Charlize Theron után Keira Knightley is Budapestre jön

2016.02.01. 15:52

Májusban Charlize Theron is Budapestre jön, hogy itt forgasson életrajzi drámát a XX. századi francia irodalom úttörőjéről, a  Sidonie-Gabrielle Colette-ről, írja a Variety

A rendező az Oscar-díjas Still Alice-t jegyző Wash Westmoreland lesz, aki a forgatókönyvet együtt írta a tavaly elhunyt rendezőtársával, Richard Glatzerrel.

Colette igen érdekes pályát járt be. Karrierje elején akkori férje, Henry Gauthier-Villars vele íratta meg az álnéven kiadott, pornográf Claudine-regényeit. Válásuk után újságíró lett, és a Le Matin párizsi napilap főszerkesztőjével élt, miközben leszbikus kalandjai is voltak. Egyik leghíresebb regénye, az 1919-es Cinci (Chéri) egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi szerelméről szólt, de valójában önéletrajzi ihletettségű volt: az írónő az újabb válása előtt igen szoros kapcsolata került a mostohafiával, Bertrand de Jouvenellel. 1944-ben jelent meg a másik nagy könyvsikere a Gigi című kisregény, ami egy fiatal prostituált és egy idősebb férfi házasságát meséli el, a nosztalgikus 1900-as évekbe helyezve. 

Colette volt az első írónő, akit Nobel-díjra jelöltek, az első nő, akit a Goncourt Akadémia meghívott soraiba és az első nő, aki az 1954-es halála után állami temetésben részesült.