Katasztrófafilmnek álcázott béna leánykérés

12474069 1123891357622113 4050691914979638809 o
2016.02.02. 14:37
0 hozzászólás

Valós eseményeken alapuló filmeknél a feldolgozást végző írónak általában azzal a dilemmával kell megküzdenie, hogy mennyire ragaszkodjon az alapanyaghoz, és mennyire írja át a történelmet. Mert ugye a valóság csak nagyon ritkán olyan, mint egy Disney-film. Ha teszem azt, a valóságban adott egy pár, aminek a férfitagja a parti őrség tagja, a nő meg egy telefonos kisasszony, és akik a film központi konfliktusa idején már régen házasok voltak, vajon szabad-e átírni a kapcsolatot, és a drámai hatás kedvéért a leánykérést pont az évszázad vihara idejére időzíteni? A Viharlovagokat elnézve nemigen.

Pedig a valós eseményben már minden adott volt egy nagyszabású drámához. 1952 februárjában egy akkora vihar csapott le az Egyesült Államok keleti partjára, hogy két, a szárazföld felé igyekvő tankhajót is kettészakított. Az egyiknek szerencséje volt, és le tudott adni egy vészjelzést, amit véve a parti őrség Bostonból és a környékről az elképesztő hullámok közé kihajózva nekilátott a mentésnek. A másik hajó, az SS Pendleton úgy szakadt ketté, hogy a rádió az orral, a kapitánnyal és pár matrózzal  együtt elsüllyedt, a tat viszont a főgépésznek (Casey Affleck) köszönhetően a felszínen maradt. A hajót a parti őrség chathami bázisának radarján szúrták ki, és a helyi parancsnok kiküldött egy négytagú mentőcsapatot egy mindössze 12 fő biztonságos szállítására alkalmas hajón, hogy mentse ki a matrózokat, már ha maradt túlélő.

finesthourgallery

Ennyit ér

IMDb: 7,2/10
Rotten: 59%
Metacritic: 58%
Index: 5/10

A fentiek nem számítanak spoilernek, az amerikai parti őrség leghíresebb mentése pont olyan történelmi esemény, mint a Titanic katasztrófája. Bernard C. Webber, a film főhőse tényleg beszállt egy avatatlan szemnek lélekvesztőnek tűnő kis hajóba, és tényleg kihajózott úgy, hogy négyemeletes ház magasságú hullámok között kellett eljutnia a hajóhoz, ráadásul mindenféle navigációs támogatás nélkül, hiszen a chathami öbölből kihajózva egy olyan homokzátony felett kell kihajózni, amin becslések szerint 3000 hajó akadt fent az évek során, és ami az ő hajóját is alaposan megtépázza. A feladat szinte lehetetlen, mint ahogy a film minden pillanata az, a három szálon zajló történetben kettőnél a leggyakrabban azt halljuk, hogy ezt nem lehet megoldani, ezt nem ússzuk meg, ezt nem éljük túl, ez nem fog működni, ezt nem találjuk meg, ezek nem férnek fel a hajóra, és nem telik el hat másodperc, mire ezek a nemek egycsapásra igenek lesznek.

A Viharlovagok azért idegesítő, mert ugyan a CGI-vihar, a szerencsétlenül járt hajó és a mentés képsorai lenyűgözőek, és miközben ezt nézi az ember, az igalomtól kis híján kiszakítja a szék karfáját a helyéről, de amint valamelyik szereplő megszólal, vagy énekel, mert ő jaj, de ebben a filmben ha valaki nagyon aggódik az életéért, akkor menten dalra fakad, és ebben mindig vannak társai is, hogy meglegyen a több szólam és a fülnek oly kedves gajdolás (szerencsére a klasszikus Disney-filmek fáradt arcú, de mosolysós munkásembereivel nem találkozunk), szóval akkor elereszti a karfát, és a kezébe temeti az arcát, már ha tudja a 3D-s szemüvegtől, mert a dialógusok olyanok, mintha a közmondásos majmok kaptak volna egy írógépet, és a harmadik próbálkozásra valaki rábólintott volna, hogy jó lesz ez, na.

Egyszerűen fáj hallgatni a beszélgetéseket, a szerelmi szál unalmasabb és erőltetettebb, mint egy románc a Jóban Rosszban valamelyik epizódjában, és sajnos a színészek között nincs annyi kémia, hogy csak egy kicsit elhiggyük nekik, hogy ők most szerelmesek. Chis Pine, a főszereplő Bernard alakjából csak az introvertáltságot hozza, a pali két órán át van kínban, és menekül a szabályzat mögé, de legalább nem azért megy ki matrózt menteni, mert hőstípus, hanem azért, mert küldik, és a szabál az szabál. Ez a része a filmnek egyébként működik, mármint az a 10-15 perc, amit össze lehet vágni a hajón rekedt matrózok és az őket kimenteni igyekvők túlélési ösztönéről, amiben a hősiesség és az önfeláldozás sehol nem kap szerepet, a nyers túlélés a lényeg, nem más. 

Sajnos közben a parton is zajlik a történet, Bernard kedvese, Miriam rohangál mint pók a falon, azt követeli Bernie felettesétől, hogy hívja vissza a mentőhajót, mindezt egy olyan mesterkélt jelenetben, hogy a hadnagyot alakító Eric Bana arcára kiülő hitetlenkedés teljesen érthető, csak éppen a forgatókönyvnek szól, mintha azt kérdezné, hogy lehet ilyen baromságot írni, könyörgöm. Ha a Miraimet alakító Holliday Grainger az ötvenes években lett volna színésznő, ezzel az arccal és mosollyal simán világsztár lett volna belőle, de ez itt kevés, a szerep meg annyira rossz, hogy egy nála sokkal tehetségesebb kolléga sem tudott volna mit kezdeni vele.

Ha csak a mentést és annak megvalósítását nézzük, a Viharlovagok egy izgalmas, látványos film, a trükkök tényleg jók, bár a 3D-nek köszönhetően nem sokat látunk belőlük, mert a kép sötét - ember legyen a talpán, aki az eleve sötétszürke háttér (a tenger) előtt imbolygó fekete hajótestet meg tudja különböztetni egy bazinagy hullámtól. A film sajnos nemcsak erről szól, és amikor a romantikus szálat bontja ki, akkor nevetségessé válik, és ezen a kettészakadt hajón játszódó, kétségkívül erős és látványos jelenetek sem segítenek. 

Ne maradjon le semmiről!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.