Filmipari nagykutyától szivárgott ki az új Tarantino-film

2015.12.23. 09:52

Szegény Quentin Tarantino. Nem elég, hogy annak idején kiszivárgott az Aljas nyolcas forgatókönyve, aminek köszönhetően kis híján lemondott a filmről, most az Oscar-szezon előtt került fel a netre a teljes film, méghozzá elég jó minőségben. Ez annak köszönhető, hogy az Oscar miatt a stúdiók screenereket, vagyis digitális másolatokat küldenek ki az akadémia tagjainak. Olyan filmekét is, amiket még be sem mutattak, mint például az Aljas nyolcas, A visszatérő vagy a Creed, amik itthon csak januárban kerültek volna a mozikba.

Azóta az FBI kiderítette, hogy a kiszivárgott screener Andrew Kosove példánya, aki nem mellesleg az Alcon Entertainment társ-vezérigazgatója. Az Alcon gyártotta le többek között a Transzcendenst, a hamarosan elkészülő Point Break-remake-et, vagy az előkészítés alatt álló Szárnyas fejvadász 2-t.

A Hollywood Reporter szerint Kosove állítja, hogy semmi köze a szivárogtatáshoz és az FBI-jal és a Tarantino-filmeket gyártó Weinstein Companyvel együttműködve saját nyomozást is folytat az ügy felderítésére. A filmes vezető állítja, hogy soha életében nem találkozok a DVD-vel, vagyis az már a kézbesítés során elkallódott valahol és valószínűleg akkor tölthették fel a netre is.

hateful-eight-1a

A kárt egyelőre nehéz megjósolni, de a szivárgás óta 2-600 ezer ember torrentezte le a filmet és Kínában már fizikai másolatot árulnak az utcákon.

A műveletért a Hive-CM8 nevű hackercsoport vállalta a felelősséget, akik azt mondták, hogy az Aljas nyolcas még csak a kezdet, összesen 40 nagyjátékfilm van a birtokukban. Először a legjobban várt filmeket töltik fel aztán szép lassan az összes többit is.

Az utóbbi pár évben már szinte hagyomány, hogy az akadémia tagjainak kiküldött screenerek felkerülnek a netre. Több mint 10 évvel korábban már megpróbálták beszüntetni ezt az eljárást és egy idős színészt el is kaptak, akitől kiszivárgott az egyik ilyen példány, de Hollywood egyelőre tehetetlen, hiszen nem lehet 40-50 filmet privát vetítésen bemutatni az akadémia tagjainak, akik Amerika különböző részein élnek.