Csak egy ugrás az Oscar-jelölés a Saul fiának

2015.12.18. 07:02 Módosítva: 2015.12.18. 07:25
Nemes Jeles László filmje rajta van azon a kilences listán, amiből az öt legjobb külföldi filmet választja ki az Oscar-díjakat odaítélő, filmes szakembereket tömörítő Amerikai Filmakadémia. 

Az már korábban kiderült, hogy egy másik válogatásban is a legjobb öt közé jutott a film, az a hollywoodi külföldi újságírók listája volt, ők egy körben tudták le a jelölést: a Saul fia ott van az Aranyglóbuszon a legjobbak között. Az Oscar egy fokkal bonyolítja a helyzetet, ők decemberben nyilvánosságra hoznak egy szűkített, kilences listát is, amiről kiválasztják majd a legjobb ötöt, amit januárban, a többi kategóriával együtt jelentenek be. Úgyhogy január 14-én lehet legközelebb szurkolni a Saul fiának a továbbjutásért, és ha minden jól alakul, február 28-án a díjkiosztó gálán. 

Az év legjobb filmjeit értékelő díjszezon már decemberben elindul, a fontosabb szakmai kamarák (írók, rendezők, színészek) ekkor jelentik be a jelöltjeiket, és ebből már lehet tippelgetni, hogyan alakul majd a toplista, mik voltak az év során a fontos és meghatározó filmek. A Saul fia, mint magyar film, a legjobb külföldi film kategóriában indulhat, ám mivel az Egyesült Államokban is forgalmazták a filmet, ezért a többi kategóriában is (legjobb film, rendezés, férfi főszereplő, operatőr, hangmérnök) értékelhető, de ezeket a kategóriákat majd januárban jelentik be. 



Noha korábban is minden évben kiválasztották azt a magyar filmet, ami képviseli Magyarországot az Aranyglóbuszon és az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiánál, egyiknek sem volt olyan ígéretes indulása, mint Nemes Jeles László első filmjének. A Hanussen 1988-as jelölése óta M. Tóth Gézának sikerült a legjobb animációs rövidfilmek közé jutni, illetve A nagy füzet rákerült a kilences shortlistre, az öt közé jutás azonban nem sikerült végül

A Saul fia viszont a májusi, cannes-i premierje óta egyre komolyabb esélyekkel indul az Oscar-mezőnyben. Cannes-ban a fesztivál nagydíját nyerte a film, itt csapott le rá a Sony Pictures Classics, amely a decemberi bemutató mellett döntött. December 18-án három premier érkezett az amerikai mozikba: a Star Wars 7, a Lánytesók és a Saul fia – a legjobb külföldi film Oscar-díj shortlistjét éppen ezen a napon jelentették be, illetve a Variety, a meghatározó filmes szaklap is ezen a napon hozta le az éves filmlistáját, egyik szerzőjük tízes listáját a Saul fia vezeti, ami szintén jól jelzi, hogy milyen fontos a film most Amerikában, és milyen jó esélyei vannak az ötbe kerülésre. A filmet 35 mm-es kópián vetítik majd, januártól minden államban. Itthon már több mint 94 ezren látták, és továbbra is műsoron van a film, de Európa több városában is játsszák, a franciaországi mozikban novemberben több mint 157 ezer néző volt kíváncsi rá három hét alatt. (Kritikánk)

Az amerikai független filmesek után az Aranyglóbusz-jelölés is mutatja, hogy milyen nagy most az érdeklődés a Saul iránt.  Az Aranyglóbuszt az Oscar előszobájának is tartják, de a Golden Globe-gála már le is megy január 10-én, mire az akadémia egyáltalán előáll a jelöltjeivel január 14-én.  

Magyar film kétszer nyert eddig Oscar-díjat: 1981-ben Rófusz Ferenc és A légy győzedelmeskedett a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában, majd Szabó István Mephistója 1982-ben nyerte meg a legjobb külföldi film Oscarját – a rendező alkotásait összesen négyszer jelölték ebben a kategóriában (Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen). Korábban jelölt filmek voltak A Pál utcai fiúk (1968), a Macskajáték (1974), a Magyarok (1978) és a Jób lázadása (1983). 

Az Oscar-díj-átadóra idén 82 film adott be nevezést legjobb külföldi film kategóriában, most kilencre szűkítették a mezőnyt, a versenyben maradt filmek most: 

  • Legújabb testamentum, Belgium 
  • A kígyó ölelése, Kolumbia
  • Theeb, Jordánia
  • A háború, Dánia
  • Mustang, Franciaország
  • Viva, Írország
  • Hazugságok labirintusa, Németország
  • Fencer, Finnország
  • és a Saul fia, Magyarország