Így gyászolja Hollywood Zsigmond Vilmost

2016.01.04. 12:12 Módosítva: 2016-01-04 12:13:39
5 hozzászólás

Életének 86. évében, január elsején meghalt Zsigmond Vilmos, magyar származású operatőr.

Fotó: MTI

A Harmadik típusú találkozások című Spielberg-filmért Oscar-díjjal jutalmazott operatőrről több hollywoodi sztár és szórakoztatóipari szaklap is megemlékezett a hétvégén.

Mindy Kaling több olyan archív forgatási fotót is kiposztolt az Instagramjára, ahol Zsigmond Vilmos épp szorgalmasan dolgozott:

Vilmos on set on McCabe & Mrs. Miller.

Mindy Kaling (@mindykaling) által közzétett fénykép,

A 36 éves színésznő producere, írója és főszereplője volt a 2012 ás 2014 között futó The Mindy Projectnek, aminek Zsigmond Vilmos volt az operatőre.

Vilmos Zsigmond shooting The Deer Hunter.

Mindy Kaling (@mindykaling) által közzétett fénykép,

Az Oscar-díjak sorsáról döntő amerikai Filmakadémia is megemlékezett az Instagramján Zsigmond Vilmosról. Többek között az 1978-as gáláról és A szarvasvadászból is tettek ki képeket az alábbi búcsúüzenettel:

Köszönünk mindent, amit adtál nekünk, Vilmos Zsigmond. Hiányozni fogsz.

Thank you, Vilmos Zsigmond, for all that you've given us. You'll be missed.

The Academy (@theacademy) által közzétett fénykép,

Hasonlóan kedves szavakkal búcsúzott Richard Roeper filmkritikus, a Good Day Chicago című reggeli tévéműsor házigazdája is:

Köszönöm a sok gyönyörű emléket. Zsigmond Vilmos, a legnagyobb operatőrök egyik, nyugodj békében!

Thank you, Vilmos Zsigmond, for so many beautiful and lasting memories. One of the great cinematographers. Rest in peace.

Richard Roeper (@richardroeper) által közzétett fénykép,

Bill Bennett operatőr így irt kollégájáról a Twitterén:

Elment egy újabb mester, Zsigmond Vilmos. Oscar-díjat kapott a Harmadik típusú találkozásokért, jelölést A szarvasvadászért.

Még a stand up komikus Paul F. Tompkins is megemlékezett Zsigmond Vilmos haláláról a Twitterén, bár összekeverte őt egy másik Hollywoodban befutott magyar operatőrrel, Kovács Lászlóval, akivel a Hóbarát című, 1998-as családi filmben dolgoztak együtt. Tompkins később elnézést kért a bakiért.

A szaklapok is Zsigmond Vilmost méltatták

Zsigmond Vilmosról emellett több neves amerikai lap is közölt méltatást a napokban, többek között a Los Angeles Times, a Rolling Stone magazin, a Huffington Post, a Vulture, az IndieWire és a Hollywood Reporter is.

A Los Angeles Times telefoninterjúban szólaltatta meg az Oscar-díjas művész üzlettársát, Yuri Neymant, aki Zsigmond Vilmos feleségétől tudta meg a halálhírt. Neyman hosszasan méltatta, hogy milyen nagy hatással volt a magyar operatőr a filmiparra:

Új stílust fedezett fel és dolgozott ki az Egyesült Államokban és a független filmkészítésben. Teljesen új hangon szólalt meg, megtanította az embereket, hogy másként gondolkodjanak és másként nézzék a világot.

A Hollywood Reporter Hollywood egyik legbefolyásosabb, legnagyobb hatású operatőrjeként említi Zsigmond Vilmost. A lap Steve Postert, az Operatőrök Nemzetközi Szervezetének elnökét megszólaltatta (a céh 2003-ban minden idők tíz legnagyobb hatású operatőrjének választotta meg Zsigmondot):

Az egyik legnagyobb tiszteletben álló tagunk volt, inspirált és támogatott sokunkat. Mindannyian tudtuk, milyen óriás volt ő. 

Steven Spielberg nemhivatalos Facebook oldala szintén megosztott a hétvégén több olyan újságcikket, ami amiben Zsigmond Vilmos munkásságát méltatják, és egy videórészlet is kikerült ide a Harmadik típusú találkozásokból.

Szabó István: Zsigmond Vilmos volt a legjobb

Szabó István, az Oscar-díjas Mephisto és számos más kiváló film rendezője az MTI-nek adott egy hosszabb nyilatkozatot kollégája halála után.

Nagyon szomorú vagyok. A legjobban elismertek, a legkiválóbbak közé tartozott azon magyarok közül, akik Amerikába kerültek.

Bár sosem dolgoztak együtt, többször is találkoztak személyesen:

Végtelenül kedves és barátságos ember volt, ami természetesen hozzátartozik az operatőri munkához. Az operatőrök azok, akikre először ránéznek a színészek, hogy jó volt-e, amit csináltak.

Szabó István nagyon szerette Zsigmond Vilmos filmjeit:

Nagyon sok filmje áll közel hozzám, ő nagyon jó operatőr volt. Nem uralkodott el soha egy saját stílussal a film fölött, nem akarta meghatározni a filmet úgy, hogy azt elterelje a saját irányától, hogy megmutassa, milyen operatőr. Alkalmazkodott a filmhez, és a film által igényelt stílusban dolgozott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!