Félelmetes, ha felajánlod az arcod valaki öklének

Interjú Dave Bautista pankrátorral és színésszel, a Spectre egyik főgonoszának sámeszával

2015.11.12. 10:23

Dave Bautista egy hatalmas ember. Amikor belép a terembe, egy háromdecis pohár úgy tűnik a kezében, mintha egy kémcsövet fogna. Valami gusztustalan zöldségturmix van benne, amit elszedett egy tálcáról, de képtelen meginni. Szemüveget és hosszúujjú felsőt hord, ami alól a csuklójánál kilátszanak a sűrű tetoválásai. Kidobóból lett testépítő, testépítőből pankrátor, pankrátorból olcsó akciófilmek szereplője, onnan pedig egy hatalmas lépéssel A galaxis őrzői és a legújabb James Bond-film egyik mellékszereplője lett. A színészi képességeit még nem igazán kellett megcsillogtatni (bár a Marvel-filmben kifejezetten vicces volt az átvitt értelmet nem értő Draxként), a 007 Spectre – A Fantom visszatérben is inkább a fizikai kvalitásaira volt szükség. Ő játssza a főgonosz Oberhauser pribékjét, a keveset szóló, de annál brutálisabb Mr. Hinxet. Bautistával Londonban egy kerekasztal-beszélgetésen tudtunk interjúzni.

Daniel Craig mesélte, hogy megsérült az egyik akciójelenet forgatásán. Veled történt bármi hasonló?

Pár horzsolás meg púp, de semmi komoly. Ezeket nem szoktuk sérüléseknek hívni. A sérülések azok, amiket műteni kell, amiket ki kell kalapálni. Daniel viszont tényleg megsérült.

Tudnál mesélni erről az esetről?

A vonatos verekedésnél történt, amikor gyepáljuk egymást. Megcsúszhatott, talán nem volt egyenes a padló, és a térde csak egy kis mozdulattól kiment. Nem kell sok egy ilyen sérüléshez. Sokszor lehet látni, hogy a sportolók rosszul fordulnak, vagy beleragadnak a fűbe, és már törik is a bokájuk. Daniel rögtön érezte, hogy valami nem kóser, elesett, én meg felkaptam, mert még mindig forgott a kamera. Rögtön elkezdett kiabálni, hogy álljunk meg, mert valami nem jó. Megpróbáltunk egy másik felvételt, de nem ment neki. Komoly sérülése volt. Nagy szívás volt.

Van helye improvizálásnak egy ilyen jelenetben?

Dehogyis. Olyankor esik bántódása az embereknek. Mi azt akartuk, hogy nagyon testi, nagyon kemény harc legyen ez a jelenet.

Nem kizárólag a kameratrükkökre hagyatkoztunk, nagyon egyenesen megmondták nekünk, hogy amikor ütünk, akkor bizony a másik fejét célozzuk meg.

Az én feladatom ütni, az ő feladata pedig kitérni. (Ebben a pillanatban a mellettem ülő Dave Bautista felemeli az öklét és elkezd közelíteni az arcomhoz – KD)

Ez most nagyon félelmetes.

A forgatáson is az. Nagyon félelmetes, ha felajánlod az arcod valaki öklének. Főleg akkor, ha teljes sebességgel forgattok. Mi nem úgy csináltuk, hogy lassabban mozogtunk és utólag felgyorsították. Ehhez pedig nagyon precíz koreográfia kell.

Meglep, hogy mennyire különbözik a pankráció és a filmezés?

Már nem. De amikor elkezdtem, igen, nagyon is meglepett a különbség. Sokat kellett arról tanulnom, hogy mit hogyan kell a vásznon. Harcművészként edzettem, úgyhogy volt egy érzés bennem arról, hogyan helyes harcolni. De az szörnyen néz ki a filmben. Egy ilyen példa, hogy a verekedés közben a legfontosabb a fejet védeni úgy, hogy fenn tartjuk a karunkat. Na de a filmben így nem látni az ember arcát! Szóval a karokat lejjebb kell vinni. Ami meg teljes tévedés, de ez néz ki jól. Meg hát ott vannak az ütések, a filmen nem a kis szúrások jók, hanem a nagy parasztlengők. Persze röhejes, mert azzal rögtön védtelen az ember és már jön is mondjuk a láb a pofájába. Ezt mind menet közben kellett megtanulnom.

Bond-rajongónak tartod magad?

Nem mondanám. Volt olyan időszaka az életemnek, amikor nem különösebben rajongtam értük. De Daniel visszahozta a kedvem. Nem viccelek, szerintem ő a legjobb James Bond Sean Connery óta. Gond nélkül ki merem jelenteni.

A Bond-gonoszoknak mennyire néztél utána?

Amikor megkaptam a szerepem, akkor megnéztem megint pár régebbi filmet, hogy tisztában legyek néhány karakterrel. Mindig is a Goldfinger volt a kedvencem kiskoromban, szóval ott kezdtem. Újranéztem a Sean Connery-s filmeket, aztán meg azokat, amikben Daniel van. A Skyfallt már számtalanszor láttam, imádom. A Quantum csendje volt az egyetlen, amit nem láttam többször.

Szerinted mit hozott vissza Daniel Craig, amitől megszeretted a filmeket megint?

Nem is arról van szó, hogy visszahozott valamit, hanem arról, hogy ő milyen. Daniel úgy néz ki, mint aki tényleg túl van pár bunyón. Aki túl van pár italon. Hiteles ennek a karakternek. Amikor James Bond túl vékony, túl jóképű, és túl tökéletes, akkor nem hiszem el, hogy kemény élete volt, iszik, és hajtja a nőket. Daniel jóképű, de férfias. Sean Connery is egy igazi férfias férfi volt. Elhiszem róla, hogy nőket csábít és szétrúgja a gonoszok seggét. De közben meg Danielben van egy sebezhetőség. Látod, hogy megverték, és fájt neki. Látod azt, hogy összetört a szíve. Imádtam ezt. Nem tudom elképzelni, hogy bárki átvegye most a helyét. Mindig felmerülnek nevek, de ha lecserélnék, nagyon komoly pofon érné az egész sorozatot.

Az autósüldözésről tudnál mesélni? Ott te vezetted az autót?

Nem, mind kaszkadőrök voltak. Amikor az arcomra volt szükség, akkor beültem és vezettem egy kicsit, nem túl gyorsan. Ilyenkor többszörös a felelősség, először is nem akarom tönkrevágni az autót. Nem akarok belehajtani Rómában egy ezeréves szoborba. És nyilván magamra is vigyáznom kell, én nem vagyok kaszkadőr. Még gyorsan sem tudok vezetni.

Volt esetleg a forgatás során olyan, hogy ki kellett lépned a komfortzónádból? Hogy meg kellett erőltetned magad?

Én mindenben megerőltetem magam. Folyamatosan túlteljesítek. Csak akaraterő és határozottság kérdése, hogy most itt ülök veletek egy asztalnál.

Mindig azt szoktam mondani, nem én vagyok a legszebb ember, nem én nézek ki a legokosabbnak, és biztos nem én vagyok a legtehetségesebb.

De annyira szenvedélyesen tudok a célom felé menetelni, hogy mindent beleadok. Ilyen vagyok. Mindig tanulónak tartom magam, és mindig nyitott vagyok mindenre. Szerintem ezért lettem annyira sikeres több területen, mert kulturált vagyok, tanítható, és irányítható. Tudok figyelni és alkalmazkodni.

Honnan jön ez a kitartás?

A szegénységből. Egyszerű válasz. Amikor elkezdtem pankrátorkodni, akkor nem valami divatos célból tettem. Pénzt kellett keresnem. Ha fiatalabb koromban érdekelt volna az oktatás, akkor biztosan abba adtam volna bele magam. Nem szeretem azt gondolni, hogy az emberek szeretik magukat arra a lehetőségre korlátozni, ami az orruk előtt van. A pankrátori életem nem indult simán. Csúfosan elbuktam. És amikor lebőgtem, utána indult be a szenvedélyem. Harminc éves koromig csak egyik helyről a másikra pattantam. Nem volt semmilyen végzettségem, amire támaszkodhattam volna, de megvolt ez a nagydarab testem. Hát akkor majd professzionális pankrátor leszek, meg milliókat fogok keresni! És erre valaki azt mondta, hogy dehogy leszel te profi pankrátor. Ettől begőzöltem. Elkezdtem keményebben felkészülni és teljesen beleszerettem.

Egyáltalán nem vagy olyan szótlan, mint a karaktered a filmben. Mr. Hinx mindig is szinte néma volt?

Folyamatosan változott. Voltak részek, amiket kivágtak abból a részből, amikor először megszólalok, de nem akarom mondani, hogy pontosan mit, mert szerintem nem akarják, hogy elkotyogjam. Én szerettem volna, hogy ha még ennyi szövegem sincs a filmben. Ha nem beszélt volna egyáltalán. Sokkal rejtélyesebb és érdekesebb lett volna. De így is nagyon tetszett, mert egy kihívás volt eljátszani, ráadásul megvolt így a kapcsolat a korábbi, hasonlóan szótlan fogdmegekkel. De az, hogy nem szólalt meg, egyáltalán nem sebezte meg az egómat, nem volt szó ilyesmiről.

Tudsz esetleg bármit mondani A galaxis őrzői második részéről?

Azt hiszem, hogy a forgatókönyv a második változatnál tart. És nem akarom elkérni, mert nem is akarok tudni róla. Nagyon vigyázni kell a Marvelnél, mondjuk a Bond-filmeknél is, úgyhogy van egy kis tapasztalatom abban, hogy mit mondhatok, és mit nem. Vigyáznom kell nekem is, mert annyira izgatott tudok lenni, hogy könnyen elkotyogok valamit. Szóval most az a legegyszerűbb megoldás, ha nem tudok semmit róla. Annyit mondhatok, hogy nemrég elkezdődtek a sminktesztek.