Kulka Jánossal, egymilliárdból készül a Budapest Noir

2016.01.20. 15:13 Módosítva: 2016-01-20 18:37:51

Közel egymilliárd forintnyi Filmalap-támogatásból, sztárszínészekkel forgat filmet Gárdos Éva az ezredforduló utáni hazai irodalmi élet egyik legnagyobb dobásából, a 30-as években játszódó Budapest noir című krimiből, amihez a bordélyházi jelenet szereplőit Vajna Tímea cége a Universe Management válogatta.

A főszereplők névsorát a stáb stílusosan a Centrál Kávéházban jelentette be: az újságírás mellett mellékállásban bűnesetek felderítésével foglalkozó főhős, Gordon Zsigmond ugyanis legalább annyi időt tölt ilyen helyeken, mint a napilapok szerkesztőségében és mindenféle sötét, alvilági helyen.

A száz évvel ezelőtti Budapest hangulatát máig őrző kávézóhoz csodálatos oldtimerek hozták el a színészeket. Akik közül ráadásul sokan korhű ruhákban, a keményöklű krimik kötelező kellékeiben, kalapban, ballonkabátban és nyakkendőben ültek le a sajtótájékoztatóhoz.

Íme az impozáns szereplőgárda:
  • Kolovratnik Krisztián: Gordon Zsigmond. Ő Kondor Vilmos hatkötetes Budapest-regényeinek állandó főhőse, a kalapos-ballonkabátos bűnügyi újságíró, aki magyar Sam Spade-ként olyan ügyeket nyomoz ki a saját szakállára, sokszor a testi épségét is kockáztatva, amikkel a túlterhelt és korrupt fővárosi rendőrség nem tud, vagy nem is akar foglalkozni.
  • Tenki Réka: Eckhardt KrisztinaGordon szerelme, aki minden durvasága, mogorvasága és szemtelenkedése ellenére szereti Budapest önjelölt igazságosztóját, az egyetlen igaz embert a 30-as évek embertelenségében.
  • Kulka János: Vitéz Szőllősy András, a korszak egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere. Nagyon magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkezett. A történet egyik fontos főszereplője, de nem akarjuk elspoilerezni, miért.
  • Kováts AdélSzőllősyné Irma, a mágnás felesége. Borítékolva volt a boldog élet, de végül teljesen máshogy alakult a sorsa.
  • Dobó KataVörös Margó. A legfelsőbb politikai és gazdasági köröket fiatal lányokkal kiszolgáló bordélyház tulajdonosa. Ezt a szereplőt egyébként az író Dashiell Hammett Véres aratásából kölcsönözte - sok más idézettel együtt, ami egy kisebb irodalmi botrányt is kavart a Budapest noir megjelenésekor.
  • Anger Zsolt: Gellért Vladimir felügyelő. A fővárosi gyilkossági csoport vezetője, aki legalább annyiszor akadályozza a főhőst a nyomozásban, mint ahányszor segíti.

 

A Kondor Vilmos-regények nemcsak itthon, külföldön is népszerűek: a rendező, Gárdos Éva is az angol nyelvű kiadást olvasta el egyetlen nap alatt, ezután döntött úgy, hogy filmet akar forgatni belőle.

A Budapest noir operatőre Ragályi Elemér, a forgatókönyvet Szekér András írta, a korabeli díszleteket pedig Verebes István fia, Pater Sparrow tervezte. A casting director Mandel Helga volt, Szabó Simon pedig egy kávéház tulajdonosa lesz a filmben. A film producere Kemény Ildikó, a Magyarországon készülő hollywoodi produkciókat évek óta segítő szervizcég, a Pioneer Pictures vezetője, aki most kifejezetten örült annak, hogy Budapest Párizs, Berlin és Baltimore után végre először Budapest lehet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.