430 ezer magyar ember sorsáról szól a Saul fia

ao 2669
2016.01.14. 21:23

Csütörtök délután fél háromkor jelentette be az Amerikai Filmakadémia, hogy a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelöli a Saul fiát. Az alkotók az Uránia Nemzeti Filmszínházban adtak sajtótájékoztatót, ahol az egész kreatív stáb felvonult, és megmutatták azt a Golden Globe-díjat is, amit vasárnap nyertek el Los Angelesben.

Bevonul a stáb és aranyosan bénázik a fotózáson

Hol voltál, amikor a Saul fia Oscar-jelölt lett? 

A film stábja Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr, Matthieu Taponier vágó, Sipos Gábor, Rajna Gábor, Stalter Judit producerek a Laokoon Film Balzac utcai irodájában együtt nézték az Oscar-bejelentést, közösen szurkoltak a filmnek, kezükben a Golden Globe szoborral. A bejelentés után pezsgővel koccintottak, majd az Uránia moziba mentek, ahol az alábbi dolgokat mondták a filmről, az Oscar jelölésről és az elkeserítő kommentekről. 

Amerika szereti Sault

"Cannes előtt ezt az egyet nem tudtuk: hogyan fog reagálni a filmre Amerika. Ami megfogta őket a Saul fiában, az az újítás. Azt gondolnánk, hogy csak klasszikus filmeket fogadnak el, de ez a film abszolút nem klasszikus, éppen ezért nagyon érdekli őket." Ez nagy meglepetés volt Nemes Jeles László rendezőnek. 

A díjszezon felkapta a filmet Amerikában, a Golden Globe előtti éjszakán vették át a Los Angeles-i Filmkritikusok díját, Nemes Jelest jelölte a Rendezők Céhe, a Erdély Mátyást az Operatőrok céhe, de van jelölése Zányi Tamás hangmérnöknek, és a sminkesünknek is. "A Saul fiát 80 országban fogják vetíteni, nem is tudtam, hogy van a világban ennyi ország. Franciaországban már be is mutatták, holnap lesz a spanyol bemutató, egyre több országban nézhető a film. Amerikában más a rendszer, ott decemberben négy moziban kezdték vetíteni, de most a jelölés után több száz moziban játsszák majd" - mondta Rajna Gábor producer.

Hol nézhetem meg a Saul fiát most azonnal?

Fél évvel a magyar bemutató után már csak 4-5 moziban játszották a filmet, de jövő héttől ismét 20-30 moziban vetítik majd. Most ezek a mozik játsszák:

Budapest - Művész Mozi
Budapest - Kino Mozi (35 mm-es kópiáról!)
Budapest - Puskin Mozi
Budapest - Toldi Mozi (angol felirattal is!)
Budapest - Uránia Nemzeti Filmszínház (35 mm-es kópiáról!)
Budapest - Cinema City Allee
Budapest - Cinema City Aréna
Budapest - Palace Mammut
Budapest - Sugár Mozi
Szentendre - p’Art Mozi
Szolnok - TISZApART Mozi
Győr - Cinema City Győr
Dunaújváros - Dózsa Mozicentrum
Nyíregyháza - Krúdy Art Mozi
Pécs - Apolló Mozi
Veszprém - Cinema City Veszprém

Németországban a Sony leányvállalata forgalmazza a filmet, de valóban nincs még meg a premier dátuma.  "Nem fogom hagyni, hogy ne mutassák be Németországban a Saul fiát. Magyarországnak sem engedném meg, hogy gettóba zárja a filmet." - mondta erről a rendező. 

De milyen film ez a Saul fia?

Vági Zoltán történész szakértő hosszan beszélt a film hátteréről. "Fikciós realizmus, én úgy foglalnám össze. Ebben a filmben minden olyan, mint amilyen 1944-ben Birkenauban volt, de a Saul fiának története fikció, Saul egy fiktív figura, de minden nagyon erősen emlékeztet arra, ahogyan ez kinézhetett. 430 ezer magyar ember sorsáról készítettünk filmet, nemzedékek gondolkodását fogja alakítani ez a film. A Saul fiát nézve sokszor ereztem úgy, hogy én most ott vagyok - szerintem ettől sikeres ez a film. A Golden Globe díjátadó estéjén pont Németországban voltam kutatni, és szeretném elmondani, hogy Németország nagyon támogatja azt, hogy a magyar holokauszt dokumentációja elérhető legyen számunkra. Tudnak a filmről, szemmel tartják, nem akarják elhallgatni.

Mi szakértők még sosem találkoztunk ilyen alázattal, mint ennél a filmnél. Az alkotók ugyanis tájékozódtak arról, hogy miről akarnak filmet csinálni. Olvastak könyveket, tanulmányozták a korszakot, nekünk a részletek precíz kidolgozásában kellett csak segítenünk. Mondok egy példát: ha bejön a filmbe egy teherautó, akkor azon milyen rendszám legyen? Ezt egy 1944-es fotó alapján rekonstruáltuk. Vagy a filmben lévő vezényszavak, párbeszédek - ezek mind-mind idézetek, a megölt Sonderkommandós jegyzetek alapján, amelyeket elástak, és csak később kerültek elő."

A díszleteket is teljesen korhűre tervezték, az elkészült filmben azonban keveset látunk belőle, hiszen végig Röhrig Géza arcát mutatja a kamera. Rajk László látványtervező beszélt erről. "Három nagy korszakot látok a filmtörténetben. Az első a Ben Hur: nagy díszletek, amiket lát a színész, a rendező, az operatőr és a néző is az elkészült filmben. A másodikban nincs díszlet, amit láthatna a színész, a rendező vagy az operatőr, csak egy zöld háttér, a néző mégis mindenfélét lát az elkészült filmben. A harmadik a Saul fia: ahol hatalmas, korhű díszleteket építettünk, látta az operatőr, látta a rendező, látta a színész - csak éppen a néző nem lát belőle semmit". 

Nemes Jeles László a Golden Globe köszönőbeszédébe is arról beszélt, hogy a holokauszt számára nem egy absztrakt fogalom, hanem egy emberi arc. "Elveszítettük az egyént a holokausztban. Mindig kollektív történetekről, túlélésekről szóltak a filmek. Az, hogy ez egyénileg is átélhető legyen, ez egy új megközelítés. Beszéltem több olyan emberrel, sok országban a vetítések után, aki tartottak ettől a filmtől, és féltek tőle, hogy sokkolni fogja őket. És megköszönték, hogy megcsináltuk ezt a filmet, mert egyáltalán nem ilyen filmre számítottak." Na de mit szól Nemes Jeles László a film sikereiről szóló cikkek alatt megjelenő kommentekhez? 

Mit gondol a Saul fia rendezője a negatív kommentekről?

Megvan az Oscar-jelölés, hogyan tovább?

A filmet finanszírozó Filmalap hozzájárul anyagilag is a film Oscar-kampányához, de az amerikai forgalmazó Sony koordinálja a hirdetéseket. Eddig is ők vásároltak a filmnek, ezután is ők fognak, mostmár még több hirdetést venni.  

A Sorstalanság a Nobel-díj után kötelező olvasmány lett, számíthat-e hasonlóra a Saul fia? "Jó lenne, ha a gyerekek filmet is néznének az iskolában. Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, és nem azért, hogy tele legyenek a mozik. Hanem mert ebben az országban nagyon sok probléma van az empátiával, és ez a film bele tudja vinni a nézőt egy másik állapotba." A filmnek egyébként több középiskolásoknak szóló vetítése volt, a főszereplő Röhrig Gézával együtt, ezt a sorozatot reményeik szerint a jövőben is folytatják majd.

"Fantasztikus dolog, hogy egy első film ide el tud jutni. De nem vagyunk mi zsenik, csak szeretünk dolgozni. A munka folyik tovább, már fejlesztjük a következő filmemet, ez egy fiatal nő története Budapesten, már zajlik a szereplőválogatás. Nem érzek nehézséget, lehetőségnek fogom fel a Saul fia sikerét. De ugyanezt a stábot akarom a következő filmembe, az is biztos." 

A rendező és az operatőr február elején visszatér Los Angelesbe, mert az operatőrök, illetve a rendezők céhének díjátadóján személyesen vesznek részt. Később csatlakoznak hozzájuk a producerek is, a Sony közben szervezi a film kampányát. Az Oscar-díjátadó február 28-án lesz, ahol kiderül majd, Magyarország nyerte-e a legjobb külföldi film Oscar-díját.