Mégis megnézhetjük Rooney Mara és Cate Blanchett csókját

2015.12.18. 08:47

Február 11-én érkezik a magyar mozikba Todd Haynes Carol című filmje, a Vertigo Média forgalmazásában. Carol Patricia Highsmith regényének adaptációja, az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában a legjobb színésznő díjat nyerte el Rooney Mara révén.

Azóta a a filmet öt Golden Globe-díjra jelölték (legjobb dráma, legjobb rendezés, legjobb drámai színésznő - Rooney Mara, legjobb drámai színésznő - Cate Blanchett, legjobb zene). A Carol az egyik nagy esélyese a 2016-os Oscar-díjnak, a szakma 5-8 kategóriában is jelölt lehet köztük a legjobb film, rendezés és színésznő kategóriákban.

Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven és The Price of Salt címmel jelentette meg ötvenes években játszódó történetét, amely két nő szerelméről szól. A Carol többek között a new york-i és torontói kritikusok szerint is az év filmje, newyork-i, bostoni, torontói kritikusok az év rendezőjének választották meg Todd Haynes-t, Cate Blanchett sokak szerint élete eddigi egyik legjobb alakítását nyújtja, és nem tartják kizártnak, hogy szerepéért harmadszor is elnyerje az Oscar-díjat, ez eddig csak Katherine Hepburnnek és Mery Streepnek sikerült.

Sokáig úgy tűnt, hogy mi magyarok kimaradunk ebből az élményből, de most a Vertigo megkönyörült rajtunk, (nyilván a díjszezonban begyűjtött jelöléscunami is szerepet játszik benne) és február 11-én bemutatják a filmet itt Magyarországon is.