Gryllus Dorka gyilkos pillantású kurtizán lesz

2016.02.01. 17:39

Már az amerikai szórakoztatóipari szaklap, a Variety is Gryllus Dorka legújabb filmjéről, a hírhedt 1924-es Kodelka-gyilkosságot elkövető Lédererné történetét bemutató Sóhajok hídjáról ír. Az itthon kritikuskedvencnek számító Félvilág hangulatát idéző, 480 millió forintos állami támogatással készülő krimit a külföldön is forgalmazni fogja a Filmalap ügynöksége, a HNFF World Sales. 

Ez a jelenet a Félvilágból van, de Gryllus Dorka a Sóhajok hídjában is egy felkapaszkodott urtizán
Ez a jelenet a Félvilágból van, de Gryllus Dorka a Sóhajok hídjában is egy felkapaszkodott urtizán
Fotó: MTVA / Duna Televízió

A történet tényleg sok szempontból a Félvilágot idézi. Ott a Monarchia egyik leghírhedtebb bűnügyét, Mágnás Elza meggyilkolását vitték filmre, a Sóhajok hídjában pedig a Horthy-korszak bestiális emberölése, a vagyonos hentes, Kodelka Ferenc 1924-es feldarabolása kerül terítékre.

A Sóhajok hídjában  abszolút történelemhűen ismerhetjük meg az eseményeket: az első világháborút követő fehérterror után katonából csendőrré lefokozott, politikai gyilkosságok miatt sötét múltú Léderer Gusztáv (Nagy Zsolt) a régi, pozsonyi kávéházban lebzselős, nagypolgári életstílusa fenntartása érdekében a pesti bűnözők útjára lép. Feleségét, Schwartz Máriát prostitúcióra kényszeríti, helyesebben hagyja, hogy a jómódú hentes, Kodelka Ferenc (Hegedűs D. Géza) kitartottja legyen.

A forgatás már el is kezdődött: Budapest VIII. kerületében, az egyik lepukkant bérházban például egy olcsó kuplerájt rendezett be a stáb. A rendező A nagy füzettel és a Woyzeckkel külföldön is díjakat nyerő Szász János.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport