Továbbra is nagyon kevés a női filmes Hollywodban

2016.01.13. 06:51

Hiába hoznak hatalmas bevételt, nem növekszik a női rendezők és filmesek száma Hollywoodban a kamerák mögött. Pedig a Tökéletes hang második részének rendezője Elizabeth Banks, és Sam Taylor-Johnson, A szürke ötven árnyalatának rendezője is igen szépen termelt tavaly a jegypénztáraknál. De az ő sikerült egyelőre kivételnek számít, sok lehetősége nincs ugyanis a női rendezőknek arra, hogy bizonyítsanak.

A 250 legnagyobb bevétetl hozó filmek mindössze 9 százalékának volt női rendezője a San Diego-i egyetem legújabb felmérés szerint, ami az előző évekhez képest mindössze 2 százalékos növekedés, írja a Variety. A kutatást vezető Dr. Martha Lauzen szerint azt persze nem is lehet várni, hogy majd egycsapásra megváltozik a filmvilág hozzáállása a nőkhöz, de szerinte egyelőre még a kismértékű változás sem látható. Sőt, 17 évvel ezelőtt, amikor a kutatást elkezdték, még a 250 legtöbbet hozó haza film 11 százaléka származott női rendezőktől. És akkor ugye arról még nem is beszéltünk, hogy a nők szinte minden esetben kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

De nem csak a rendezésben nem dominálnak a férfiak, az íróknak mindössze 11 százaléka, a producereknek 26 százaléka, a szerkesztőknek 22 százaléka az operatőröknek pedig alig 6 százaléka nő. Ráadásul nagyon meghatározza a nők munkáját a film műfaja, a dokumentumfilmek és vígjátékok női rendezőinek aránya például jóval magasabb, 30 százalék fölött van. Horror- és akciófilmeket azonban alig készítenek nők.

A női rendezők jelenléte azért is lenne fontos, mert az adatok azt mutatják, hogy egy női rendező sokkal nagyobb arányban dolgozik együtt más nőkkel. A nők által rendezett filmeknek sokkal nagyobb arányban van női forgatókönyvírója, szerkesztője, és kissé az operatőrök aránya is magasabb.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.