet is díjat kap a Variety című amerikai szaklaptól.

Fotó: Mozinet

Nemes Jeles László holokausztfilmje korábban Cannes-ban négy díjat is kapott, de nyert Szarajevóban is, Erdély Mátyás operatőrt pedig fődíjjal jutalmazták a macedóniai Bitolában. Emellett ez a film Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra.

A Saul fiát itthon már több mint 90 ezren látták (kritikánk itt olvasható), de a külföldön is nagy siker, Telluride-ban, Torontóban, New Yorkban és Vancouverben is a legjobb filmek közé sorolták a helyi kritikusok. A külföldi mozibemutatók sora  novemberben folytatódik: Franciaországban holnaptól lesz a mozik műsorán, és vetíteni fogják az Amerikai Filmintézet fesztiválján Los Angelesben és a virginai filmfesztiválon is.