Csak mütyűreladásból 700 millió dollárt keresett a Star Warson a Disney 2015-ben

2016.01.22. 12:23
0 hozzászólás

A Csillagok háborúja-frachise-ra ráépülő játék-, kütyü-, és mütyűripar már eddig is elképesztő mennyiségű pénzt termelt, először George Lucasnak, majd miután a Disney megvette a Lucasfilmet, és vele az összes ilyen jogot, nekik. A Disney a tavalyi évre visszatekintve igencsak elégedett lehet a 2012 októberi üzlettel, aminek során 4 milliárd dollárért megvette az egész kócerájt a Star Warsba egyre jobban belefáradó Lucastól: csak a mütyűrökből és játékokból 700 millió dollárt kerestek. Ezzel természetesen a Star Wars az év legsikeresebb játéka (képzeletbeli) díjat is megnyerte, innen is gratulálunk.

star-wars-rey-bb-8-sixth-scale-set-hot-toys-feature-902612

A legjobban Kylo Ren fénykardja, a különböző BB-8-modellek és a Millennium Falcon makettjei fogytak, ezekből több bevétele volt a Disneynek, mint a Minyonokból, a Jurassic World után és a Bosszúállók ajándéktárgyainak eladásából összesítve befolyt a kasszákba. Egy ilyen lórugás az egész játékipart megmozgatta, a 2015-ös évben 6,7 százalékkal megnőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami így elérte a 19,4 milliárd dollárt - csak az USA-ban. Rekordév volt, jóhogy.

És ami a legcsodálatosabb az egészben, hogy a Star Wars VII-hez köthető termékeket csak szeptember 4. után árulták az üzletek, azaz a 700 millió nagy részét a franchise tulajdonképpen négy hónap alatt termelte meg - a többi Star Wars-játákból minden bizonnyal fogyott rendesen szeptember előtt is, de valahogy nem látom magam előtt a Jar-Jar Binks-baba után síró kisgyerekek arcát.

A Disney még azt is megengedhette magának, hogy a Reyt ábrázoló játékok egy részét visszatartották a premier utánra, mert nem akarták a történet fontosabb fordulópontjait ezeken keresztül lelőni. Egy iparági szakértő szerint a cég nem mérte fel kellőképpen a piacot, és nem számoltak azzal sem, hogy Rey nagyon népszerű lesz a lányok körében, így dollármillióktól estek ki a film bemutatója előtt és akörül tetőző őrület során. 

Amint a Reyt ábrázoló termékek a boltokba kerültek, a forgalmuk megháromszorozódott, a limitált szériában kiadott Rey- és BB-8 bábukból például már most sem lehet találni az üzletekben, legfeljebb az Ebayen, jó drágán. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!