Felébredt az erő Londonban is

2015.12.17. 12:08

Félórával Az ébredő Erő londoni sajtótájékoztatójának kezdete előtt már zsúfolásig tele volt a Corinthia hotel bálterme. Az újságírók lelkesen fotózták az egyelőre üres pódiumot, úgyhogy jobb híján mi is csináltunk róla egy képet: 

A sajtótájékoztatón ők vettek részt: 

  • JJ Abrams, rendező, producer
  • John Boyega - Finn (ő késett egy kicsit, állítása szerint elaludt)
  • Daisy Ridley - Rey
  • Adam Driver - Kylo Ren
  • Lupita Nyong’o - Maz Kanata
  • Gwendoline Christie - Captain Phasma
  • Harrison Ford - Han Solo
  • Carrie Fisher – Leia
  • Lawrence Kasdan, forgatókönyvíró
  • Mark Hamill hiányzik, bár a szerdai vörös szőnyeges premieren ő is megjelent.

A moderátor Ali Plumb, aki kifejezetten kéri, hogy ne tegyenek fel az újságírók szpojleres kérdéseket. 

Miért éppen London? A britek mindig is fontos részét alkották a Csillagok Háborúja-univerzumnak: többek között a Ben Kenobit alakító Alec Guinness és Ewan McGregor, a Csubakkát alakító Peter Mayhew, na és a Palpatine szenátort játszó Ian McDiarmid is brit. A mostani epizódban sincs ez másként: az új nemzedék, John Boyega és Daisy Ridley, no meg Gwendoline Christie is brit. Sőt az összes filmet is itt forgatták, bár nem teljes egészükben: csak azokat a helyszíneket, amelyekhez nem kellett egzotikus táj: Leavesdenben, az ealingi filmstúdióban, valamint Sheppertonban is hatalmas díszleteket építettek.

Amikor végre megérkeznek a film alkotói, akkor Carrie Fischer ismét Gary Kasparov társaságában, aki nem más, mint a kutyája, őt az azóta a legendássá vált Good Morning America interjúra is magával vitte. 

Milyen volt a rendezővel dolgozni? 

Carrie Fisher: JJ Abrams más, mint Lucas. Lucassal is jó volt dolgozni, de JJ Abrams nagyon gyors. És mindenkinek emlékszik a nevére!

Harrison Ford:  Jó olyasvalakivel dolgozni, mint ő. Nemcsak azért, mert profi, hanem mert emberi módon állt hozzá a forgatáshoz.

Carrie Fisher: Ragályos az izgatottsága. És imád filmet forgatni. Mondjuk velem nem.

Szokott-e dúdolni halkan Harrison Ford?

Nemcsak mi vagyunk itt magyarok, Köves Gábor is itt van a Narancstól, ő Harrison Fordot kérdezi:

- Szokta dúdolni a SW főcímzenét?

- Nem.

- Miért nem?

- Nem szoktam. De lehet, hogy mostantól fogom.

A következő kérdést Dennis teszi fel Hollandiából, aki elmondja, gyermekkora óta óriási Star Wars-rajongó, és a figurákat is azóta gyűjti. Kérdése pedig Carrie Fisherhez a következő: aláírná-e neki a Leia-figurát? Aláirja, és még Gary Kasparov sem harapja meg a szabályokat felrúgó médiamunkást.

Milyen az eredeti trilógia és az új folytatás viszonya?

Lawrence Kasdan: JJ-vel első találkozásunk pillanatában már egyetértettünk abban, hogy milyennek kell lennie ennek a filmnek. Hogy szórakoztató legyen, az a legfontosabb. A New Hope (az eredeti Star Wars) is ilyen volt, és ezt akartuk megismételni.

JJ Abrams: Annál a jelenetnél, ahol rengeteg különleges figura megjelenik, mindegyiket egyenként megépítettük fizikai valójában. Ódivatú megközelítés, de részben ez tette annak idején a Star Warst azzá, ami. Mi is ezt akartuk visszahozni.

De persze vannak a trükkök is, a film végén, amikor megy a főcím, a vizuális effektek szekciónál 4 hosszú oszlopnyi név sorakozik. Rengeteg ember, akik éjszakákon át nem aludtak, Nagyon örülök, hogy végre kijutott a film a vágószobából és az utómunka stúdióból, és végre mindenki láthatja a munkája eredményét.

Mi volt a legfurcsább hely, ahol a képedet viszontláttad?

Carrie Fisher: Samponos flakon. Amikor lecsavarod a saját fejed és kifolyik a cucc. Ja és úgy hallottam, hogy van egy marihuána-fajta is, amit Leia hercegnő néven árulnak.

John Boyega: Mindenhol, ez a legfurcsább. Tokióban voltam, egy éjjel-nappaliban vásároltam és megláttam Daisy képét, az enyémet és BB-8-ét, és annyira furcsa volt.

Daisy Ridley: Én a buszokon láttam a plakátokat, és először azt mondtam: de király, szívesen megnézném ezt a filmet! Aztán rájöttem, hogy én is rajta vagyok azon a plakáton. 

Már 12 órája bemutatták a filmek, úgyhogy máris vannak szpojlerek, mennyire frusztráló ez után a sok titokzatoskodás után?

JJ Abrams: Reméltem, hogy 11 órán át nem lövik le a poént, szóval boldog vagyok. Az azonnali információ korát éljük, tudom, hogy az emberek mindent azonnal akarnak tudni. Örülök, hogy olyanokat is mondtak, hogy köszi Disney, hogy nem lövitek le a poént, sőt olvastam, hogy volt, aki nem akart több előzetes látni, nehogy elrontsák a filmélményét.

Amikor én moziba jártam tinédzserkoromban, akkor mi együtt éltük át, egyszerre kiabáltunk, egyszerre nevettünk a moziban - most, hogy mindenkinek a zsebében ott a telefon, ez az élmény egyre ritkább, egyszerre vagyunk sokkal inkább összekötve egymással, de ugyanakkor elszigetelve is. És remélem, hogy ez a film megismételheti sokaknak ezt az élményt. És remélem, hogy nem lesz sok szpojler, hiszen a neve is azt jelenti, hogy az élmény elrontója.

Harrison Ford: Csodálkozom is, hogy a sajtó mennyire tisztelte a közönséget, és nem lőtte le még el a poénokat.

Mit szól a tervezett fiatal Han Solo filmhez?

Harrison Ford: Nagyon élveztem az egész élményt, nem is számítottam erre, és köszönöm JJ-nek és Larrynek. Régi életemből származó rész ez, és nagyon örültem neki. A fiatal Han Solóról nem tudom, mit mondjak, örülök, hogy valaki más viseli a fiatalság terhét majd.

A sajtótájékoztatót itt meg lehet nézni egészében is.