Az Oscar-jelölések nagy nyertese a Mad Max és A visszatérő

2016.01.14. 16:05

Nem hiszem, hogy George Miller valaha is azt gondolta volna, hogy egyszer majd az okoz neki gondot, hogy összeszámolja egyik filmje Oscar-jelöléseinek számát, pedig ma már ezzel a kellemes gonddal kellett szembesülnie: a Mad Max: A harag útját tíz szoborra tartotta érdemesnek az Amerikai Filmakadémia. Igaz, sok köztük a ún. technikai Oscar (hangvágás, hangkeverés, stb.), de a nagy díjak közül a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában is ott van, amire azért akkor, amikor még Tina Turnerrel forgatta a Mad Max 3-at, tuti nem gondolt.

Az Akadémia a legtöbb jelölést Alejandro González Iñárritu A visszatérő című filmjének adta, egészen pontosan 12-t, melyek közül vagy hatot el is fog vinni, a fényképezésért például teljes joggal. Mi DiCapriónak nem adnánk oda a főszereplőnek járó szobrot, mert színészi teljesítményt nem nagyon láthattunk tőle, inkább Tom Hardyt díjaznánk a legjobb férfi mellékszerepért, de neki meg olyan ellenfelei vannak, mint A kémek hídjában zseniális Mark Rylance vagy a friss Aranyglóbusz-díjas Sylvester Stallone. 

Öt szoborra esélyes a Star Wars VII, ebből három szigorúan vett technikai (hangvágás, hangkeverés, vizuális effektek), viszont John Williamst jelölték a legjobb filmzene kategóriában, és a vágásért is kaphat egy Oscart. 

Az egyik legnagyobb fejtörést a Mentőexpedíciót rendező Ridley Scott mellőzése jelenti a legjobb rendezés kategóriában, előzetesen a legjobb ötbe várták, míg A szobát rendező Lenny Abrahamsont nem nagyon. A kémek hídját rendező Steven Spielbeg mellőzése kisebb meglepetés: Hollywoodban nem nagyon szeretik Spielberget, és ugyan a film értékeit elismerték a hat jelölésével, de Spielbergnek és a főszereplő Hanksnek nem jutott nevezés. Érdekes, de Spielberget a redezők céhe (DGA) sem tartotta jelölésre érdemesnek a saját díjkiosztójára. 

Aaron Sorkin is morcos lehet most, hiszen a Steve Jobs forgatókönyvéért számítani lehetett a nevezésre, de az Akadémia másképp gondolta. Jane Fonda az Ifjúság mellékszerepéért kerülhetett volna be a kalapba, Michael B. Jordan a Creed főszerepéért, de egyiküket sem jelölték. Arra is kíváncsi lennénk, hogyan élte meg Quentin Tarantino, hogy az Aljas nyolcas csak a legjobb zene, a legjobb női mellékszereplő és a legjobb operatőri munka miatt kaphat Oscart, de a filmet még úgy sem jelölték Oscarra, hogy a legjobb film kategóriájába akár tíz alkotás is bekerülhet (nyolcat válogattak be), és figyelmen kívül hagyták a rendezői díjnál és a forgatókönyvíróinál is. 

Mi magyarok viszont jól jártunk, hiszen a Saul fia a legjobb idegennyelvű filmek között az Aranyglóbusz után az Oscart is megkaphatja, és még két jelölésnél is jelen vagyunk: a Mentőexpedíció látványtervezéséében Horváth Zoltán is tevékeny szerepet vállalt, a A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című film pedig a legjobb smink/frizura kategóriában nyerhet szobrot, itt a munkában Mozgony Brigitta, Rácz Erzsébet és Kozma Éva is részt vett. Minden jelöltnek innen is gratulálunk.   

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!